Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/36745
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPrakitsin Sihanonth-
dc.contributor.authorNattachai Kengpipat-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2013-11-28T04:38:57Z-
dc.date.available2013-11-28T04:38:57Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/36745-
dc.descriptionThesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2012en_US
dc.description.abstractStreptomyces parvulus J6.2 was isolated from soil in a mangrove area and studied its metabolites. The morphology and 16S rDNA sequences were used to identify it as belonging to S. parvulus. Comparison of 16S rDNA sequences showed that S. parvulus J6.2 had a close relationship to the actinomycin-D producing Streptomyces species. Carbon utilization indicated that S. parvulus J6.2 was a novel strain. Actinomycin-D, a major bioactive component, was isolated from ethyl acetate crude extracts by reverse phase HPLC using isocratic of 30% methanol in water as the mobile phase with a 3 ml min-1 flow rate. The molecular structure of actinomycin-D was confirmed by 2D-NMR. Medium optimization gave the highest yield of 378.84 mg/l actinomycin-D when grown in a sodium caseinate broth supplemented with 20 g/l malt extract as the culture medium. Starch and malt extract supplemented culture medium produced high crude metabolite yield therefore increasing actinomycin-D production. High concentration of NaCl in culture medium suppressed production of triglyceride metabolites resulting in more specific production of actinomycin-D.en_US
dc.description.abstractalternativeStreptomyces parvulus J6.2 แยกได้จากดินบริเวณป่าชายเลน ในจังหวัดจันทบุรี ประเทศไทย จากการศึกษาลักษณะทางสัญฐานวิทยา และตรวจสอบลำดับเบสของยีนประมวลรหัส 16S rRNA สามารถจัดจำแนกชนิดเป็น S. parvulus และจากความสามารถในการใช้แหล่งคาร์บอน พบว่าเป็น S. parvulus สายพันธุ์ใหม่ จากการเปรียบเทียบยีนประมวลรหัส 16S rRNA พบว่ามีความสัมพันธ์ใกล้เคียงกับ Streptomyces spp. ที่ผลิตแอกติโนมัยซินดี เมื่อนำสารสกัดเอทิลอะซิเตตมาแยกด้วยวิธีคอลัมน์โครมาโทกราฟี และ HPLC ชนิดกลับเฟส โดยใช้เมทานอลในน้ำ 30% เป็นตัวทำละลายเคลื่อนที่ สามารถแยกแอกติโนมัยซินดี ซึ่งเป็นสารองค์ประกอบหลักที่ออกฤทธิ์ทางชีวภาพ โดยตรวจสอบโครงสร้างโมเลกุลของแอกติโนมัยซินดี ด้วยวิธี 2D-NMR ในการศึกษาอาหารเลี้ยงเชื้อที่เหมาะในการผลิตแอกติโนมัยซินดี พบว่าผลิตได้สูงสุด 378.84 กรัม ต่ออาหารเลี้ยงเชื้อ 1 ลิตร เมื่อเลี้ยงในอาหารเหลวโซเดียมเคซีเนต ที่เติมสารสกัดมอลต์ 20 กรัมต่อลิตร แป้งและสารสกัดมอลต์ที่เติมลงในอาหารเลี้ยงเชื้อมีผลทำให้ปริมาณสารเมแทบอไลต์เพิ่มขึ้น และมีผลทำให้ผลิตแอกติโนมัยซินดี เพิ่มขึ้นด้วย ความเข้มข้นของเกลือ ในอาหารเลี้ยงเชื้อมีผลยับยั้งการผลิตเมแทบอไลต์ที่เป็น ไตรกลีเซอไรด์ ทำให้สามารถผลิตแอกติโนมัยซินดีแบบจำเพาะได้มากขึ้นen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2012.921-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectActinomycinen_US
dc.subjectMetabolitesen_US
dc.subjectStreptomycesen_US
dc.subjectแอกติโนมัยซินen_US
dc.subjectปริญญาดุษฎีบัณฑิตen_US
dc.titleSecondary metabolites produced by Streptomyces parvulus Strain J6.2en_US
dc.title.alternativeเมแทบอไลท์ทุติยภูมิผลิตโดย Streptomyces parvulus สายพันธุ์ J6.2en_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameDoctor of Philosophyen_US
dc.degree.levelDoctoral Degreeen_US
dc.degree.disciplineBiotechnologyen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorPrakitsin.S@Chula.ac.th-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2012.921-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nattachai_ke.pdf5.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.