Please use this identifier to cite or link to this item: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/20272
Title: Activity of the extracts from glycosmis parva craib in macrophage cell J774A.1
Other Titles: ฤทธิ์ของสิ่งสกัดจาก Glycosmis parva ต่อการทำงานของ macrophage cell J774A.1
Authors: Suchintana Chumseng
Advisors: Chandhanee Itthipanichpong
Nijsiri Ruangrungsi
Other author: Chulalongkorn University. Graduate School
Advisor's Email: Chandhanee.I@Chula.ac.th
Nijsiri.R@Chula.ac.th
Subjects: Plant extracts
Anti-inflammatory agents
สารสกัดจากพืช
สารต้านการอักเสบ
Issue Date: 2009
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: The activity of Glycosmis prava extracts were investigated in LPS-treated macrophage J77A.1 cell. It was found that the fractions of branches and leaves obtained from hexane, ethyl acetate suppressed nitric oxide production without cytotoxicity in the study dose (G1, G2, G5 and G6). Their IC50 for NO production varied from 11.12 – 44.70 µg/ml. The RT-PCR showed that G. parva fractions significantly inhibited pro-inflammatory expression of cytokines, TNF-α, IL-1β and IL-6 in different manner. The prominent effect on TNF-α generation were found in ethyl acetate and hexane extract from leaves (G5 and G6) which caused about 94.2% and 95% at the concentration of 25 respectively. For IL-1β expression, G2 at the concentration of 20 µg/ml demonstrated highest inhibition effect (69.8%). However, inhibition effect on IL-6 expression were not evidenced in G2 and G5 from this present study. Moreover the expression of COX-2 and iNOS mRNA were also prohibited by G. parva extract (G1, G2, G5 and G6). The greatest inhibition of iNOS expression was seen in G6 at 25 µg/ml concentration (82.5%). The expression of COX-2 was pronounced inhibited by G6 at 25 µg/ml concentration (93%).The results obtained from this study indicated the potential of G. parva in down regulation of pro-inflammatory cytokines and enzymes production which may consider them as the leading compounds for anti-inflammatory action.
Other Abstract: การทดสอบสิ่งสกัดจาก G. parva ต่อแมคโครฟาจ J774A.1 ที่ถูกกระตุ้นด้วยไลโปโปลี่แซคคาไรด์ ในการศึกษานี้พบว่าสิ่งสกัดจากกิ่งและใบของ G. parva ด้วย hexane และ ethyl acetate (G1, G2, G5 และ G6) ในความเข้มข้นที่นำมาศึกษาสามารถยับยั้งการสร้างไนตริกซ์ ออกไซค์และไม่เป็นพิษต่อเซลล์แมคโครฟาจ ผลการศึกษาพบว่าค่า IC50 ของการสร้างไนตริกซ์ ออกไซค์ อยู่ระหว่าง 11.12 – 44.70 µg/ml และเมื่อศึกษาการแสดงออกของ mRNA โดยวิธี RT-PCR พบว่าสิ่งสกัดจาก G. parva สามารถยับยั้งการแสดงออกของ TNF-α, IL-1β และ IL-6 mRNA ได้แตกต่างกันโดยพบว่า สิ่งสกัดจากกิ่งด้วย hexane และ ethyl acetate (G5 และ G6) ที่ความเข้มข้น 25 µg/ml สามารถยับยั้งการแสดงออกของ TNF-α ได้ 94.2% และ 95% ตามลำดับเมื่อพิจารณาการแสดงออกของ IL-1β พบว่า G2 ที่ความเข้มข้น 20 µg/ml ยับยั้งการแสดงออกของ IL-1β ได้สูงสุดคือ 69.8% สำหรับ IL-6 พบว่า G2 และ G5 ไม่มีผลต่อการยับยั้งการแสดงออกของIL-6 นอกจากนี้ยังพบว่าสิ่งสกัดจาก G. parva (G1, G2, G5 และ G6) สามารถยับยั้งการแสดงออกของ COX-2 และ iNOS ได้โดยพบว่า G6 ที่ความเข้มข้น 25 µg/ml ยับยั้งการแสดงออกของ iNOS ได้สูงสุด 82.5% และยับยั้งการแสดงออกของ COX-2 ได้สูงสุด 93% ข้อมูลที่ได้จากการศึกษานี้แสดงให้เห็นว่าสิ่งสกัดจาก G. parva สามารถควบคุมการทำงานของ pro-inflammatory cytokines และเอ็นไซม์ที่เกี่ยวข้องกับการอักเสบได้ ดังนั้นสิ่งสกัดจาก G. parva จึงน่าจะมีฤทธิ์ต้านการอักเสบได้
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2009
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Pharmacology (Inter-Department)
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/20272
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
suchintana_ch.pdf2.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.