Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11427
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAmorn Petsom-
dc.contributor.advisorTirayut Vilaivan-
dc.contributor.authorSirirat Changmongkol-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2009-10-01T03:29:22Z-
dc.date.available2009-10-01T03:29:22Z-
dc.date.issued1999-
dc.identifier.isbn9743339973-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11427-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulaongkorn University, 1999en
dc.description.abstractTo study azo dye compounds preparing from the coupling reactions of diazonium salts of aniline or alkylanilines with methyl salicylate, 2-ethyl-1-hexyl salicylate or esterified cashew nut shell extract. The liquid azo dye compounds prepared from 2-ethyl-1-hexyl salicylate and esterified cashew nut shell extract were used as the novel marker dyes and subjected to qualitative and quantitative inspection both in the field test and laboratory method. The synthesized marker dyes were mixed at 1 to 5 parts-per-million concentrations in commercial diesel oil. For the field test, the marked diesel oil was extracted with suitable solvent systems comprising with ethylene glycol, methanol and bases. In the laboratory method, it was detected by visible spectroscopic technique. The marked diesel oil would be kept to observe the stability of the marker dye in diesel oil and it was found that all of marker dyes had good stability in diesel oil for at least three months.en
dc.description.abstractalternativeศึกษาสารประกอบเอโซดายที่เตรียมได้จากปฏิกิริยาควบคู่ของเกลือไดอะโซเนียม ของอะนิลีนหรืออัลคิลอะนิลีนกับเมทิลซาลิไซเลต, 2-เอทิล-1-เฮกซิลซาลิไซเลตหรือสารสกัดจากเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์ ที่ผ่านกระบวนการเอสเทอริฟิเคชั่นแล้ว สารประกอบเอโซดายที่เป็นของเหลวที่เตรียมจาก 2-เอทิล-1-เฮกซิลซาลิไซเลตและสารสกัดจากเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์ ที่ผ่านกระบวนการเอสเทอริฟิเคชั่นแล้ว ถูกนำมาใช้เป็นสีย้อมทำเครื่องหมายชนิดใหม่ และนำเข้าสู่การตรวจสอบทางคุณภาพและปริมาณทั้งในภาคสนามและห้องปฏิบัติการ สีย้อมทำเครื่องหมายที่สังเคราะห์ได้ถูกผสมในน้ำมันดีเซลที่ใช้ในการค้าที่ความเข้มข้น 1-5 ส่วนในล้านส่วน สำหรับการตรวจสอบในภาคสนาม น้ำมันดีเซลที่ถูกทำเครื่องหมายถูกสกัดด้วยระบบการสกัดที่เหมาะสม ประกอบด้วยเอทิลีนไกลคอล เมทานอลและเบส การตรวจสอบในห้องปฏิบัติการทำได้โดยเทคนิควิสิเบิลสเปกโตรสโคปี น้ำมันดีเซลที่ถูกทำเครื่องหมายจะถูกเก็บไว้ เพื่อสังเกตความคงตัวของสีย้อมทำเครื่องหมายในน้ำมันดีเซล และพบว่าสีย้อมทำเครื่องหมายทุกชนิดมีความคงตัวที่ดีในน้ำมันดีเซล เป็นเวลาอย่างน้อย 3 เดือนen
dc.format.extent824271 bytes-
dc.format.extent810008 bytes-
dc.format.extent928380 bytes-
dc.format.extent872348 bytes-
dc.format.extent1149183 bytes-
dc.format.extent725730 bytes-
dc.format.extent1318221 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.subjectDyes and dyingen
dc.subjectDye plantsen
dc.subjectExtractsen
dc.titleMarker dyes from cashew nut shell extract and alkylanilinesen
dc.title.alternativeสีย้อมทำเครื่องหมายจากสารสกัดเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์และอัลคิลอะนิลีนen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Sciencees
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplinePetrochemistry and Polymer Sciencees
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
dc.email.advisorAmorn.P@Chula.ac.th-
dc.email.advisorTirayut.V@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sirirat_Ch_front.pdf804.95 kBAdobe PDFView/Open
Sirirat_Ch_ch1.pdf791.02 kBAdobe PDFView/Open
Sirirat_Ch_ch2.pdf906.62 kBAdobe PDFView/Open
Sirirat_Ch_ch3.pdf851.9 kBAdobe PDFView/Open
Sirirat_Ch_ch4.pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open
Sirirat_Ch_ch5.pdf708.72 kBAdobe PDFView/Open
Sirirat_Ch_back.pdf1.29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.