Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/1682
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorศิริวัฒนา บัญชรเทวกุล-
dc.contributor.authorชมพูนุช หาญนันทวิวัฒน์, 2522--
dc.contributor.otherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์-
dc.date.accessioned2006-08-11T09:30:57Z-
dc.date.available2006-08-11T09:30:57Z-
dc.date.issued2547-
dc.identifier.isbn9745316814-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/1682-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2547en
dc.description.abstractวัสดุเหลือทิ้งทางการเกษตรประกอบด้วยเซลลูโลส และเฮมิเซลลูโลส โดยโมเลกุลเหล่านี้สามารถูกย่อยสลายเป็นน้ำตาล (ไซโลส กลูโคส และอะราบิโนส) และน้ำตาลที่ได้สามารถเปลี่ยนเป็นสารไซลิทอล โดยสามารถนำไปใช้ในงานด้านอาหารและยา การไฮโดรไลซ์โมโลกุลของชานอ้อย เปลือกทุเรียน และฟางข้าว เพื่อให้เป็นน้ำตาลนั้นสามารถใช้ในการกำจัดกาก และเพิ่มมูลค่าของวัสดุเหลือทิ้งทางการเกษตร วัตถุประสงค์ของงานวิจัย คือ เพื่อหาความเข้มข้นของกรดซัลฟูริก อุณหภูมิ และระยะเวลาที่ใช้ในการผลิตน้ำตาล และผลของการฉายรังสีแกมมาร่วมกับกรดซัลฟูริก สภาวะที่เหมาะสมในการไฮโดรไลซ์ คือ 3% กรดซัลฟูริก ที่อุณหภูมิ 120 องศาเซลเซียส และใช้ระยะเวลา 30 นาที ปริมาณน้ำตาลรีดิวซ์ที่ได้จากชานอ้อย เปลือกทุเรียน และฟางข้าว คือ 53.73%, 47.83% และ 49.83% ตามลำดับ การฉายรังสีแกมมาที่ปริมาณรังสี 100 kGy ร่วมกับการไฮโดรไลซ์ด้วยกรดที่ 3% กรดซัลฟูริก ที่อุณหภูมิ 120 องศาเซลเซียส และใช้ระยะเวลา 30 นาที พบว่าตัวอย่างชานอ้อยมีค่าเพิ่มขึ้นประมาณ 3% และเปลือกทุเรียนมีค่าเพิ่มขึ้นประมาณ 1% ส่วนฟางข้าวเพิ่มขึ้นประมาณ 1% ที่ 75 kGyen
dc.description.abstractalternativeAgricultural wastes are mainly composed of cellulose and hemicellulose which can be converted to sugars (xylose, glucose and arabinose) and then further produce xylitol, with a potential application in food and medical areas. The hydrolysis of sugar cane bagasse, rice straw and durian fruit hull to obtain sugars have a double consequence, the elimination of a waste and the generation of a value-added product. The objective of the study was to determine the effects of H[subscript2]SO[subscript 4] concentration, temperature and reaction time on the production of sugars. The effect of gamma irradiation with H[subscript 2]SO[subscript 4] were also investigated. The optimum H[subscript 2]SO concentration of 3% at 120 degree celsius and reaction time of 30 min were found in three samples studied. Under these conditions, 53.73%, 47.83% and 49.83% of reducing sugar were obtained, for sugar cane bagasse, durian fruit hull and rice straw, respectively. Irradiation with 100 kGy gamma ray followed by hydrolysis with 3% H[subscript 2]SO at 120 degree celsius for 30 min found that reducing sugar in sugar cane bagasse increase about 2% and durian fruit hull increase about 1%, while rice straw increase about 1% at 75 kGy. The amount of monosaccharide in three samples were also reported.en
dc.format.extent557540 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isothen
dc.publisherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen
dc.rightsจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen
dc.subjectกรดกำมะถันen
dc.subjectเซลลูโลสen
dc.subjectเฮมิเซลลูโลสen
dc.subjectของเสียทางการเกษตรen
dc.subjectรังสีแกมมาen
dc.subjectการย่อยสลายทางชีวภาพen
dc.titleการผลิตน้ำตาลจากการย่อยสลายโมเลกุลจากวัสดุเหลือทิ้งทางการเกษตร โดยใช้การฉายรังสีแกมมาร่วมกับกรดซัลฟูริกen
dc.title.alternativeProduction of sugar from molecular degradation of agricultural waste by gamma-ray irradiation and sulfuric aciden
dc.typeThesisen
dc.degree.nameวิทยาศาสตรมหาบัณฑิตen
dc.degree.levelปริญญาโทen
dc.degree.disciplineนิวเคลียร์เทคโนโลยีen
dc.degree.grantorจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen
dc.email.advisorSiriwattana.B@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chompunoot.pdf672.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.