Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5823
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Pienpak Tasakorn | - |
dc.contributor.author | Weeradej Silpsamrith | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2008-02-05T09:06:58Z | - |
dc.date.available | 2008-02-05T09:06:58Z | - |
dc.date.issued | 2000 | - |
dc.identifier.isbn | 9741305737 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5823 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2000 | en |
dc.description.abstract | Natural rubber blends were prepared by mixing natural rubber latex with 18% W/V cassava starch paste, before dividing the mixture into two pasts for the rubber/starch mix sheet production and rubber/starch mix de-foamed sheet production. This is to study the effect of cassava starch content on physical properties of natural rubber blends. In the rubber/starch mix sheet production, the mixture was stirred at 1.3 revolution per second before pouring into a stainless steel tray and dried at 60 degree celsius in a vented air oven. Similarly, in the rubber/starch mix de-foamed sheet production, the mixture was stirred with sodium bicarbonate added then placed in a plastic box. It was heated and dried, using a microwave oven set at medium-high level for 3,000 seconds, foam was formed at the same time. The mass was de-foamed and homogenized using a two-roll mill. It was found that cassava starch affects the physical properties for both processes. In the rubber/starch mix sheet production, plasticity retention index, Mooney viscosity, optimum cure time, density, hardness and %elongation at break increase with the increase of cassava starch content while both tensile and tear strengths decrease. In the rubber/starch mix de-foamed sheet production, optimum cure time, density before and after vulcanization and compression deflection increase with the increasing of cassava starch content whereas density before compounding decreases. However, %elongation at break and tensile strength exhibit high values at starch contents between 20-30% indicating it being a reinforcing filler. | en |
dc.description.abstractalternative | ยางธรรมชาติผสมเตรียมขึ้นจากน้ำยางธรรมชาติผสมกับแป้งเปียกมันสำปะหลังซึ่งเข้มข้นร้อยละ 18 น้ำหนักต่อปริมาตรร ก่อนนำไปแยกเป็น 2 ส่วนเพื่อใช้ในกระบวนการผลิตเป็นแผ่นยางผสมแป้งอบแห้งและกระบวนการผลิตแบบผ่านการเกิดโฟม ทั้งนี้เพื่อศึกษาผลของปริมาณแป้งมันสำปะหลังต่อสมบัติกายภาพของยางธรรมชาติผสม สำหรับกระบวนการผลิตแผ่นยางผึ่งแห้งจะกวนของผสมด้วยความเร็ว 1.3 รอบต่อวินาที ก่อนจะเทลงในถาดเหล็กปลอดสนิมแล้วนำไปอบแห้งในเตาอบที่ 60 องศาเซลเซียส ในลักษณะเดียวกันกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งแบบผ่านการเกิดโฟมนั้นจะกวนของผสมโดยเติมโซเดียมไบคาร์บอเนตแล้วเทลงในกล่องพลาสติก นำไปให้ความร้อนและอบแห้งในเตาไมโครเวฟที่ระดับความร้อนกลาง-สูงเป็นเวลา 3000 วินาที จะเกิดโฟมขึ้นในเวลาเดียวกัน เสร็จแล้วนำไปบดไล่โฟมและผสมให้เป็นเนื้อเดียวกันในเครื่องบดแบบสองลูกกลิ้ง ผลการศึกษาแสดงว่าปริมาณแป้งมันสำปะหลังมีผลต่อสมบัติภายภาพของยางที่ได้จากทั้ง 2 กระบวนการโดยกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งอบแห้ง ดัชนีความอ่อนตัว ความหนืดมูนี เวลาที่ยางคงรูป ความหนาแน่น ความแข็งและความยืดเมื่อขาดมีค่าสูงขึ้นตามปริมาณแป้งมันสำปะหลังที่เพิ่มขึ้น ขณะที่ความทนแรงดึงและความทนแรงฉีกลดลง ส่วนกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งแบบผ่านการเกิดโฟมพบว่า เมื่อปริมาณแป้งมันสำปะหลังเพิ่มขึ้น เวลาที่ยางคงรูป ความหนาแน่นก่อนและหลังการคงรูป และความทนแรงกดเพิ่มขึ้น แต่ความหนาแน่นก่อนบดผสมลดลง ส่วนความยืดเมื่อขาดและความแรงดึงแสดงค่าสูงในช่วงปริมาณแป้งร้อยละ 20-30 แสดงการเป็นสารเสริมแรง | en |
dc.format.extent | 661918 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Cassava | en |
dc.subject | Tapioca starch | en |
dc.subject | Rubber | en |
dc.title | Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends | en |
dc.title.alternative | ผลของแป้งมันสำปะหลังต่อสมบัติกายภาพของยางธรรมชาติผสม | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Science | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Petrochemistry and Polymer Science | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | pienpak.t@chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
weeradej.pdf | 646.4 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.