Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/53554
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Jin Anotai | - |
dc.contributor.advisor | Lu, Ming-Chun | - |
dc.contributor.author | Pumis Thuptimdang | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Graduate School | - |
dc.date.accessioned | 2017-10-19T03:25:03Z | - |
dc.date.available | 2017-10-19T03:25:03Z | - |
dc.date.issued | 2008 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/53554 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2008 | en_US |
dc.description.abstract | This research investigated the removal of o-toluidine by the fluidized-bed Fenton process using the two-level-factorial and Box-Behnken designs to find the key factors and optimum conditions. Results indicate that Fe2+ and H2O2 had positive effects on o-toluidine degradation whereas the amount of carriers was not the key factor. The optimal pH, initial Fe2+ and H2O2 concentrations for the maximum o-toluidine removal (90.2% from prediction) and COD removal (41.4% from prediction) were 3, 1 mM and 17 mM, respectively. In addition, The oxidation of o-toluidine was found to be a two-stage reaction. The first stage was under the influence of Fe2+/H2O2 reaction whereas the second stage was controlled by Fe3+/H2O2 reaction. Within the studied ranges of 0.1 to 2 mM Fe2+, 1 to 34 mM H2O2, 1 mM o-toluidine, 100 g SiO2 and pH 3, the rate law for the second stage reaction can be expressed by the following reaction: d[o-toluidine]/dt = -2.14×105[Fe2+]1.77[H2O2]0.79[OT] | en_US |
dc.description.abstractalternative | งานวิจัยนี้ศึกษาการกำจัดโอ-โทลูอิดีนโดยกระบวนการฟลูอิไดซ์เบดเฟนตันโดยใช้แบบจำลองแฟกทอเรียลสองระดับและแบบจำลองบ็อกซ์-เบนเค็นในการหาตัวแปรหลักและสภาวะที่เหมาะสม ผลการทดลองชี้ว่าอนุมูลเฟอร์รัสและไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์มีผลกระทบทางบวกต่อการกำจัดโอ-โทลูอิดีน ในขณะที่ปริมาณตัวกลางไม่ใช่ปัจจัยหลัก ผลการประเมินจากแบบจำลองพบว่าพีเอช อนุมูลเฟอร์รัส และไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ที่เหมาะสมที่ก่อให้เกิดการกำจัดสูงสุดของโอ-โทลูอิดีน (ร้อยละ 90.2 จากการประเมิน) และซีโอดี (ร้อยละ 41.4 จากการประเมิน) คือ 3, 1 มิลลิโมลาร์ และ 17 มิลลิโมลาร์ตามลำดับ นอกจากนี้ยังพบว่าปฏิกิริยาการออกซิเดชันของโอ-โทลูอิดีนเกิดขึ้น 2 ขั้นตอน ขั้นตอนแรกจะอยู่ภายใต้อิทธิพลของปฏิกิริยาระหว่างเฟอรัสและไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ ในขณะที่ขั้นตอนที่สองจะถูกควบคุมโดยปฏิกิริยาระหว่างเฟอริกและไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ ภายใต้สภาวะที่ความเข้มข้นเฟอรัส, ไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์และ โอ-โทลูอิดีนเท่ากับ 0.1 ถึง 2, 1 ถึง 34 และ 1 มิลลิโมลาร์ตามลำดับ และมีปริมาณซิลิการ์ไดออกไซด์ 100 กรัมที่พีเอช 3 พบว่าอัตราการเกิดปฏิกิริยาในช่วงที่สองสามารถอธิบายได้ด้วยสมการคือ d[o-toluidine]/dt = -2.14×105[Fe2+]1.77[H2O2]0.79[OT] | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Fluidization | en_US |
dc.subject | Oxidation | en_US |
dc.subject | O-toluidine | en_US |
dc.subject | Sewage -- Purification -- Oxidation | en_US |
dc.subject | ฟลูอิไดเซชัน | en_US |
dc.subject | ออกซิเดชัน | en_US |
dc.subject | โอโทลูอิดีน | en_US |
dc.subject | น้ำเสีย -- การบำบัด -- ออกซิเดชัน | en_US |
dc.title | Removal of O-toluidine by fluidized-bed fenton process | en_US |
dc.title.alternative | การกำจัดโอ-โทลูอิดีนโดยกระบวนการฟลูอิไดซ์เบดเฟนตัน | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Environmental Management (Inter-Department) | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | jin.ano@kmutt.ac.th | - |
dc.email.advisor | Lu, Ming-Chun | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pumis_th_front.pdf | 1.34 MB | Adobe PDF | View/Open | |
pumis_th_ch1.pdf | 373.51 kB | Adobe PDF | View/Open | |
pumis_th_ch2.pdf | 1.9 MB | Adobe PDF | View/Open | |
pumis_th_ch3.pdf | 961.74 kB | Adobe PDF | View/Open | |
pumis_th_ch4.pdf | 2.37 MB | Adobe PDF | View/Open | |
pumis_th_ch5.pdf | 275.36 kB | Adobe PDF | View/Open | |
pumis_th_back.pdf | 3.22 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.