Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52546
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Supason Wanichwecharungruang | - |
dc.contributor.author | Kanokorn Sudto | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2017-03-09T07:55:02Z | - |
dc.date.available | 2017-03-09T07:55:02Z | - |
dc.date.issued | 2007 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52546 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2007 | en_US |
dc.description.abstract | In this study, Pomelo peels, consist of albedo and flavedo from the cultivars Khao Taeng-gwa (KT), Khao Yai (KY), Khao Nam Pheung (KN) and Tong Dee (TD) were extracted and screened for free-radical scavenging, tyrosinase inhibition and UV absorption activities. The result indicated that methanolic crude extract of the KT albedo possessed strongest free-radical scavenging and tyrosinase inhibition activities and showed UV-A and UV-B absorption activity. The main of bioactive compound in KT peel was identified to be naringin, a flavanone glycoside. Efficient process to isolate high purity naringin from albedo was then explored. A simple liquid-liquid extaction (dichloromethane/water) coupled with crystallization gave 2.4 % (w/w) yield of naringin in >> 97 % purity. Moreover, naringin also found in albedo of KY, KN and TD cultivars with the high yield. | en_US |
dc.description.abstractalternative | ในงานวิจัยนี้ได้สกัดและตรวจสอบฤทธิ์ต้านการจับอนุมูลอิสระ ฤทธิ์ต้านการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนส และฤทธิ์กรองรังสียูวี ของส่วนสกัดจากเปลือกส้มโอพันธุ์ขาวใหญ่ ขาวแตงกวา ขาวน้ำผึ้ง และพันธุ์ทองดี พบว่าส่วนสกัดหยาบเมทานอล จากเปลือกขาวของสายพันธุ์ขาวแตงกวา ให้ฤทธิ์ต้านการจับอนุมูลอิสระและฤทธิ์ต้านการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนสที่ดีกว่าสายพันธุ์อื่น และยังสามารถดูดกลืนรังสียูวีเอ และ ยูวีบีได้ สารออกฤทธิ์หลักที่พบในเปลือกส้มโอพันธุ์นี้คือ นารินจิน ซึ่งเป็นสารในกลุ่มฟลาโวนอยด์ ไกลโคไซด์ ทำการหาวิธีการแยกนารินจินให้บริสุทธิ์ พบว่าวิธีสกัดโดยใช้น้ำ และ ไดคลอโรมีเทน ควบคู่ไปกับการตกผลึก สามารถแยกนารินจินที่บริสุทธิ์ได้ถึง 2.4 % (น้ำหนักโดยน้ำหนัก) จากเปลือกขาวของส้มโอพันธุ์ขาวแตงกวา โดยสารที่ได้มีความบริสุทธิ์มากกว่า 97 % นอกจากนี้ยังพบ นารินจินในปริมาณสูงในเปลือกขาวของสายพันธุ์ ขาวใหญ่ ขาวน้ำผึ้ง และ ทองดี เช่นกัน | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1975 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Pomelo | en_US |
dc.subject | Plant extracts | en_US |
dc.subject | Flavonoids | en_US |
dc.subject | เปลือกส้มโอ | en_US |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en_US |
dc.subject | ฟลาโวนอยส์ | en_US |
dc.title | Naringin from pomelo Citrus grandis (L.) Osbeck peel | en_US |
dc.title.alternative | นารินจินจากเปลือกส้มโอ Citrus grandis (L.) Osbeck | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biotechnology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | psupason@chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2007.1975 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
kanokorn_su_front.pdf | 1.46 MB | Adobe PDF | View/Open | |
kanokorn_su_ch1.pdf | 1.69 MB | Adobe PDF | View/Open | |
kanokorn_su_ch2.pdf | 797.33 kB | Adobe PDF | View/Open | |
kanokorn_su_ch3.pdf | 1.46 MB | Adobe PDF | View/Open | |
kanokorn_su_ch4.pdf | 255.2 kB | Adobe PDF | View/Open | |
kanokorn_su_back.pdf | 2.71 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.