Please use this identifier to cite or link to this item: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/17508
Title: Sample preparation of cooking oils for determination of polycyclic aromatic hydrocarbons by high performance liquid chromatography
Other Titles: การเตรียมตัวอย่างน้ำมันประกอบอาหารเพื่อการตรวจวัดพอลิไซคลิกแอโรแมติกไฮโดรคาร์บอนโดยไฮเพอร์ฟอร์มานซ์ลิควิคโครมาโทกราฟี
Authors: Thongsuk Payanan
Advisors: Puttaruksa Varanusupakul
Natchanun Leepipatpiboon
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: No information provided
Natchanun.L@Chula.ac.th
Subjects: Oils and fats
Polycyclic aromatic hydrocarbons
High performance liquid chromatography
น้ำมันและไขมัน
โพลิไซคลิกอะโรมาติคไฮโดรคาร์บอน
ไฮเปอร์ฟอร์แมนซ์ลิควิดโครมาโตกราฟี
Issue Date: 2009
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Two sample preparation techniques, low-temperature cleanup and sweep co-distillation, which are simple, fast, inexpensive and using small amount of organic solvent have been developed for the determination of 16 polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in refined and used cooking oil samples by high-performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC-FLD). For low-temperature cleanup method, freezing time, extraction solvent, number of extraction and SPE cleanup affected the extraction efficiency. Optimum extraction was achieved when using a mixture of acetonitrile and acetone (80:20, v/v) as extraction solvent, freezing between -18 oC to -25 oC for 24 hours twice and cleanup with alumina N SPE cartridge. This method was effectively determined all 16 PAHs. The recoveries were 45.88 – 118.47%. Limit of detections (LODs) and limit of quantitations (LOQs) were 0.13 to 3.13 ng/g and 0.25 to 6.25 ng/g, respectively. In sweep co-distillation method, distillation temperature and time had an effect on the extraction efficiency. Optimum extraction was attained when distillated at 235 oC for 60 minutes. However, this method was quantitatively analyzed only 8 PAHs. The recoveries were 47.48 – 119.47%. LODs and LOQs values were about two times higher than low-temperature cleanup method. Finally, both methods were successfully tested for determination of PAHs in reference materials of olive oil (RM FAPAS T0631) and real cooking oil samples.
Other Abstract: เทคนิคการเตรียมตัวอย่าง 2 วิธี คือ low-temperature cleanup และ sweep co-distillation ซึ่งเป็นเทคนิคที่ง่าย รวดเร็ว ราคาถูกและใช้ปริมาณตัวทำละลายอินทรีย์น้อยได้ถูกพัฒนาเพื่อใช้ในการตรวจวัดพอลิไซคลิกแอโรแมติกไฮโดรคาร์บอน (PAHs) 16 ชนิดในน้ำมันประกอบอาหารชนิดที่ยังไม่ผ่านการใช้งานและน้ำมันที่ผ่านการทอดซ้ำโดยไฮเพอร์ฟอร์มานซ์ลิควิดโครมาโทกราฟีที่มีเครื่องตรวจวัดชนิดฟลูออเรสเซนต์ สำหรับวิธี low-temperature cleanup เวลาที่ใช้ในการแช่แข็ง ชนิดตัวทำละลายอินทรีย์ จำนวนครั้งของการสกัดและ SPE ที่ใช้ในการ cleanup มีผลต่อประสิทธิภาพการสกัด สภาวะที่เหมาะสมได้แก่การใช้ตัวทำละลายอินทรีย์ผสมอะซิโตไนไตรล์กับอะซิโตน (80:20, v/v) ทำการแช่แข็งที่อุณหภูมิระหว่าง -18 ถึง -25 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 24 ชั่วโมง จำนวน 2 ครั้งและทำการ cleanup ด้วย alumina N SPE cartridge วิธีนี้สามารถตรวจวัด PAHs ได้ทั้งหมด 16 ชนิด โดยมีร้อยละเฉลี่ยของการคืนกลับเท่ากับ 45.88-118.47 ขีดจำกัดของการวัดเชิงคุณภาพและขีดจำกัดของการวัดเชิงปริมาณเท่ากับ 0.13-3.13 และ 0.25-6.25 นาโนกรัมต่อกรัม ตามลำดับ สำหรับวิธี sweep co-distillation อุณหภูมิและเวลาที่ใช้ในการกลั่นมีผลต่อประสิทธิภาพการสกัด สภาวะที่เหมาะสมได้แก่การกลั่นที่อุณหภูมิ 235 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 60 นาที แต่วิธีนี้สามารถตรวจวัด PAHs ได้เพียง 8 ชนิด โดยมีร้อยละเฉลี่ยของการคืนกลับเท่ากับ 47.48-119.47 ขีดจำกัดของการวัดเชิงคุณภาพและขีดจำกัดของการวัดเชิงปริมาณมีค่าประมาณสองเท่าของวิธี low-temperature cleanup สุดท้ายทั้ง 2 วิธีสามารถนำไปใช้เตรียมตัวอย่างน้ำมันมะกอกอ้างอิง (RM FAPAS T0631) และตัวอย่างน้ำมันประกอบอาหารจริงเพื่อการวิเคราะห์ PAHs ได้อย่างมีประสิทธิภาพ
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2009
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/17508
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Thongsu_pa.pdf2.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.