Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/21096
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ชัยพร วิชชาวุธ | - |
dc.contributor.author | ปัทมาวดี จันทนยิ่งยง | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย | - |
dc.date.accessioned | 2012-07-22T08:17:25Z | - |
dc.date.available | 2012-07-22T08:17:25Z | - |
dc.date.issued | 2518 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/21096 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (ค.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2518 | en |
dc.description.abstract | การวิจัยนี้มีจุดมุ่งหมายที่จะหาเทรชโฮล์ดสมบูรณ์ของการรับรู้แอลกอฮอล์และศึกษาอิทธิพลของกลิ่นและรสของน้ำผลไม้ต่อการรับรู้แอลกอฮอล์รวมทั้งศึกษาอิทธิพลของประสบการณ์เดิมในการดื่มแอลกอฮอล์ต่อการรับรู้แอลกอฮอล์ด้วย กลุ่มตัวอย่างเป็นนิสิตระดับปริญญาตรีและนิสิตบัณฑิตวิทยาลัย ในคณะครุศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยจำนวน 82 คน ดำเนินการทดลองโดยให้ผู้รับการทดลองดื่มแอลกอฮอล์คือ ยินหรือวิสกี้เพียงชนิดใดชนิดหนึ่งผสมในน้ำผลไม้ 2 ชนิด ได้แก่ น้ำมะนาวหรือน้ำส้ม แอลกอฮอล์ที่ผสมในน้ำผลไม้มีปริมาณเท่ากับ 0, .99, 1.96, 2.91 และ 3.65 เปอร์เซ็นต์ตามลำดับ วิธีที่ใช้หาเทรชโฮล์ดคือ วิธีความถี่ ผลการวิจัยปรากฏว่า ความถี่ในการรับรู้แอลกอฮอล์เพิ่มขึ้นตามปริมาณของแอลกอฮอล์ในแต่ละแก้ว และพบว่าเทรชโฮล์ดสมบูรณ์ของการรับรู้วิสกี้ต่ำกว่ายิน ส่วนกลิ่นและรสของน้ำผลไม้ไม่มีอิทธิพลต่อการรับรู้แอลกอฮอล์ (p > .05) รวมทั้งประสบการณ์ในการดื่มก็ไม่มีอิทธิพลต่อการรับรู้แอลกอฮอล์ด้วย (p > .05) | - |
dc.description.abstractalternative | The purposes of this research were to determine the absolute threshold of alcohol, and to study the influence of smell and taste on alcohol perception, and also to study the influence of past experience in drinking upon alcohol perception. The subjects were 82 volunteers, both male and female. They were graduate and undergraduate students in the Faculty of Education at Chulalongkorn University. Each subject made judgment on 2 sets of test solutions which were either gin mixed in lemonade or orange juice or whisky, mixed in either one of the two fruit juices. Each set, of fruit juice consisted of 5 alcohol intensity levels : 0, .99, 1.96, 2.91 and 3.65 %. The method of frequency was used in determining threshold. The results indicated that frequency of alcohol perception arose as a function of the quantity of alcohol in each glass. The results also showed that the absolute threshold of whisky was lower than that of gin. Neither taste and smell of the fruit juices nor past experience in drinking had any influence upon alcohol perception (p > .05). | - |
dc.format.extent | 347941 bytes | - |
dc.format.extent | 729631 bytes | - |
dc.format.extent | 367637 bytes | - |
dc.format.extent | 598891 bytes | - |
dc.format.extent | 314689 bytes | - |
dc.format.extent | 273689 bytes | - |
dc.format.extent | 301370 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | th | es |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.title | เทรชโฮลด์สมบูรณ์ของการรับรู้แอลกอฮอลที่ผสมในน้ำผลไม้ | en |
dc.title.alternative | Perceptual absolute threshold of alcohol mixed in fruit juice | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | ครุศาสตรมหาบัณฑิต | es |
dc.degree.level | ปริญญาโท | es |
dc.degree.discipline | จิตวิทยา | es |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.email.advisor | Chaiyaporn.W@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Patamawadee_Ch_front.pdf | 339.79 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Patamawadee_Ch_ch1.pdf | 712.53 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Patamawadee_Ch_ch2.pdf | 359.02 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Patamawadee_Ch_ch3.pdf | 584.85 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Patamawadee_Ch_ch4.pdf | 307.31 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Patamawadee_Ch_ch5.pdf | 267.27 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Patamawadee_Ch_back.pdf | 294.31 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.