Please use this identifier to cite or link to this item: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/17377
Title: Quality improvement of spotted babylon (Babylonia areolata) broodstock with highly unsaturated fatty acid-supplemented feed
Other Titles: การปรับปรุงคุณภาพพ่อแม่พันธุ์หอยหวาน Babylonia areolata ด้วยอาหารเสริมกรดไขมันไม่อิ่มตัวสูง
Authors: Sarawut Sangsawangchote
Advisors: Somkiat Piyatiratitivorakul
Nilnaj Chaithanawisuti
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: farrspy@chulkn.chula.ac.th, psomkiat@chula.ac.th
cnilnaj@chula.ac.th
Subjects: Broodstock
Babylonia areolata
Quality control
Issue Date: 2009
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: This study was designed to study effects of fatty acids and arachidonic acid on reproductive performance of hatchery-reared broodstock spotted babylon, Babylonia areolata. The study was divided into two experiments. The first experiment, a 120-day feeding trial was conducted to evaluate reproductive performance, egg and larval quality and egg fatty acid composition in spotted babylon broodstock fed natural food (fresh meat of carangid fish, Selaroides leptolepis,) and four experimental formulated diets containing 5% or 15% of dietary lipid from tuna oil (TO) and a mixture of tuna oil and soybean oil (MO) (ratio 3:2) labeled as 5%TO, 15%TO, 5%MO and 15%MO respectively. Using trash carang resulted the lowest levels of in 20:5n-3, 22:6n-3 and 20:4n-6 fatty acids compared to those of all experimental diets. The highest content of total fatty acids was found in the 5%TO diet. The best reproductive performance were found only for females fed the 5%TO diets, but egg and larval quality showed no variability among females fed. No significant differences were observed in survival duration in the starvation tolerance test for females fed trash fish or any of the experimental diets. However, the fatty acid profile of egg capsules was significantly affected by the dietary treatments. The levels of major fatty acids (20:5n-3, 22:6n-3 and 20:4n-6) in egg capsules produced from females fed diets containing 5% tuna oil (5%TO) was significantly higher than those females fed trash fish or other experimental diets. We therefore conclude that formulated diets with fish oil resulted in successful reproduction and high essential fatty acids in egg capsules comparable to the use of trash fish. The second experiment studied on the effects of arachidonic acid in broodstock diet on spawning performance, egg and larval quality and fatty acid composition of eggs from broodstock spotted babylon (B. areolata). A formulated diet containing similar compositions was supplemented with five levels of arachidonic acid (20:4n-6, ARA); 0% (1), 0.4% (2), 0.8% (3), 1.2% (4) and 1.6% (5) ARA, respectively. Results showed that spawning quality (total number of spawning and monthly spawning frequency) were affected by ARA supplementation. The total number of spawning and monthly spawning frequency throughout the experiment increased with an increased supplemented of ARA levels. Females fed on diet 5 had the highest total number of spawn (25.5), followed by the diet 4 (23.0), diet 3 (22.0), basic diet (17.5) and diet 2 (15.5). While the egg quality (number of fertilized eggs in capsule, length and width of egg capsules, egg incubation time and hatching rate) were not affected by ARA supplementation. For larval quality, ARA did not enhance tolerance to low salinity stress and starvation test together with increasing the levels of dietary ARA in B. areolata broodstock. These results indicated that high level of dietary arachidonic had a positive effect on spawning performance of B. areolata broodstock and high level of arachidonic improved spawning performance but not for egg and larval quality and fatty acid composition of egg capsules.
Other Abstract: การศึกษาผลของกรดไขมัน และกรดไขมันอะราคิโดนิกต่อความสามารถในการสืบพันธุ์ของพ่อแม่ พันธุ์หอยหวานโดยแบ่งการทดลองเป็น 2 การทดลอง การทดลองแรกใช้เวลา 120 วัน ประเมิน ความสามารถการสืบพันธุ์ คุณภาพของไข่และตัวอ่อน และกรดไขมันของไข่หอยหวาน เมื่อให้อาหาร ธรรมชาติคือ ปลาข้างเหลืองและอาหารผสม 4 สูตรที่มีระดับไขมัน 5% และ15% จากน้ำมันปลาทูน่า (TO) และน้ำมันผสมของน้ำมันปลาทูน่ากับน้ำมันถั่วเหลือง (MO) (อัตราส่วน 3:2) ผลของอาหารควบคุม (เนื้อ ปลา) พบว่าระดับกรดไขมัน 20:5n-3, 22:6n-3 และ 20:4n-6ในฝักไข่มีค่าต่ำ เมื่อเปรียบเทียบกับอาหาร สูตรอื่น โดยสูตรอาหาร 5%TO ให้ผลของกรดไขมันในฝักไข่สูงที่สุด และความสามารถการสืบพันธุ์สูงที่สุด พบในหอยเพศเมียที่ได้รับอาหารสูตร 5%TO แต่ผลของคุณภาพของไข่และตัวอ่อน ระยะเวลาการทดสอบ ความทนทานต่อการอดอาหารไม่ต่างกัน และค่ากรดไขมันสำคัญในฝักไข่จากแม่พันธุ์ที่กินอาหารสูตร 5%TO มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติสูงกว่าอาหารอื่น อาหารผสมที่เติมน้ำมันปลาทูน่าให้ผลดี ต่อการวางไข่และทำให้ฝักไข่มีระดับของกรดไขมันสำคัญสูงขึ้นเมื่อเปรียบเทียบกับการใช้เนื้อปลา สำหรับ การทดลองที่สองได้ศึกษาผลของระดับกรดอะราคิโดนิกต่อความสามารถในการวางไข่ คุณภาพของไข่และ ตัวอ่อน และองค์ประกอบของกรดไขมันในไข่หอยหวาน โดยใช้อาหาร 5 สูตร ที่มีส่วนผสมของอาหาร เหมือนกัน แต่มีการเสริมปริมาณของกรดอะราคิโดนิก (ARA) ต่างกัน 5 ระดับ (0%, 0.4%, 0.8%, 1.2% และ 1.6%) ผลการทดลองพบว่าอาหารเสริม ARA มีผลต่อการวางไข่ (จำนวนการวางไข่รวมและความถี่ การออกไข่ต่อเดือน) โดยจำนวนครั้งของการวางไข่และความถี่ในการออกไข่ต่อเดือนมีค่าเพิ่มขึ้นตามการ เพิ่มขึ้นของระดับ ARA โดยหอยเพศเมียที่กินอาหารสูตร 5 ให้ผลการวางไข่สูงสุด (25.5 ครั้ง), สูตร 4 (23.0 ครั้ง), สูตร 3 (22.0 ครั้ง), สูตร 1 (17.5 ครั้ง) และ สูตร 2 (15.5 ครั้ง) สำหรับผลคุณภาพของไข่ (ตัวอ่อนใน ฝักไข่, ขนาดของฝักไข่, ระยะเวลาในการฟัก และอัตราการฟัก) ไม่มีความสัมพันธ์กับการเสริม ARA นอกจากนี้คุณภาพของลูกหอยวัยอ่อน (ความทนทานต่อความเค็มต่ำและความทนทานต่อการอดอาหาร ของลูกหอยวัยอ่อน) ไม่มีค่าเพิ่มขึ้นตามการเพิ่มขึ้นของระดับ ARA การศึกษาในครั้งนี้สามารถสรุปได้ว่า การเสริมระดับ ARA ในปริมาณสูงมีผลต่อคุณภาพการวางไข่ของหอยหวาน แต่ไม่มีผลต่อคุณภาพของไข่ และตัวอ่อนและองค์ประกอบของกรดไขมันในฝักไข่
Description: Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2009
Degree Name: Doctor of Philosophy
Degree Level: Doctoral Degree
Degree Discipline: Marine Science
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/17377
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2009.1772
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2009.1772
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sarawut_Sa.pdf1.45 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.