Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52883
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Suyanee Pongthananikorn | - |
dc.contributor.advisor | Kulwara Meksawan, | - |
dc.contributor.author | Mayura Kanchananurauk | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Science | - |
dc.date.accessioned | 2017-05-24T04:25:45Z | - |
dc.date.available | 2017-05-24T04:25:45Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52883 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 2011 | en_US |
dc.description.abstract | This cross-sectional descriptive study aimed to examine the prevalence of metabolic syndrome and the relationship between breakfast consumption and metabolic syndrome in working age population in Kanchanaburi Province. There were 373 participants (163 males and 210 females). The diagnosis of metabolic syndrome was defined by the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP ATP III) and International Diabetes Federation (IDF). The data were collected from blood biochemical test, blood pressure measurement, waist circumference measurement, and questionnaires for evaluating the relationship between breakfast consumption and metabolic syndrome by multiple logistic regression. The results showed that the prevalence of metabolic syndrome defined by the NCEP ATP III and IDF were 28.4 and 22.5% respectively. The analysis of the relationship between risk factors and metabolic syndrome showed that the factors which were significantly associated with increased risk of developing metabolic syndrome included female (OR = 3.36, p = 0.036), age of 50-59 years (OR = 5.69, p = 0.027), physical inactivity (OR = 2.98, p = 0.024), obesity (OR = 12.89, p < 0.001 ), consumption of sugar-sweetened beverage more than three days per week (OR = 1.92, p = 0.039), intake of low-fat milk three days or less per week (OR = 2.35, p = 0.009), and skipping breakfast (OR = 7.82, p < 0.001). In addition, the study found that the individuals who did not eat breakfast had more risks of large waist circumference (OR = 2.58, p < 0.05), high blood triglyceride level (OR = 3.43, p < 0.001), and high blood glucose level (OR = 2.66, p < 0.05) but low blood HDL-cholesterol level (OR = 4.24, p < 0.001) than those who ate breakfast daily. This study illustrated that the dietary pattern, especially breakfast consumption, was an important factor that influenced the development of metabolic syndrome in working age population. Therefore, some dietary patterns should be modified, including an increase in frequency of consumption of breakfast and low-fat milk and a decrease in consumption of sugar-sweetened beverage to reduce the risk of metabolic syndrome. | en_US |
dc.description.abstractalternative | การศึกษาครั้งนี้เป็นการศึกษาเชิงพรรณนา ณ จุดเวลาใดเวลาหนึ่ง มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความชุกของกลุ่มอาการเมแทบอลิก และความสัมพันธ์ระหว่างการบริโภคอาหารเช้ากับกลุ่มอาการเมแทบอลิกของประชากรวัยทำงานในจังหวัดกาญจนบุรี มีผู้เข้าร่วมการวิจัยจำนวน 373 คน (ชาย 163 คน และหญิง 210 คน) การวินิจฉัยกลุ่มอาการเมแทบอลิกใช้เกณฑ์ของ National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP ATP III) และ International Diabetes Federation (IDF) เก็บข้อมูลจากผลการตรวจวัดระดับชีวเคมีในเลือด ความดันโลหิต เส้นรอบเอว และแบบสอบถาม เพื่อประเมินความสัมพันธ์ระหว่างการบริโภคอาหารเช้ากับกลุ่มอาการเมแทบอลิกโดยใช้สถิติความถดถอยโลจิสติคเชิงพหุ ผลการศึกษาพบความชุกของกลุ่มอาการเมแทบอลิก ตามเกณฑ์วินิจฉัยของ NCEP ATP III และ IDF เท่ากับร้อยละ 28.4 และ 22.5 ตามลำดับ จากการวิเคราะห์ความสัมพันธ์ระหว่างปัจจัยเสี่ยงต่างๆ กับกลุ่มอาการเมแทบอลิก พบว่าปัจจัยที่มีผลเพิ่มความเสี่ยงในการเกิดกลุ่มอาการเมแทบอลิกอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติได้แก่ เพศหญิง (OR = 3.36, p = 0.036) อายุ 50-59 ปี (OR = 5.69, p = 0.027) การออกกำลังกายน้อย (OR = 2.98, p = 0.024) ภาวะอ้วน (OR = 12.89, p < 0.001 ) การบริโภคเครื่องดื่มที่เติมน้ำตาลมากกว่า 3 วันต่อสัปดาห์ (OR = 1.92, p = 0.039) การบริโภคนมไขมันต่ำน้อยกว่า 3 วันต่อสัปดาห์ (OR = 2.35, p = 0.009) และการงดอาหารมื้อเช้า (OR = 7.82, p < 0.001) นอกจากนี้พบว่าการงดอาหารมื้อเช้า ส่งผลให้เกิดความเสี่ยงต่อการมีรอบเอวขนาดใหญ่ (OR = 2.58, p < 0.05) ระดับไตรกลีเซอไรด์ในเลือดสูง (OR = 3.43, p < 0.001) และ ระดับน้ำตาลในเลือดสูง (OR = 2.66, p < 0.05) แต่ระดับเอช-ดี-แอล คอลเลสเตอรอลในเลือดต่ำ (OR = 4.24, p < 0.001) มากกว่าคนที่รับประทานอาหารมื้อเช้าทุกวัน ผลจากการศึกษานี้แสดงให้เห็นว่ารูปแบบบริโภคอาหาร โดยเฉพาะอย่างยิ่งการบริโภคอาหารมื้อเช้าเป็นปัจจัยที่มีความสำคัญต่อการเกิดกลุ่มอาการเมแทบอลิกของประชากรวัยทำงาน ดังนั้นควรมีการปรับเปลี่ยนรูปแบบการบริโภคอาหารได้แก่ การเพิ่มความถี่ในการบริโภคอาหารมื้อเช้า และนมไขมันต่ำ รวมทั้งลดการบริโภคเครื่องดื่มที่เติมน้ำตาลเพื่อลดความเสี่ยงต่อการเกิดกลุ่มอาการเมแทบอลิก | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.47 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Metabolic syndrome | en_US |
dc.subject | Cholesterol | en_US |
dc.subject | Glucose | en_US |
dc.subject | Breakfasts | en_US |
dc.subject | เมทาบอลิกซินโดรม | en_US |
dc.subject | น้ำตาลในเลือด | en_US |
dc.subject | กลูโคส | en_US |
dc.subject | อาหารเช้า | en_US |
dc.title | Relationships between breakfast consumption and metabolic syndrome in working age population in Kanchanaburi province | en_US |
dc.title.alternative | ความสัมพันธ์ระหว่างการบริโภคอาหารเช้าและกลุ่มอาการเมแทบอลิกของประชากรวัยทำงานในจังหวัดกาญจนบุรี | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science in Pharmacy | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Food Chemistry and Medical Nutrition | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Suyanee.P@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | Kulwara.M@chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2011.47 | - |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
mayura_ka.pdf | 1.18 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.