Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/24072
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | วิชา วนดุรงค์วรรณ | |
dc.contributor.author | สรรชัย เทียมทวีสิน | |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย | |
dc.date.accessioned | 2012-11-14T07:23:17Z | |
dc.date.available | 2012-11-14T07:23:17Z | |
dc.date.issued | 2530 | |
dc.identifier.isbn | 9745676772 | |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/24072 | |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2530 | en |
dc.description.abstract | การศึกษานี้ได้ศึกษาตัวแปรที่มีผลต่อคุณภาพของนมผงในกระบวนการพ่นแห้ง การผลิตนมผงเริ่มจากเติมน้ำตาลลงในน้ำนมดิบร้อยละ 2.5 แล้วระเหยจนได้ความเข้มข้นร้อยละ 42 ของของแข็ง นำไปทำแห้งโดยการอบแห้งแบบพ่นกระจาย ใช้หัวฉีดขนาด 72 ไมครอน อัตราการไหลของอากาศ 45.13 ลูกบาศก์เมตร/นาที อุณหภูมิของอากาศร้อนที่ใช้ในถังอบแห้งอยู่ระหว่าง 150-170 องศาเซลเซียส อัตราการป้อนของน้ำนมอยู่ระหว่าง 43-52 ลิตร/ชั่วโมง สภาวะที่คุณภาพของนมผงดีที่สุดคือ อุณหภูมิ 165 องศาเซลเซียส อัตราการป้อน 52 ลิตร/ชั่วโมง ซึ่งมีค่าการละลาย 0.1 มิลลิลิตร ความชื้นร้อยละ 2.3 ผงไหม้เกรียม 7.5 มิลลิกรัม ขนาดของอนุภาคนมผง 3-20 ไมครอน ความหนาแน่น 0.46 กรัม/ลูกบาศก์เซนติเมตร ปริมาณกรดที่ติเตรทได้ร้อยละ 0.13 ของกรดแลคติค และจำนวนจุลินทรีย์ทั้งหมด 7.2 x 10⁴ โคโลนี/นมผง 1 กรัม สำหรับสีของนมผงเป็นสีขาวออกเหลืองอ่อน นมผงที่ผลิตได้เมื่อนำไปเก็บที่อุณหภูมิห้องบรรจุใส่กระป๋องน้ำหนัก 1 ปอนด์ และถุงโพลีเอทธีลีนน้ำหนัก 100 กรัม พบว่านมผงที่บรรจุในภาชนะทั้งสองสามารถเก็บได้เกิน 6 เดือน | |
dc.description.abstract | การศึกษานี้ได้ศึกษาตัวแปรที่มีผลต่อคุณภาพของนมผงในกระบวนการพ่นแห้ง การผลิตนมผงเริ่มจากเติมน้ำตาลลงในน้ำนมดิบร้อยละ 2.5 แล้วระเหยจนได้ความเข้มข้นร้อยละ 42 ของของแข็ง นำไปทำแห้งโดยการอบแห้งแบบพ่นกระจาย ใช้หัวฉีดขนาด 72 ไมครอน อัตราการไหลของอากาศ 45.13 ลูกบาศก์เมตร/นาที อุณหภูมิของอากาศร้อนที่ใช้ในถังอบแห้งอยู่ระหว่าง 150-170 องศาเซลเซียส อัตราการป้อนของน้ำนมอยู่ระหว่าง 43-52 ลิตร/ชั่วโมง สภาวะที่คุณภาพของนมผงดีที่สุดคือ อุณหภูมิ 165 องศาเซลเซียส อัตราการป้อน 52 ลิตร/ชั่วโมง ซึ่งมีค่าการละลาย 0.1 มิลลิลิตร ความชื้นร้อยละ 2.3 ผงไหม้เกรียม 7.5 มิลลิกรัม ขนาดของอนุภาคนมผง 3-20 ไมครอน ความหนาแน่น 0.46 กรัม/ลูกบาศก์เซนติเมตร ปริมาณกรดที่ติเตรทได้ร้อยละ 0.13 ของกรดแลคติค และจำนวนจุลินทรีย์ทั้งหมด 7.2 104 โคโลนี/นมผง 1 กรัม สำหรับสีของนมผงเป็นสีขาวออกเหลืองอ่อน นมผงที่ผลิตได้เมื่อนำไปเก็บที่อุณหภูมิห้องบรรจุใส่กระป๋องน้ำหนัก 1 ปอนด์ และถุงโพลีเอทธีลีนน้ำหนัก 100 กรัม พบว่านมผงที่บรรจุในภาชนะทั้งสองสามารถเก็บได้เกิน 6 เดือน | |
dc.description.abstractalternative | This studied was undertaken on the effect of parameters on the quality of milk powder in the spray drying process. A 2.5% sugar was added to the raw milk and concentrated until 42% total solid was obtained. The size of spray nozzle was 72 micron with the air flow rate 45.13 m3/min. The operating temperature in dryer chamber range from 150-170 C was studied with the feed rate ranging from 43-52 liters/hour. The best quality of milk powder obtained at the condition of 165 C with the feed rate of 52 liters/hour with the solubility index 0.1 milliliter the moisture content 2.30%, the scortched particle 7.5 milligrams, the particle size 3-20 micron, the bulk density 0.46 gram/cubic centrimeter, titrable acidity was 0.13% (as lactic acid) and the total count 7.2 x 10⁴ colonies/gram milk powder. The color of milk powder was white pale yellow. The storage test of finished product in can and polyethylene package was found to be satisfied over 6 months at room temperature. | |
dc.description.abstractalternative | This studied was undertaken on the effect of parameters on the quality of milk powder in the spray drying process. A 2.5% sugar was added to the raw milk and concentrated until 42% total solid was obtained. The size of spray nozzle was 72 micron with the air flow rate 45.13 m3/min. The operating temperature in dryer chamber range from 150-170C was studied with the feed rate ranging from 43-52 liters/hour. The best quality of milk powder obtained at the condition of 165C with the feed rate of 52 liters/hour with the solubility index 0.1 milliliter the moisture content 2.30%, the scortched particle 7.5 milligrams, the particle size 3-20 micron, the bulk density 0.46 gram/cubic centrimeter, titrable acidity was 0.13% (as lactic acid) and the total count 7.2 x 104 colonies/gram milk powder. The color of milk powder was white pale yellow. The storage test of finished product in can and polyethylene package was found to be satisfied over 6 months at room temperature. | |
dc.format.extent | 11581285 bytes | |
dc.format.extent | 2136851 bytes | |
dc.format.extent | 25909050 bytes | |
dc.format.extent | 6094807 bytes | |
dc.format.extent | 25441186 bytes | |
dc.format.extent | 2482634 bytes | |
dc.format.extent | 34669196 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | th | es |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.title | ผลของตัวแปรในกระบวนการพ่นแห้งต่อคุณภาพนมผง ที่โรงนมผงสวนดุสิต | en |
dc.title.alternative | Effects of spray drying process variables on the quality of milk power at Suan Dusit milk power plant | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต | es |
dc.degree.level | ปริญญาโท | es |
dc.degree.discipline | เคมีเทคนิค | es |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Sanchai_ti_front.pdf | 11.31 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Sanchai_ti_ch1.pdf | 2.09 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Sanchai_ti_ch2.pdf | 25.3 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Sanchai_ti_ch3.pdf | 5.95 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Sanchai_ti_ch4.pdf | 24.84 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Sanchai_ti_ch5.pdf | 2.42 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Sanchai_ti_back.pdf | 33.86 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.