Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/58385
Title: QUANTITATIVE MICROBIAL RISK ASSESSMENT OF STREPTOCOCCUS SUIS SEROTYPE 2 FROM PORK CONSUMPTION
Other Titles: การประเมินความเสี่ยงจุลินทรีย์เชิงปริมาณของสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 จากการบริโภคเนื้อสุกร
Authors: Phrutsamon Wongnak
Advisors: Suphachai Nuanualsuwan
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Veterinary Science
Advisor's Email: Suphachai.N@Chula.ac.th,Suphachai.N@Chula.ac.th
Issue Date: 2017
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: This study aimed at determine prevalence and concentration of Streptococcus suis contamination in pork production chains as well as evaluate the health risk attributable to S. suis serotype 2 from pork consumption in Thailand. In total, 492 pig-to-pork and 480 environmental samples were collected from 4 pork production chains in Bangkok. Besides, total 1,036 pork samples were also collected from traditional and modern trades in Chiangmai, Phayao, Nan, Khonkaen, Mukdahan, Saraburi, Nakhonpathom, and Phang-nga provinces. All samples were enumerated using plate count method. S. suis isolates were confirmed by detecting cps2-j gene, followed by Quellung reaction. A stochastic risk assessment model was constructed using the available information together with the results from this study. Total 11.4% (56/492) of pig-to-pork samples and 5.2% (25/480) of environmental samples from Bangkok were positive to S. suis. Total 1% (10/1,036) of pork samples from both traditional and modern trades were positive to S. suis, with an average concentration of 4.22 log cfu/g. There was no S. suis serotype 2 detected from all pork samples. The estimated daily risk of S. suis serotype 2 illness from pork consumption was 1.3 x 10-7 or equilvalent to 4.6 cases per 100,000 persons, annually. A sensitivity analysis revealed that exposure dose, bacterial concentration at consumption and storage time at home greatly impacted the risk estimate.
Other Abstract: การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินหาความชุกและความเข้มข้นของเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสที่ปนเปื้อนภายในสายโซ่การผลิตเนื้อสุกร อีกทั้งเพื่อประเมินความเสี่ยงสุขภาพที่เกิดจากการติดเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 ผ่านการบริโภคเนื้อสุกรในประเทศไทย ตัวอย่างจากกรุงเทพมหานคร ถูกเก็บมาจาก 4 สายโซ่การผลิตเนื้อสุกร ซึ่งประกอบด้วยตัวอย่างสุกรและผลิตภัณฑ์สุกร 492 ตัวอย่าง และตัวอย่างจากสิ่งแวดล้อม 480 ตัวอย่าง อีกทั้งตัวอย่างจากพื้นที่ต่างจังหวัด ซึ่งได้แก่จังหวัดเชียงใหม่ พะเยา น่าน ขอนแก่น มุกดาหาร สระบุรี นครปฐม และพังงา ประกอบด้วยเนื้อสุกรที่ถูกจำหน่ายในตลาดแบบดั้งเดิม และตลาดทันสมัยทั้งสิ้น 1,036 ตัวอย่าง ถูกเก็บเพื่อตรวจหาเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสเชิงปริมาณ โดยวิธีตรวจนับจุลินทรีย์บนอาหารเลี้ยงเชื้อ การยืนยันซีโรทัยป์ 2 ใช้วิธีการตวรจหายีน cps2-J ร่วมกับปฏิกิริยา Quellung การศึกษานี้พัฒนาแบบจำลองการประเมินความเสี่ยงชนิดสโตแคสติกโดยอาศัยข้อมูลที่ถูกเผยแพร่สาธารณะ ร่วมกับผลการศึกษาจากการศึกษาครั้งนี้ ผลการศึกษาพบว่า ความชุกของเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสในตัวอย่างสุกรและผลิตภัณฑ์สุกรและตัวอย่างจากสิ่งแวดล้อมในกรุงเทพมหานครคิดเป็น 11.4% (56/492) และ 5.2% (25/480) ตามลำดับ มีการตรวจพบเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสจากตัวอย่างเนื้อสุกรจากทั้งตลาดแบบดั้งเดิม และตลาดทันสมัยทั้งสิ้น 1% (10/1,036) และมีความเข้มข้นเฉลี่ย 4.22 log cfu ต่อกรัม ไม่มีการตรวจพบสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 ในตัวอย่างเนื้อสุกรจากการศึกษาครั้งนี้ ค่าประมาณความเสี่ยงต่อวันจากความเจ็บป่วยโดยเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 อยู่ที่ 1.3 x 10-7 หรือเทียบเท่าผู้ป่วย 4.6 รายต่อประชากร 100,000 คนต่อปี ผลจากการวิเคราะห์ความอ่อนไหวพบว่า ปริมาณสัมผัสต่อวัน ความเข้มข้นของเชื้อขณะบริโภค และเวลาในการเก็บรักษาเนื้อสุกรในครัวเรือน มีอิทธิพลมากต่อค่าประมาณความเสี่ยง
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2017
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Veterinary Public Health
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/58385
URI: http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2017.559
metadata.dc.identifier.DOI: 10.58837/CHULA.THE.2017.559
Type: Thesis
Appears in Collections:Vet - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5875316931.pdf2.79 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.