Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/39494
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Supason Wanichwecharungruang | - |
dc.contributor.author | Panpilai Chanchaisak | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2014-02-24T03:58:25Z | - |
dc.date.available | 2014-02-24T03:58:25Z | - |
dc.date.issued | 2007 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/39494 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2007 | en_US |
dc.description.abstract | In this work, sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse was extracted by sequential solvent extraction, liquid-liquid extraction and single CH2Cl2 extraction process. The extracts were tested for antioxidant, tyrosinase inhibition and UV-screening activities. The best process to obtain extract with good antioxidant, tyrosinase inhibition and UV-absorption activities from sugarcane bagasse is CH2Cl2 sequential solvent extraction. The high-yielded extracts with good activities were subjected for further isolation by chromatographic techniques and 4-hydroxybenzaldehyde, syringic acid, 3,5-dimethyl-4-hydroxybenzaldehyde, 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid, 3’,5’-dimethoxy-4’-hydroxy acetophenone and undecane-4,6-dione could be identified. Free radical scavenging activity of sugarcane extract is partly contributed from the presence of syringic acid, 3,5-dimethyl-4-hydroxybenzaldehyde and 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid. While tyrosinase inhibition activity is partly contributed by the presence of syringic acid, 4-hydroxybenzaldehyde and undecane-4,6-dione. | en_US |
dc.description.abstractalternative | ในงานวิจัยนี้ได้นำชานอ้อยมาสกัด และตรวจกรองหาสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพต่างๆ จากส่วนสกัดหยาบ โดยใช้วิธีการสกัดแบบไล่ขั้วของตัวทำละลาย การสกัดด้วยการแยกชั้นของตัวทำละลาย และวิธีการสกัดโดยใช้ไดคลอโรมีเทนโดยตรง ฤทธิ์ทางชีวภาพที่มุ่งตรวจสอบครอบคลุมตั้งแต่ ฤทธิ์ต้านการทำงานของไทโรซิเนส ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชัน และฤทธิ์กรองรังสียูวี พบว่าส่วนสกัดไดคลอโรมีเทน ที่ผ่านกระบวนการสกัดโดยวิธีไล่ขั้วของตัวทำละลาย ให้ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชันที่ดี และสามารถยับยั้งการทำงานของไทโรซิเนส นอกจากนี้ยังสามารถดูดกลืนรังสียูวีได้ การแยกส่วนสกัดดังกล่าวด้วยเทคนิคโครมาโตกราฟีให้สารออกฤทธิ์ 6 ชนิด คือ 4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ ไซริงจิกแอซิด 3,5-ไดเมททิล-4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ 3’,5’-ไดเมทอกซี-4’-อะซิโตฟีโนน 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามิกแอซิด และ อูนเดกเคน-4,6-ไดโอน จากการทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพของสารบริสุทธิ์พบว่า ไซริงจิกแอซิด 3,5-ไดเมททิล-4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ และ 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามิกแอซิด แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และ ไซริงจิกแอซิด 4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ และ อูนเดกเคน-4,6-ไดโอน แสดงฤทธิ์การยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนส | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1779 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Cosmetics | en_US |
dc.subject | Sugarcane products | en_US |
dc.subject | Bagasse -- Analysis | en_US |
dc.subject | Saccharum officinarum L. -- Analysis | en_US |
dc.subject | Extraction (Chemistry) | en_US |
dc.subject | Antioxidants | en_US |
dc.subject | Phenol oxidase | en_US |
dc.subject | เครื่องสำอาง | en_US |
dc.subject | ผลิตภัณฑ์อ้อย | en_US |
dc.subject | ชานอ้อย -- การวิเคราะห์ | en_US |
dc.subject | การสกัด (เคมี) | en_US |
dc.subject | แอนติออกซิแดนท์ | en_US |
dc.subject | ฟีนอลออกซีเดส | en_US |
dc.title | Cosmetic actives from sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse | en_US |
dc.title.alternative | สารออกฤทธิ์สำหรับเครื่องสำอางจากชานอ้อย (Saccharum officinarum L.) | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biotechnology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | psupason@chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2007.1779 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Panpilai_Ch.pdf | 4.71 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.