Please use this identifier to cite or link to this item: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/15499
Title: ทดสอบผลกระทบของ ระยะเวลาในปฏิกิริยา และความเข้มข้นของสารเคมี ที่มีผลต่อปฏิกิริยาการเคลือบผิวกระจกเงา
Other Titles: Research effect of time of reaction and chemical concentration on mirror reaction on surface
Authors: วุฒินันท์ ผลภาษี
Advisors: เดชา ฉัตรศิริเวช
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์
Advisor's Email: deacha.c@chula.ac.th
Subjects: กระจกเงา
สารเคลือบกระจก
ปฏิกิริยาเคมี
Issue Date: 2551
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: ผลของการลดเวลาการเกิดปฎิกิริยาและความเข้มข้นของสารยึดเกาะ 2 ชนิด ต่อคุณภาพของกระจกเงาในการผลิตจริงในโรงงานการผลิต ผลของการลดเวลาการเกิดปฏิกิริยาของสารยึดเกาะชนิดที่ 1 และ 2 สามารถลดเวลาการเกิดปฏิกิริยาลงได้ 33% และ 20% ของการผลิตปกติตามลำดับ และจากผลการทดลองทำให้สามารถเพิ่มกำลังการผลิตได้ 20% ของการผลิตปกติ และจากการทดลองลดความเข้มข้นของสารยึดเกาะชั้นโลหะเคลือบผิวสะท้อนเงา สามารถลดความเข้มข้นของสารยึดเกาะได้เพียงชนิดเดียว คือ ชนิดที่ 1 โดยไม่ส่งผลกระทบต่อคุณภาพของกระจกเงา โดยสามารถลดความเข้มข้นลงเหลือเป็น 71% จากการผลิตปกติทำให้สามารถลดการใช้สารยึดเกาะชนิดที่ 1 ลงได้ 29%.
Other Abstract: Effect of reaction time and sensitizer concentrations reductions on quality of mirror have been investigated on actual production lines. The reaction time of the first sensitizer and the second one can be reduced by 33% and 20%, respectively, from the normal operation, leading to increase production rate more 20%. While only the concentration of the first sensitizer can be reduced to 71% of the normal value. Therefore the consumption of such first sensitizer can be saved by 29% mirror produced.
Description: วิทยานิพนธ์ (วศ.ม)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2551
Degree Name: วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: วิศวกรรมเคมี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/15499
Type: Thesis
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
wuttinun_po.pdf838.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.