Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/24770
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Sophon Roengsumran | |
dc.contributor.author | Passapan Peungjitton | |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | |
dc.date.accessioned | 2012-11-20T09:58:58Z | |
dc.date.available | 2012-11-20T09:58:58Z | |
dc.date.issued | 2002 | |
dc.identifier.isbn | 9741710941 | |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/24770 | |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2002 | en |
dc.description.abstract | Cardanol obtained from decraboxylated cashew nut shell liquid was used for preparation of sodium cardanol sulfonate surfactant, by sulfonation of cardanol with fuming sulfuric acid at temperature of 10 ℃ for 2 hours and room temperature for 3 hours, and then by neutralization with sodium hydroxide at room temperature for 1 hour. Surfactant properties of cardanol sulfonate were determined and compared with dodecylbenzene sulfonate. Surface tension values were measured to be 32.3 mN/m for cardanol sulfonate at 20 % w/v and 28 mN/m for dodecylbenzene sulfonate at 15 % w/v. Critical micelle concentrations of 0.435 and 0.372 mol/l for dodecylbenzene sulfonate and cardanol sulfonate, respectively, were found. Using dodecylbenzene sulfonate as reference, the relative detergency of 93.7 % for cardanol sulfonate was obtained. Results suggest that cardanol sulfonate can be used as anionic surfactant. | |
dc.description.abstractalternative | ได้นำสารคาร์ดานอลจากของเหลวสกัดของเปลือกเมล็ดมะม่วงหิมพานต์ที่ผ่านกระบวนการดีคาร์บอกซีเลชันมาใช้ในการเตรียมสารลดแรงตึงผิวโซเดียมคาร์ดานอลซัลโฟเนต โดยทำปฏิกิริยาซัลโฟเนชันของคาร์ดานอลด้วยกรดซัลฟิวริกเข้มข้นที่อุณหภูมิ 10 องศาเซลเซียสเป็นเวลา 2 ชั่วโมง และที่อุณหภูมิห้องเป็นเวลา 3 ชั่วโมง จากนั้นทำปฏิกิริยาให้เป็นกลางด้วยโซเดียมไฮดรอกไซด์ที่อุณหภูมิห้องเป็นเวลา 1 ชั่วโมง ได้หาสมบัติการเป็นสารลดแรงตึงผิวของคาร์ดานอลซัลโฟเนตและเปรียบเทียบกับโดเดซิลเบนซีนซัลโฟเนตพบว่าค่าแรงตึงผิวของคาร์ดานอลซัลโฟเนตที่ 20 เปอร์เซ็นต์น้ำหนักต่อปริมาตร มีค่าเป็น 32.3 มิลลินิวตันต่อเมตร และของโดเดซิลเบนซีนซัลโฟเนตที่ 15 เปอร์เซ็นต์น้ำหนักต่อปริมาตร มีค่าเป็น 28 มิลลินิวตันต่อเมตร ส่วนความเข้มข้นวิกฤติของไมเซลล์ของคาร์ดานอลซัลโฟเนตเป็น 0.372 โมลต่อลิตร และค่าเปอร์เซ็นต์ความสามารถในการทำความสะอาดของคาร์ดานอลซัลโฟเนตนั้นมีค่าเป็น 93.7 เปอร์เซ็นต์เมื่อเทียบกับโดเดซิลเบนซีนซัลโฟเนต จากผลการทดลองแสดงว่าสามารถใช้คาร์ดานอลซัลโฟเนตเป็นสารลดแรงตึงผิวได้ | |
dc.format.extent | 4390527 bytes | |
dc.format.extent | 6369982 bytes | |
dc.format.extent | 6075100 bytes | |
dc.format.extent | 3160779 bytes | |
dc.format.extent | 6009954 bytes | |
dc.format.extent | 1043715 bytes | |
dc.format.extent | 5045072 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.title | Preparation of surfactant from cardanol | en |
dc.title.alternative | การเตรียมสารลดแรงตึงผิวจากคาร์ดานอล | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Science | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Petrochemistry and Polymer Science | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Passapan_pe_front.pdf | 4.29 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Passapan_pe_ch1.pdf | 6.22 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Passapan_pe_ch2.pdf | 5.93 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Passapan_pe_ch3.pdf | 3.09 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Passapan_pe_ch4.pdf | 5.87 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Passapan_pe_ch5.pdf | 1.02 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Passapan_pe_back.pdf | 4.93 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.