Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13105
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Jirdsak Tscheikuna | - |
dc.contributor.author | Nattaporn Kongsamutr | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Engineering | - |
dc.date.accessioned | 2010-07-28T03:32:12Z | - |
dc.date.available | 2010-07-28T03:32:12Z | - |
dc.date.issued | 2007 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13105 | - |
dc.description | Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2007 | en |
dc.description.abstract | To investigate the production of methyl ester by two step method. Palm stearin and fatty acids were used as raw materials and were mixed at a ratio of 10%, 15% and 25% of free fatty acids. The experiments were carried out in a batch reactor using sulfuric acid as a catalyst in the first step and potassium hydroxide in the second step. The experiments were conducted at the temperature of 60°C and at atmosphere’s pressure. Reaction time, methanol to oil ratio and amount of catalysts were varied in each experiment. The suitable conditions on acid esterification process were 300% mole of excess methanol from its stoichiometric ratio in the presence of 2% wt H2SO4 as a catalyst and at the reaction time of 70 minutes. High free fatty acids level was reduced to less than 2% in the first step. Acid catalyst can simultaneously catalyze both esterification of free fatty acids and transesterification of triglyceride. The suitable conditions on transesterification process were 100% mole of excess methanol from its stoichiometric ratio in the presence of 1% wt KOH as a catalyst in the second step. Final methyl ester was higher than 85% concentration within 60 minutes. | en |
dc.description.abstractalternative | ศึกษาการผลิตเมทิลเอสเทอร์ด้วยวิธีสองขั้นตอนโดยใช้ไขปาล์มสเตียรินและกรดไขมัน เป็นสารตั้งต้นผสมกันในอัตราส่วน 10% 15% และ 25% โดยน้ำหนักของกรดไขมันในไขปาล์มสเตียรินทำปฏิกิริยากับเมทานอลในถังปฏิกรณ์แบบกะ โดยใช้กรดกำมะถันเป็นตัวเร่งปฏิกิริยาในขั้นตอนแรก และใช้โพแทสเซียมไดรอกไซด์เป็นตัวเร่งปฏิกิริยาในขั้นตอนที่สอง ทดลองที่อุณหภูมิ 60°C ภายใต้ความดันบรรยากาศ และศึกษาถึงปัจจัยที่มีผลต่อการเกิดปฏิกิริยาคือ เวลาในการทำปฏิกิริยา อัตราส่วนระหว่างเมทานอลต่อน้ำมัน และปริมาณของตัวเร่งปฏิกิริยา จากการทดลองพบว่า สภาวะที่เหมาะสมในกระบวนการเอสเทอร์ริฟิเคชันโดยมีกรดเป็นตัวเร่งปฏิกิริยาในขั้นตอนแรก คือ การใช้เมทานอลที่มากเกินพอ 300% โดยสัดส่วนโมล มีกรดกำมะถันเป็นตัวเร่งปฏิกิริยา 2% โดยน้ำหนัก ภายในเวลา 70 นาที ทำให้สามารถลดปริมาณของกรดไขมันอิสระให้เหลือน้อยกว่า 2% และตัวเร่งปฏิกิริยาที่เป็นกรดสามารถเร่งให้เกิดปฏิกิริยาได้ทั้งกระบวนการเอสเทอร์ริฟิเคชันของกรดไขมัน และกระบวนการทรานส์เอสเทอร์ริฟิเคชันของไตรกลีเซอร์ไรด์ในเวลาเดียวกัน สำหรับขั้นตอนที่สองพบว่า การใช้อัตราส่วนโดยโมลของเมทานอลที่มากเกินพอ 100% ปริมาณตัวเร่งปฏิกิริยาโพแทสเซียมไฮดรอกไซด์ 1% โดยน้ำหนัก ที่เวลา 60 นาทีจะทำให้ได้ปริมาณเมทิลเอสเทอร์ไม่ต่ำกว่า 85% | en |
dc.format.extent | 932858 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.2048 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Methyl ester | en |
dc.subject | Palm oil | en |
dc.subject | Stearin | en |
dc.subject | Fatty acids | en |
dc.subject | Esterification | en |
dc.subject | Transesterification | en |
dc.title | Production of methyl ester from palm stearin and fatty acid by two step method | en |
dc.title.alternative | การผลิตเมทิลเอสเทอร์จากปาล์มสเตียรินและกรดไขมันด้วยวิธีสองขั้นตอน | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Engineering | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Chemical Engineering | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | Jirdsak.T@Chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2007.2048 | - |
Appears in Collections: | Eng - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Nattaporn_ko.pdf | 910.99 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.