Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12504
Title: | Removal of soluble cadmium by bacterial isolates |
Other Titles: | การกำจัดแคดเมียมที่ละลายในน้ำโดยแบคทีเรียสายพันธุ์บริสุทธิ์ |
Authors: | Anicha Luengchaichawang |
Advisors: | Pin-Chawee Vejjanukroh |
Other author: | Chulalongkorn University. Graduate School |
Advisor's Email: | Pin-chawee.V@Chula.ac.th |
Subjects: | Water -- Purification -- Biological treatment Cadmuim Bacteria |
Issue Date: | 1998 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Five of 346 strains of cadmium-resistant isolates (100 ug/ml) were selected and named CdR-87, CdR-98, CdR-205, CdR-207 and CdR-273. They produced exopolysaccharides and resisted cadmium at the concentration of 500, 400, 750, 400 and 750 (ug/ml), respectively. By some identification tests, they might be classified as Enterobacter sp. Optimum pH and optimum temperature for growth and EPS production of those test bacterial isolates were 5-9 and 30-40 C, respectively. In addition, the long incubation period (from 24h to 72h) of these culture resulted in the higher production of EPS (from 1 to 30 mg per mg cells). In contrast, addition of cadmium into the medium reduced the amount of EPS production of most of the bacterial isolates. When the Cd concentrations were increased from 10 to 50 and 100 ug/ml, Cd uptakes were found to be increased but the percentages of uptake were decreased. Immobilization of cells of those isolates with calcium alginate was performing the percentage of Cd biosorption by EPS was more than 90. However, the effect of calcium alginate alone on Cd absorption could not be excluded. The rate of Cs absorption was very rapid during the first 10 minutes of the interaction, Regeneration of immobilized cell was performed two to three times. It was found that the effcient of EPS in Cd absorption was decreased. Those bacterial isolates might be suitable for further investigations in the removal of soluble Cd. |
Other Abstract: | แบคทีเรียที่สามารถทนแคดเมียมจำนวน 5 สายพันธุ์ ซึ่งคัดมาจากแบคทีเรียที่สามารถทนแคดเมียมได้ 100 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร (มคก./มล) จำนวน 346 สายพันธุ์ โดยให้ชื่อสายพันธุ์คัด ดังนี้ CdR-87, CdR-98, CdR-205, CdR-207 และ CdR-273 ที่มีความทนทานต่อแคดเมียมได้ดังนี้ 500, 400, 750, 400 และ 750 มคก./มล. ตามลำดับและสามารถสร้างสารเอ็กโซโพลีแซคคาไรด์ (Exopolysaccharide, EPS) จากผลการตรวจพบว่าน่าจะเป็นแบคทีเรียที่จัดอยู่ในกลุ่ม Enterobacter sp. การเลี้ยงแบคทีเรียสายพันธุ์คัดเหล่านี้ในอาหารเลี้ยงเชื้อที่มีค่า pH ระหว่าง 5-9 ณ อุณหภูมิ 30-40 องศาเซลเซียส จะทำให้แบคทีเรียเจริญได้ดี และสามารถสร้าง EPS ได้สูงขึ้นด้วย (จาก 1 เป็น 3 มิลลิกรัมต่อมิลลิกรัมเซลล์) แบคทีเรียจะสร้าง EPS ได้ปริมาณสูงกว่าเดิมถ้าเพิ่มเวลาการเพาะเชื้อให้มากขึ้น แต่การเติมแคดเมี่ยมลงในอาหารเพาะเชื้อ กลับมีผลทำให้สายพันธุ์คัดส่วนใหญ่สร้าง EPS ได้น้อยลง การดูดซับแคดเมียมจะเพิ่มสูงขึ้น ถ้าเพิ่มปริมาณแคดเมียมในสารละลายจาก 10 เป็น 50 และ 100 มคก./มล. แต่กลับทำให้อัตราร้อยละของการดูดซับลดลง เมื่อทำการตรึงเซลล์สายพันธุ์คัดด้วยแคลเซียมแอลจีเนต พบว่าอัตราร้อยละการดูดซับเพิ่มมากกว่า 90 ทั้งนี้มีผลมาจากการดูดซับของสารตรึงหรือ แคลเซียมแอลจีเนตด้วยอัตราการดูดซับจะมากในช่วง 10 นาทีแรก และจะเพิ่มขึ้นอย่างช้า ๆ จนถึง 30 นาที เมื่อนำเซลล์สายพันธุ์คัดที่ถูกตึงกลับมาใช้ดูดซับหรือกำจัดแคดเมียมซ้ำอีกเป็นครั้งที่ 2 และ 3 พบว่า ประสิทธิภาพในการดูดซับลดลง |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1998 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Biotechnology |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12504 |
ISBN: | 9743325212 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Anicha_Lu_front.pdf | 783.31 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Anicha_Lu_ch1.pdf | 422.83 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Anicha_Lu_ch2.pdf | 1.63 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Anicha_Lu_ch3.pdf | 748.49 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Anicha_Lu_ch4.pdf | 1.58 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Anicha_Lu_ch5.pdf | 556.18 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Anicha_Lu_back.pdf | 1.44 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.