Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13933
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Polkit Sangvanich | - |
dc.contributor.advisor | Pasutha Thunyakitpisal | - |
dc.contributor.author | Ploypat Niyomploy | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2010-11-18T08:46:04Z | - |
dc.date.available | 2010-11-18T08:46:04Z | - |
dc.date.issued | 2008 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13933 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2008 | en |
dc.description.abstract | The hot water-soluble crude polysaccharide was extracted from Curcuma aromatica via boiling extraction and precipitated with ethanol. Then, the crude polysaccharide extract was fractionated by ion exchange chromatography on DEAE-cellulose column, and subsequently purified by gel filtration chromatography on Superdex G-200 column chromatography, giving three polysaccharide fractions called P11, P21 and P22. The major polysaccharide fraction P11 and P21 which both were characterized and measured cell proliferation. For P22 was only enough to study its cell proliferation because of its limited amount. Then they were studied for monosaccharide composition via acid hydrolysis method and high performance liquid chromatography (HPLC). The molecular weight and functional group were determined by gel permeable chromatography (GPC) and fourier transformation infrared (FT-IR), respectively. P11 and P21 are only composed of the xylose. Their molecular weight average of P11 and P21 were 469,171 and 157,665 Da, respectively. Cell proliferation assay were performed using MTT technique and statistic analysis was performed by one-way ANOVA. Crude polysaccharide, P11 and P22 at the concentration 100 μg/ml showed ability of cell proliferation. The results were shown as percentage of increasing compared to control which are 43.93 17.18, 30.09 13.66 and 40.98 10.92% for crude polysaccharide, P11 and P22 respectively. While P21 at the same concentration showed its ability to inhibit the cell growth. The result indicated that it can inhibit the cell up to 92.16 3.49%. The one-way ANOVA indicated that all experimental results were significant (p<0.05). | en |
dc.description.abstractalternative | งานวิจัยนี้ได้ทำการสกัดส่วนสกัดหยาบพอลิแซ็กคาร์ไรด์ของว่านคันทมาลาด้วยน้ำร้อนแล้วตกตะกอนด้วยเอทานอล จากนั้นนำส่วนสกัดหยาบพอลิแซ็กคาร์ไรด์ไปแยกโดยใช้เทคนิคโครมาโทกราฟีแบบแลกเปลี่ยนประจุโดยใช้ DEAE เซลลูโลส และโครมาโทกราฟีแบบเจลฟิลเทรชันโครมาโทกราฟี พอลิแซ็กคาร์ไรด์ที่ได้ คือ P11, P21 และ P22 พอลิแซ็กคาร์ไรด์หลักคือ P11 และ P21 นำไปศึกษาลักษณะและฤทธิ์ของการเพิ่มจำนวนเซลล์ ส่วน P22 จะศึกษาเฉพาะฤทธิ์ในการเพิ่มจำนวนของเซลล์สร้างเส้นใยที่เพาะเลี้ยงจากเนื้อเยื่อเหงือกเนื่องจากมีปริมาณน้อย จากการศึกษาลักษณะของพอลิแซ็กคาร์ไรด์หลักทั้งสองชนิดพบว่า จากผลของ HPLC มีไซโลสซึ่งเป็นน้ำตาลโมเลกุลเดี่ยวเพียงชนิดเดียวที่เป็นองค์ประกอบในโมเลกุล จากผลของ GPC พบว่า P11 และ P21 มีมวลโมเลกุลเท่ากับ 496,171 และ 157,665 ดาลตัน ตามลำดับ จากนั้นจึงนำพอลิแซ็กคาร์ไรด์ดังกล่าวมาทดสอบฤทธิ์การเพิ่มจำนวนเซลล์โดยวิธีการวิเคราะห์แบบ MTT และตามด้วยการวิเคราะห์ทางสถิติแบบ one-way ANOVA ผลการทดลองพบว่าส่วนสกัดหยาบพอลิแซ็กคาร์ไรด์ P11 และ P22 มีความสามารถในการเพิ่มจำนวนเซลล์เมื่อเทียบกับกลุ่มควบคุมดังนี้ 43.93 17.18, 30.09 13.66 และ 40.98 10.92% ตามลำดับ สำหรับ P21 ที่ความเข้มข้นเดียวกันพบว่าสามารถยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์ได้ 92.16 3.49% การทดลองทั้งหมดได้ทดสอบทางสถิติแบบ one-way ANOVA พบว่ามีความแตกต่างกับกลุ่มควบคุมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) | en |
dc.format.extent | 1298674 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2008.1489 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Polysaccharide | en |
dc.subject | Curcuma aromatica salisb | en |
dc.title | Biological activities of polysaccharide extracted from rhizome of wild tumeric Curcuma aromatica salisb | en |
dc.title.alternative | ฤทธิ์ทางชีวภาพของสารพอลิแซ็กคาไรด์ที่สกัดได้จากเหง้าของว่านคันทมาลา Curcuma aromatica salisb | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Science | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Biotechnology | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | Polkit.S@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | No information provided | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2008.1489 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ploypat_ni.pdf | 1.27 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.