Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23699
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorNijsiri Ruangrungsi
dc.contributor.advisorThanapat Songsak
dc.contributor.authorSupawan Chiamtawongse
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
dc.date.accessioned2012-11-10T09:00:03Z
dc.date.available2012-11-10T09:00:03Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.isbn9741702299
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23699
dc.descriptionThesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 2001en
dc.description.abstractCallus cultures of Artemisia dubia Wall. ex Bess., the member of the family Asteraceae (Compositae), were initiated by placing sterilized leaf explants on semi-solid basal MS media, containing 1 mg/1 2,4-dichlorophenoxyacetic acid and 0.1 mg/1 kinetin. Suspension cultures were also initiated by using callus cultures on the same media (except without the agar). The chemical constituents of essential oil from callus and suspension cultures were identified and compared to essential oil from intact plant leaves by using Gas Chromatography (GC) and Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). It was found that callus and suspension cultures produced the same major chemical constituent as the intact plants, sesquiterpenes namely davanone, but it was very low level of davanone recovered from their cultures. Some biotechnological techniques were used for improving the cell capacity to produce davanone. Nylon meshes were used for immobilising cell whilst various concentrations of geranyl acetate were fed for biotransformation process and adsorbent was also used for adsorbing the essential oil excreted from the cells. The level of davanone was increased after using these techniques.
dc.description.abstractalternativeการเพาะเลี้ยงแคลลัสโกฐจุฬาลำพา (Artemisia dubia Wall. ex Bess.) ซึ่งเป็นพืชในวงศ์ Asteraceae (Compositae) เริ่มต้นจากการนำชิ้นใบที่ผ่านการฆ่าเชื้อแล้ว วางบนอาหารเพาะเลี้ยงกึ่งแข็งชนิด MS ที่ประกอบด้วย 2,4-dichlorophenoxyacetic acid 1 มิลลิกรัมต่อลิตร และ kinetin 0.1 มิลลิกรัมต่อลิตร เพื่อชักนำให้เกิดเป็นแคลลัส หลังจากนั้นนำแคลลัสที่ได้มาเปลี่ยนถ่ายลงในอาหารเหลวชนิดเดียวกัน เพื่อเพาะเลี้ยงให้เป็นเซลล์เพาะเลี้ยงแขวนลอย เมื่อใช้วิธี Gas Chromatography (GC) และ Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) วิเคราะห์และเปรียบเทียบองค์ประกอบเคมีของน้ำมันระเหยที่ได้จากต้นจริง และจากการเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อพืช พบว่า น้ำมันระเหยที่ได้จากแคลลัสและเซลล์เพาะเลี้ยงแขวนลอยมีองค์ประกอบเคมีหลักเหมือนกับต้นจริง คือ สารกลุ่ม sesquiterpenes ชื่อ davanone แต่ปริมาณของ davanone ที่วิเคราะห์ได้นั้นน้อยมากเมื่อเปรียบเทียบกับต้นจริง จึงได้นำกลวิธีทางเทคโนโลยีชีวภาพมาใช้เพื่อเพิ่มความสามารถของเซลล์ในการสร้าง davanone ได้แก่ การใช้ตาข่ายไนล่อนเพื่อตรึงเซลล์ ร่วมกับการเติม geranyl acetate ความเข้มข้นต่างๆ เพื่อเป็นสารตั้งต้นในกระบวนการเปลี่ยนแปลงทางชีวภาพ และการใช้สารดูดซับเพื่อช่วยดูดซับน้ำมันระเหยที่ถูกขับออกมาจากเซลล์ ซึ่งจะสามารถวัดปริมาณของ davanone ได้สูงขึ้นหลังจากการนำกลวิธีทางเทคโนโลยีชีวภาพดังกล่าวมาใช้
dc.format.extent5673820 bytes
dc.format.extent15112312 bytes
dc.format.extent3335518 bytes
dc.format.extent5115137 bytes
dc.format.extent6998938 bytes
dc.format.extent1267153 bytes
dc.format.extent8019745 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoenes
dc.publisherChulalongkorn Universityen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.titleProduction of essential oil from Artemisia Dubia tissue cultureen
dc.title.alternativeการผลิตน้ำมันระเหยจากเนื้อเยื่อเพาะเลี้ยงโกฐจุฬาลำพาen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Science in Pharmacyes
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplinePharmacognosyes
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Supawan_ch_front.pdf5.54 MBAdobe PDFView/Open
Supawan_ch_ch1.pdf14.76 MBAdobe PDFView/Open
Supawan_ch_ch2.pdf3.26 MBAdobe PDFView/Open
Supawan_ch_ch3.pdf5 MBAdobe PDFView/Open
Supawan_ch_ch4.pdf6.83 MBAdobe PDFView/Open
Supawan_ch_ch5.pdf1.24 MBAdobe PDFView/Open
Supawan_ch_back.pdf7.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.