Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55806
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKanjana Chansa-ngavej-
dc.contributor.authorSupatarawanit Sawangdee-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2017-11-07T03:26:56Z-
dc.date.available2017-11-07T03:26:56Z-
dc.date.issued2006-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55806-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2006en_US
dc.description.abstractIn this research, contents of the antioxidants, β-carotene and Quercetin, in mid-log phase cells of Chlorella spp. And Scenedesmus spp. were determined. Pure cultures of Chlorella spp. SS1, SS8, Scenedesmus spp. SS4, SS5, and SS9 were obtained. They were identified as different strains based on distinct PCR fingerprints obtained by using ether primer CRL-7 or 27f or 1492r. β-carotene contents were determined by reversed-phase HPLC to be n the range of 290-4,590 ugg⁻¹ cell dry weight which were more than Scenedesmus spp. Which were found to contain β-carotene 290-450 ugg⁻¹ dry cell weight. β-carotene contents in Chlorella spp. Were found to be comparable to those reported in literature. No Quercetin was detected in the green micro-algae under the experimental conditions.en_US
dc.description.abstractalternativeในงานวิจัยนี้ได้วิเคราะห์ปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระ บีตา-แคโรทีน และ เคอร์ซีทินที่มีในเซลล์ระยะมิดล็อกของ Chlorella spp. และ Scenedesmus spp. โดยแยกได้เชื้อบริสุทธิ์ของ Chlorella spp. SS1, SS8 และ Scenedesmus spp. SS4, S5 และ SS9 สาหร่ายสีเขียวเหล่านี้ต่างสายพันธุ์เพราะมีลายพิมพ์ดีเอ็นเอที่หาโดยวิธี PCR โดยใช้ CRL-7 หรือ 27f หรือ 1492r เป็นไพร์เมอร์ต่างกัน ผลการหาปริมาณบีตา-แคโรทีนโดยวิธี reversed-phase HPLC พบปริมาณบีตา-แคโรทีนในสาหร่ายสีเขียวขนาดเล็กเหล่านี้ในช่วง 290-4,590 ไมโครกรัมต่อกรัมน้ำหนักเซลล์แห้งโดย Chlorella spp.มีปริมาณ บีตา-แคโรทีน 2,750-4,590 ไมโครกรัมต่อน้ำหนักเซลล์แห้ง มากกว่า Scenedesmus spp. ซึ่งตรวจพบปริมาณบีตา-แคโรทีน 290-450 ไมโครกรัมต่อน้ำหนักเซลล์แห้ง ผลการทดลองพบว่า Chlorella spp. มีปริมาณบีตา-แคโรทีนใกล้เคียงกับที่มีรายงานในการตรวจเอกสาร ทั้งนี้ผลการทดลองตรวจไม่พบ Quercetin ในสาหร่ายเหล่านี้ภายใต้สภาวะทดลองที่ใช้en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1717-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectChlorellaen_US
dc.subjectChlorella -- Analysisen_US
dc.subjectScenedesmusen_US
dc.subjectScenedesmus -- Analysisen_US
dc.subjectQuercetinen_US
dc.subjectQuercetin -- Measurementen_US
dc.subjectBeta caroteneen_US
dc.subjectBeta carotene -- Measurementen_US
dc.subjectDNA fingerprinting of plantsen_US
dc.subjectDNA fingerprinting -- Techniqueen_US
dc.subjectคลอเรลลาen_US
dc.subjectคลอเรลลา -- การวิเคราะห์en_US
dc.subjectซีนเดสมัสen_US
dc.subjectซีนเดสมัส -- การวิเคราะห์en_US
dc.subjectเควอซิทินen_US
dc.subjectเควอซิทิน -- การวัดen_US
dc.subjectเบตาแคโรทีนen_US
dc.subjectเบตาแคโรทีน -- การวัดen_US
dc.subjectลายพิมพ์ดีเอ็นเอของพืชen_US
dc.subjectลายพิมพ์ดีเอ็นเอ -- เทคนิคen_US
dc.titleDNA fingerprint and β-carotene and quercetin contents green micro-algae Chlorella spp. และ Scenedesmu spp.en_US
dc.title.alternativeลายพิมพ์ดีเอ็นเอและปริมาณบีตา-แคโรทีนและเคอร์ซีทินในสาหร่ายสีเขียวขนาดเล็ก Chlorella spp. และ Scenedesmu spp.en_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineMicrobiologyen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorKanjana.c@chula.ac.th-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2006.1717-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
supatarawanit_sa_front.pdf1.13 MBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_ch1.pdf338.26 kBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_ch2.pdf2.77 MBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_ch3.pdf681.94 kBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_ch4.pdf1.5 MBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_ch5.pdf622.93 kBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_ch6.pdf458.99 kBAdobe PDFView/Open
supatarawanit_sa_back.pdf1.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.