Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/4049
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Suraphong Wattanachira | - |
dc.contributor.author | Tansiphorn Janhom | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Graduate School | - |
dc.date.accessioned | 2007-09-11T07:59:26Z | - |
dc.date.available | 2007-09-11T07:59:26Z | - |
dc.date.issued | 2004 | - |
dc.identifier.isbn | 9745322083 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/4049 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2004 | en |
dc.description.abstract | Reduction of THM created from six fractions of DOM by alum coagulation was studied in raw water supply from the reservoir of the Northern Industrial Estate, Lamphun province, Thailand. DOM was fractionated into six fractions including HPON, HPOB, HPOA, HPIB, HPIA, and HPIN by resin adsorption technique using the series of DAX-8, AG-MP-50, and WA-10 resins. Based on the results obtained, it was investigated that HPOA of 41.6%, HPIA of 20.5%, HPIN of 17.7%, HPON of 12.1%, HPIB of 4.8%, and HPOB of 3.4% were the fractions of DOMs in terms of DOC containing in filtered raw water. Accordingly, HPOA and HPIA fractions were found as the major DOM fractions which were 62% of total DOM. Regarding THMFP created from each DOM fraction, THMFP (HPOA) of 247.1 microgram/L, THMFP (HPIA) of 112.60 microgram/L, THMFP (HPON) of 68.0 microgram/L, THMFP (HPIB) of 67.9 microgram/L, THMFP (HPIN) of 64.90 microgram/L, and THMFP (HPOB) of 41.4 microgram/L were determined. However, the THMFP/DOC ratio of HPOA, HPIA, HPON, HPIB, HPIN, and HPOB were 101.0 microgram/mg, 93.3 microgram/mg, 95.6 microgram/mg, 242.5 microgram/mg, 62.1 microgram/mg, and 206.4 microgram/mg, respectively. According to the results from alum coagulation experiments under the conditions of pH values ranging from 5 to 8 and alum dosages of between 10 and 80 mg/L, it was found that the optimal condition for DOM removal was at the pH of 5.5 with an alum dosage of 40 mg/L. The percent reductions of THMFP created from each DOM fraction at the optimal alum coagulation were 57.1% for THMFP (HPOA), 53.7% for THMFP (HPON), 41.4% for THMFP (HPIN), 40.6% for THMFP (HPIB), 29.8% for THMFP (HPIA), and 15.2% for THMFP (HPOB). It can be concluded that alum coagulation could reduce THMFP (HPOA) more effectively than those of THMFP created from other DOM fractions. In addition, the EEM technique could be applied for preliminary classification of the major DOM fractions in water according to their peak positions and fluorescent intensities | en |
dc.description.abstractalternative | การศึกษาการลดสารไตรฮาโลมีเทนที่เกิดจากสารอินทรีย์ละลายน้ำ 6 กลุ่ม โดยการโคแอกกูเลชั่นด้วยสารส้มในน้ำดิบประปา จากอ่างเก็บน้ำของการนิคมอุตสาหกรรมภาคเหนือ จ. ลำพูน ในครั้งนี้พบว่า ในน้ำดิบที่กรองผ่านการกรอง และผ่านการแยกองค์ประกอบสารอินทรย์ละลายน้ำโดยอนุกรมเรซิ่น DAX-8, AG-MP-50 และ WA-10 ประกอบด้วยสารอินทรย์ละลายน้ำกลุ่ม hydrophobic acid (HPOA) 41.6%, hydrophilic neutral (HPON) 12.1%, hydrophobic base (HPOB) 3.4%, hydrophilic acid (HPIA) 20.5%, hydrophilic neutral (HPIN) 17.7% และ hydrophilic base (HPIB) 4.8% พบว่าสารอินทรีย์ละลายน้ำส่วนใหญ่นั้นเป็นสารกลุ่ม HPOA และ HPIA โดยมีปริมาณรวมกัน เท่ากับ 62% จากสัดส่วนของสารอินทรีย์ละลายน้ำทั้งหมด จากผลการศึกษาโอกาสการก่อตัวของสารไตรฮาโลมีเทน (THMFP) ที่เกิดจากสารอินทรีย์ละลายน้ำแต่ละกลุ่มในน้ำดิบประปานั้น พบว่าค่า THMFP ของสารกลุ่ม HPOA ที่ตรวจพบมีค่าเท่ากับ 247.1 ไมโครกรัม/ลิตร HPIA มีค่าเท่ากับ 112.6 ไมโครกรัม/ลิตร HPIB มีค่าเท่ากับ 67.9 ไมโครกรัม/ลิตร HPIN มีค่าเท่ากับ 64.9 ไมโครกรัม/ลิตร HPOB มีค่าเท่ากับ 41.4 ไมโครกรัม/ลิตร และ HPON มีค่าเท่ากับ 68 ไมโครกรัม/ลิตร จากผลการศึกษาการกำจัดสารอินทรีย์ โดยการโคแอกกูเลชั่นด้วยสารส้มในสภาวะควบคุม pH ที่ค่าต่างๆ ในช่วง pH 5-8 และปริมาณสารส้มตั้งแต่ 10 ถึง 80 มิลลิกรัมต่อลิตร ซึ่งพบว่าปริมาณสารส้ม 40 มิลลิกรัมต่อลิตร และที่สภาวะควบคุม pH เท่ากับ 5 เป็นสภาวะที่เหมาะสมในการลดปริมาณสารอินทรีย์ละลายน้ำ โดยสภาวะดังกล่าวสามารถลดสารไตรฮาโลมีเทนที่เกิดจากสารอินทรีย์ละลายน้ำกลุ่ม HPOA, HPON, HPOB, HPIA, HPIN และ HPIB ได้เท่ากับ 57.1% 53.7% 41.4% 40.6% 29.8% และ 15.2% ตามลำดับ และในการแสดงลักษณะของสารอินทรีย์ธรรมชาติในน้ำดิบประปา และกลุ่มสารอินทรีย์ธรรมชาติทั้ง 6 กลุ่มโดยใช้เทคนิค Three-Dimensional Fluorescence Spectroscopy นั้นพบว่าลักษณะสัณญาณ EEM สามารถนำมาประยุกต์ใช้เพื่อจำแนกกลุ่มของสารอินทรีย์ละลายน้ำแต่ละกลุ่มเบื้องต้นได้ โดยการวิเคราะห์ตำแหน่งของ peak และ fluorescent intensity ในลักษณะสัญญาณ EEMของสารอินทรีย์ละลายน้ำแต่ละกลุ่มดังกล่าว | en |
dc.format.extent | 3138554 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | en |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Trihalomethanes | en |
dc.subject | Water--Purification--Coagulation | en |
dc.title | Reduction of trihalomethane created from six fractions of dissolved organic matters in raw water supply by alum coagulation | en |
dc.title.alternative | การลดสารไตรฮาโลมีเทนที่เกิดจากสารอินทรีย์ละลายน้ำ 6 กลุ่มในน้ำดินประปาโดยการโคแอกกูเลชั่นด้วยสารส้ม | en |
dc.type | Thesis | en |
dc.degree.name | Master of Science | en |
dc.degree.level | Master's Degree | en |
dc.degree.discipline | Environmental Management (Inter-Department) | en |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | suraphong@eng.cmu.ac.th | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Tansiporn.pdf | 1.94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.