Please use this identifier to cite or link to this item: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13154
Title: Subchronic exposure of Pueraria mirifica in normal - and high cholesterol diet fed rats : influence on hepatic cytochrome P450, lipid profile and toxicity
Other Titles: การได้รับกวาวเครือขาวแบบกึ่งเรื้อรังในหนูขาวที่ได้รับอาหารปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง : ผลต่อเอนไซม์ไซโตโครมพี 450 ในตับ ระดับไขมันในเลือด และความเป็นพิษ : รายงานผลการวิจัย
Authors: Somsong Lawanprasert
Chaiyo Chaichantipyuth
Supatra Srichairat
Nuansri Niwattisaiwong
Laddawal Phivthong-ngam
Email: Somsong.L@Chula.ac.th
Chaiyo.C@Chula.ac.th
Supatra.S@Chula.ac.th
Nuansri.N@Chula.ac.th
laddawal@swu.ac.th
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Chulalongkorn University. Faculty of Veterinary Science
Chulalongkorn University. Faculty of Veterinary Science
Srinakharinwirot University. Faculty of Medicine
Subjects: Pueraria mirifica
Cytochrome P-450
Rats
Cholesterol
Issue Date: 2004
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Pueraria mirifica airy shaw and suvatabandhu, know locally as Kwao Keur, is a plant in family Leguminosae. In this study, effects of P.mirifica on hepatic cytochrome P450 (CYP), serum lipid profile and subchronic toxicity were investigated in male Wistar rats. Rats were randomly divided into four treatment groups as following: normal diet-fed group; normal diet-fed supplemented with P.mirifica group; high cholesterol diet-fed group; high cholesterol diet-fed supplemented with P.mirifica group. Each group comprised 10 rats. P.mirifica was administered orally at a dosage of 100 mg/kg/day for 90 consecutive days. At the end of the treatment, animals were anesthesized. Blood samples were collected by heart puncture and serum sample were prepared for determination of hematology and clinical blood chemistry, respectively. Microsomes were prepared from livers for enzyme assays. The results showed that body weight of rats given P.mirifica in either normal diet or high cholesterol diet conditions were significantly lower than their corresponding control groups. There was no significant difference of these following hematology and clinical blood chemistry: hemoglobin, hemotocrit, WBC count, %differential WBC, platelet count, RBC morphology, glucose, BUN, SCr, total bilirubin, and direct bilirubin in all experimental groups. P.mirifica did not affect serum level of AST, ALT, and ALP in normal diet-fed condition. High cholesterol diet-fed condition caused a significant increase of AST, ALT, and ALP but P.mirifica attenuated these effects. P.mirifica significantly decreased serum total cholesterol and LDL-C in either normal diet-fed or high cholesterol diet-fed rats. Serum triglyceride was increased in normal diet-fed rats but decreased in high cholesterol diet-fed rats. P.mirifica caused a significant decrease of HDL-C in both normal and high cholesterol diet-fed rats whereas its improvement in the LDL-C/HDL-C ratio was shown only in high cholesterol diet-fed rats. Concerning the effects on CYPs, P.mirifica significantly inhibited CYP2B1&B2 in either normal diet or high cholesterol diet-fed rats. Its inhibitory effect of CYP1A2 and CYP2E1 was found only in normal diet-fed rats. No effect of P.mirifica was found on CYP1A1 and CYP3A. Inhibitory effects of P.mirifica on CYP2B1&2B2 and CYP2E1 were also found in the in vitro study. Although, P.mirifica demonstrated a benefit on lipid profile and did not show any toxic effects on liver, kidney, and blood system in this study, an increment of serum triglyceride in normal rat receiving P.mirifica, howerer, is not favorable. Inhibitory effects of P.mirifica on CYP1A2, CYP2B1&2B2 and CYP2E1 indicated a beneficial potential of this plant regarding the chemical-induced carcinogenesis as well as a possible potential of this plant regarding drug-drug interaction with other medicines that are metabolized by these CYPs. Effects of P.mirifica at various doses, long term used as well as mechanism of effects should be further investigated. Effects of P.mirifica on other isoforms of CYP in human should also be explored.
Other Abstract: กวาวเครือขาว (Pueraria mirifica airy shaw and suvatabandhu) เป็นพืชในวงศ์ Leguminosae งานวิจัยนี้ศึกษาผลของการได้รับกวาวเครือขาวแบบกึ่งเรื้อรังต่อเอนไซม์ไซโตโครม พี450 (CYP) ในตับ ระดับไขมันในเลือด และความเป็นพิษในหนูขาวเพศผู้พันธุ์วิสต้าร์ที่ได้รับอาหารปกติ และอาหารคลอเรสเตอรอลสูง โดยแบ่งหนูขาวแบบสุ่มเป็น 4 กลุ่มๆ ละ 10 ตัว ดังนี้ กลุ่มที่ได้รับอาหารปกติ กลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและกวาวเครือขาว กลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูง และกลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูงและกวาวเครือขาว ให้กวาวเครือขาวในขนาด 100 มก./กก./วัน โดยวิธีป้อนทางปากเป็นเวลา 90 วัน เมื่อครบระยะเวลา ทำให้หนูหมดความรู้สึก เก็บตัวอย่างเลือดจากหัวใจ เพื่อตรวจค่าโลหิตวิทยาและแยกซีรัมตรวจค่าเคมีคลินิก นำตับมาเตรียมไมโครโซม เพื่อวัดค่าสมรรถนะของเอนไซม์ ผลการทดลองพบว่า กวาวเครือขาวทำให้การเพิ่มของน้ำหนักหนูขาวต่ำกว่ากลุ่มควบคุม แต่ไม่มีผลต่อค่าโลหิตวิทยาและค่าเคมีคลินิกดังต่อไปนี้ hemoglobin, hemotocrit, WBC count, %differential WBC, platelet count, RBC morphology, glucose, BUN, SCr, total bilirubin และ direct bilirubin กวาวเครือขาวไม่มีผลต่อค่า AST, ALT และ ALP ในซีรัมของหนูที่ได้รับอาหารปกติ อาหารคลอเรสเตอรอลสูงมีผลทำให้ AST, ALT และ ALP สูงแต่ค่าเหล่านี้ลดลงเมื่อให้กวาวเครือขาว กวาวเครือขาวทำให้ค่า total cholesterol และ LDL-C ในซีรัมลดลงอย่างมีนัยสำคัญทั้งในกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง ในขณะที่ค่าไตรกลีเซอไรด์สูงขึ้นอย่างมีนัยสำคัญในกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติ แต่มีค่าลดลงในกลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูง กวาวเครือขาวทำให้ค่า HDL-C ในซีรัมลดลงอย่างมีนัยสำคัญทั้งกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง ส่วนอัตราส่วนของ LDL-C ต่อ HDL-C มีค่าต่ำลงอย่างมีนัยสำคัญเฉพาะในกลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูง สำหรับผลต่อสมรรถนะของเอนไซม์ CYP พบว่า กวาวเครือขาวมีผลยับยั้งสมรรถนะของ CYP2B1&2B2 ในหนูทั้งกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง ส่วนสมรรถนะของ CYP1A2 และ CYP2E1 ลดลงเฉพาะในกลุ่มที่ได้รับกวาวเครือขาวร่วมกับอาหารปกติ กวาวเครือขาวไม่มีผลต่อสมรรถนะของ CYP1A1 และ CYP3A เมื่อทดสอบแบบ in vitro พบผลของกวาวเครือขาวในการยับยั้ง CYP2B1&2B2 และ CYP2E1 เช่นเดียวกัน ถึงแม้ว่ากวาวเครือขาวจะมีผลที่เป็นประโยชน์ต่อค่าไขมันในเลือดและไม่มีผลพิษใดๆ ต่อตับ ไต และระบบเลือด ผลที่ไม่พึงปรารถนาของกวาวเครือขาวที่พบคือ มีผลเพิ่มไตรกลีเซอไรด์ในหนูที่ได้รับอาหารปกติ ผลของกวาวเครือขาวในการยับยั้ง CYP1A2, CYP2B1&2B2 และ CYP2E1 ชี้บ่งแนวโน้มในทางที่เป็นประโยชน์ของสารนี้ในเรื่องของการลดการกระตุ้นฤทธิ์ของสารก่อมะเร็ง รวมทั้งกวาวเครือขาวอาจมีอันตรกิริยากับยาอื่นๆ ที่ถูกเมแทบอไลซ์โดย CYPs เหล่านี้ ควรศึกษาต่อไปถึงผลของกวาวเครือขาวที่ขนาดต่างๆ ผลของการใช้สารนี้ในระยะเวลานาน รวมทั้งกลไกที่ใช้อธิบายผลที่เกิดขึ้น นอกจากนี้ควรศึกษาผลของสารนี้ต่อ CYP isoform อื่นๆ ในคนที่ยังไม่ได้ศึกษาด้วย
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13154
Type: Technical Report
Appears in Collections:Pharm - Research Reports

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Somsong_Pue.pdf96.89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.