Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25773
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorProespun Kleoskul-
dc.contributor.authorVenus Koonsaeng-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2012-11-24T04:50:33Z-
dc.date.available2012-11-24T04:50:33Z-
dc.date.issued1974-
dc.identifier.isbn9745632503-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25773-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1974en
dc.description.abstractIn this thesis, the appropriate conditions for the food dyes; Azorubine, Sunset Yellow FCF, Orange G, Orange RN, Tartrazine and Green S to react with some transition metal ions of the first row such as Ti (IV), Cr (III), Mn (II), Co (II), Fe (II), Fe (III), Ni (II), Cu (II) and Zn (II) ions were investigated by spectrophotometric technique. The food dyes used are of high purity; using spectrophotometric and chromatographic tests, their percentage of purities are over 85. The buffer systems used were phosphate buffer, acetate buffer, McIlvaine buffer, acetic acid, phosphoric acid and diethylamine. It was found that every metal ion could not react with every dye studied, except Cu (II) ion. The Cu (II) complexes were found to have the molar ratios of 1:2 for Cu (II)-Azorubine in acetate buffer pH 6.10 and in phosphate buffer pH 5.85 or 7.00, 1:1 for Cu (II)-Azorubine in acetate buffer pH 5.10, 1:1 for Cu (II)-Sunset Yellow FCF in acetate buffer pH 5.10 or 4.00, 2:1 for Cu (II)-Sunset Yellow FCF in acetate buffer pH 6.10, 1:1 for Cu (II)-Orange G or Cu (II)-Orange RN in acetate buffer pH 6.10, 5.10 or 4.00. The stability constants of the complexes were determined. It was found that the stability constants of these complexes were in the order of seventh for 1:1 Cu (II)-Azorubine, Cu (II)-Sunset Yellow FCF, Cu (II)-Orange G or Cu (II)-Orange RN complex and in the order of tenth for 1:2 Cu (II)-Azorubine or 2:1 Cu (II)-Sunset Yellow FCF complex.-
dc.description.abstractalternativeวิทยานิพนธ์นี้เป็นการศึกษาหาสภาวะที่เหมาะสมที่จะทำให้เกิดปฏิกิริยาระหว่างสีผสมอาหาร เอโซรูบิน ซันเซท เยลโล เอฟ ซี เอฟ ออเรนท์ จี ออเรนท์ อาร์เอ็น ตาตาร์ซีน และกรีนเอส กับอิออนของโลหะทรานลิชันคาบที่หนึ่งบางตัว เช่น ติตาเนียม (IV) โครเมียม (III) แมงกานีส (II) โคบอลท์ (II) เหล็ก (II) เหล็ก (III) นิเกิล (II) ทองแดง (II) และสังกะสี (II) โดยเทคนิคทางสเปคโตรโฟโตเมตรี สีผสมอาหารที่นำมาใช้เป็นสีที่มีความบริสุทธิ์สูง ซึ่งได้ผ่านการทดสอบโดยวิธีโครมาโตกราฟี และสเปคโตรโฟโตเมตรี เปอร์เซนต์ความบริสุทธิ์ของสีเหล่านี้มีมากกว่า 85 บัฟเฟอร์ที่ใช้ คือ ฟอสเฟตบัฟเฟอร์ อะซิเตทบัฟเฟอร์ แมคอิลเวนบัฟเฟอร์ กรดอะซิติค กรดฟอสฟอริค และไดเอทิลามีน จากการศึกษาพบว่าอิออนโลหะทุกตัว ยกเว้นอิออนทองแดง (II) ไม่สามารถทำปฏิกิริยากับสีผสมอาหารทุกตัวที่นำมาศึกษาสารประกอบเชิงซ้อนของอิออนทองแอง (II) ที่เกิดขึ้นมีอัตราส่วนโดยโมลาร์เป็น 1:2 สำหรับอิออนทองแดง (II)-เอโซรูบิน ในอะซิเตตบัฟเฟอร์ pH 6.10 และในฟอสเฟตบัฟเฟอร์ pH 5.85 หรือ 7.00 สำหรับอิออนทองแดง (II)-เอโซรูบินในอะซิเตตบัฟเฟอร์ pH 5.10 เป็น 1:1 สำหรับอิออนทองแดง (II)-ซันเซท เยลโล เอฟ ซี เอฟ ในอะซิเตตบัฟเฟอร์ pH 5.10 หรือ 4.00 เป็น 1:1 สำหรับอิออนทองแดง (II)-ซันเซท เยลโล เอฟ ซี เอฟ ในอะซิเตต-บัฟเฟอร์ pH 6.10 เป็น 2:1 สำหรับอิออนทองแดง (II)-ออเรนท์ จี หรือ อิออนทองแดง (II)-ออเรนท์ อาร์เอ็น ในอะซิเตตบัฟเฟอร์ pH 6.10, 5.10 หรือ 4.00 เป็น 1:1 จากการหาค่าคงตัวของความเสถียรภาพของสารประกอบเชิงซ้อนเหล่านี้ พบว่าอยู่ในอันดับเจ็ด (107) สำหรับสารประกอบเชิงซ้อนของ 1:1 อิออนทองแดง (II)-เอโซรูบิน อิออนทองแดง (II)-ซันเซท เยลโล เอฟ ซี เอฟ อิออนทองแดง (II)-ออเรนท์ จี หรือ อิออนทองแดง (II)-ออเรนท์ อาร์เอ็น และอยู่ในอันดับสิบ (1010) สำหรับสารประกอบเชิงซ้อนของ 1:2 อิออนทองแดง (II)-เอโซรูบิน หรือ 2:1 อิออนทองแดง (II)-ซันเซท เยลโล เอฟ ซี เอฟ-
dc.format.extent741120 bytes-
dc.format.extent509246 bytes-
dc.format.extent563779 bytes-
dc.format.extent3524505 bytes-
dc.format.extent320847 bytes-
dc.format.extent326052 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.titleComplex formations between some food dyes and the transition metal ions of the first rowen
dc.title.alternativeการเกิดสารประกอบเชิงซ้อนระหว่างสีผสมอาหารบางชนิด กับอิออนของโลหะทรานสิชันคาบที่หนึ่งen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Sciencees
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplineChemistryes
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Venus_Ko_front.pdf723.75 kBAdobe PDFView/Open
Venus_Ko_ch1.pdf497.31 kBAdobe PDFView/Open
Venus_Ko_ch2.pdf550.57 kBAdobe PDFView/Open
Venus_Ko_ch3.pdf3.44 MBAdobe PDFView/Open
Venus_Ko_ch4.pdf313.33 kBAdobe PDFView/Open
Venus_Ko_back.pdf318.41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.