Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5823
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPienpak Tasakorn-
dc.contributor.authorWeeradej Silpsamrith-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2008-02-05T09:06:58Z-
dc.date.available2008-02-05T09:06:58Z-
dc.date.issued2000-
dc.identifier.isbn9741305737-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5823-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2000en
dc.description.abstractNatural rubber blends were prepared by mixing natural rubber latex with 18% W/V cassava starch paste, before dividing the mixture into two pasts for the rubber/starch mix sheet production and rubber/starch mix de-foamed sheet production. This is to study the effect of cassava starch content on physical properties of natural rubber blends. In the rubber/starch mix sheet production, the mixture was stirred at 1.3 revolution per second before pouring into a stainless steel tray and dried at 60 degree celsius in a vented air oven. Similarly, in the rubber/starch mix de-foamed sheet production, the mixture was stirred with sodium bicarbonate added then placed in a plastic box. It was heated and dried, using a microwave oven set at medium-high level for 3,000 seconds, foam was formed at the same time. The mass was de-foamed and homogenized using a two-roll mill. It was found that cassava starch affects the physical properties for both processes. In the rubber/starch mix sheet production, plasticity retention index, Mooney viscosity, optimum cure time, density, hardness and %elongation at break increase with the increase of cassava starch content while both tensile and tear strengths decrease. In the rubber/starch mix de-foamed sheet production, optimum cure time, density before and after vulcanization and compression deflection increase with the increasing of cassava starch content whereas density before compounding decreases. However, %elongation at break and tensile strength exhibit high values at starch contents between 20-30% indicating it being a reinforcing filler.en
dc.description.abstractalternativeยางธรรมชาติผสมเตรียมขึ้นจากน้ำยางธรรมชาติผสมกับแป้งเปียกมันสำปะหลังซึ่งเข้มข้นร้อยละ 18 น้ำหนักต่อปริมาตรร ก่อนนำไปแยกเป็น 2 ส่วนเพื่อใช้ในกระบวนการผลิตเป็นแผ่นยางผสมแป้งอบแห้งและกระบวนการผลิตแบบผ่านการเกิดโฟม ทั้งนี้เพื่อศึกษาผลของปริมาณแป้งมันสำปะหลังต่อสมบัติกายภาพของยางธรรมชาติผสม สำหรับกระบวนการผลิตแผ่นยางผึ่งแห้งจะกวนของผสมด้วยความเร็ว 1.3 รอบต่อวินาที ก่อนจะเทลงในถาดเหล็กปลอดสนิมแล้วนำไปอบแห้งในเตาอบที่ 60 องศาเซลเซียส ในลักษณะเดียวกันกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งแบบผ่านการเกิดโฟมนั้นจะกวนของผสมโดยเติมโซเดียมไบคาร์บอเนตแล้วเทลงในกล่องพลาสติก นำไปให้ความร้อนและอบแห้งในเตาไมโครเวฟที่ระดับความร้อนกลาง-สูงเป็นเวลา 3000 วินาที จะเกิดโฟมขึ้นในเวลาเดียวกัน เสร็จแล้วนำไปบดไล่โฟมและผสมให้เป็นเนื้อเดียวกันในเครื่องบดแบบสองลูกกลิ้ง ผลการศึกษาแสดงว่าปริมาณแป้งมันสำปะหลังมีผลต่อสมบัติภายภาพของยางที่ได้จากทั้ง 2 กระบวนการโดยกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งอบแห้ง ดัชนีความอ่อนตัว ความหนืดมูนี เวลาที่ยางคงรูป ความหนาแน่น ความแข็งและความยืดเมื่อขาดมีค่าสูงขึ้นตามปริมาณแป้งมันสำปะหลังที่เพิ่มขึ้น ขณะที่ความทนแรงดึงและความทนแรงฉีกลดลง ส่วนกระบวนการผลิตแผ่นยางผสมแป้งแบบผ่านการเกิดโฟมพบว่า เมื่อปริมาณแป้งมันสำปะหลังเพิ่มขึ้น เวลาที่ยางคงรูป ความหนาแน่นก่อนและหลังการคงรูป และความทนแรงกดเพิ่มขึ้น แต่ความหนาแน่นก่อนบดผสมลดลง ส่วนความยืดเมื่อขาดและความแรงดึงแสดงค่าสูงในช่วงปริมาณแป้งร้อยละ 20-30 แสดงการเป็นสารเสริมแรงen
dc.format.extent661918 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherChulalongkorn Universityen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.subjectCassavaen
dc.subjectTapioca starchen
dc.subjectRubberen
dc.titleEffect of cassava starch on physical properties of natural rubber blendsen
dc.title.alternativeผลของแป้งมันสำปะหลังต่อสมบัติกายภาพของยางธรรมชาติผสมen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Sciencees
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplinePetrochemistry and Polymer Sciencees
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
dc.email.advisorpienpak.t@chula.ac.th-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
weeradej.pdf646.4 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.