Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/63521
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPanuwat Padungros-
dc.contributor.authorLadawan Punrum-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2019-09-14T04:06:12Z-
dc.date.available2019-09-14T04:06:12Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/63521-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2018-
dc.description.abstractGlycosylation is an important reaction in carbohydrate synthesis of complex molecules such as oligosaccharides, glycoproteins, and glycolipids. Thioglycosides are widely used as precursors in oligosaccharide synthesis due to their ease of preparation, high stability towards protecting group manipulations and variety of activation methods. Recently, bromodiethylsulfonium bromopentachloroantimonate (BDSB) was reported as a novel source of highly electrophilic bromine. It was used to efficiently initiate cation-π cyclizations of polyene at low temperature. Herein, we report a chemical glycosylation of thioglycosides activated by BDSB. Firstly, armed and disarmed glycosyl donors and glycosyl acceptors were synthesized by using modified previous method. Next, several reaction conditions and parameters are investigated. It is found that treatment of reaction mixture with only BDSB in acetonitrile at –35 oC to room temperature gives the desired O-linked disaccharide in 41% yield and selectivity. However, applying BDSB in combination with stoichiometric silver triflate (AgOTf) provides the disaccharide in 79% yield and exclusive β selectivity without using neighboring participation group at C2. Moreover, glycosylation of disarmed thioglycosides are performed under the optimal conditions to give disaccharides in 27-85% yield. Next, glycosylation with several alcohols are performed and gave the desired products in 20-85% yield. The glycosyl chloride intermediate in this glycosylation activated with BDSB is isolated and identified by NMR spectroscopy.    -
dc.description.abstractalternativeไกลโคซิลเลชันเป็นปฏิกิริยาเคมีที่มีความสำคัญในการสังเคราะห์คาร์โบไฮเดรตเช่น ไกลโคลิพิด ไกลโคโปรตีน และ โอลิโกแซคคาร์ไรด์  ไทโอไกลโคไซด์นิยมใช้เป็นสารตั้งต้นในการสังเคราะ์ โอลิโกแซคคาร์ไรด์ เนื่องจากการสังเคราะห์ได้ง่าย มีความเสถียรสูงและสามารถถูกกระตุ้น ได้หลายวิธี  คณะผู้วิจัยได้รายงานไกลโคซิลเลชันทางเคมีของไทโอไกลโคไซด์กระตุ้นด้วยโบรโมไดเอทิลซัลโฟเนียมโบรโมเพนตะคลอโรแอนติโมเนต (ฺBDSB) จากการศึกษาสภาวะและพารามิเตอร์ต่างๆ เช่นตัวทำละลาย และอุณหภูมิ พบว่าไกลโคซิลเลชันกระตุ้นด้วยโบรโมไดเอทิลซัลโฟเนียมโบรโมเพนตะ คลอโรแอนติโมเนตเพียงอย่างเดียว ในตัวทำละลายอะซิโตไนไตรล์ ที่อุณหภูมิ –35 องศาเซลเซียส จนถึงอุณหภูมิห้อง ให้ผลิตภัณฑ์ร้อยละ 41 จากนั้นศึกษาโดยใช้ซิลเวอร์ทริเฟตเป็นตัวกระตุ้นร่วม พบว่าได้ผลิตภันฑ์สูงขึ้นเป็นร้อยละ 79 และมีสเตอริโอเคมีแบบเบต้าเพียงอย่างเดียว จากนั้น จึงนำสภาวะที่เหมาะสมนี้มาใช้ศึกษาปฏิกิริยาไกลโคซิลเลชัน ด้วยไกลโคซิลโดเนอร์ และ ไกลโคซิลแอคเซพเตอร์ชนิดต่างๆ พบว่าเมื่อใช้ไกลโคซิลโดเนอร์ต่างชนิดกัน ให้ผลิตภัณฑ์ร้อยละ 27 ถึง 85 นอกจากนี้เมื่อใช้ไกลโคซิลแอคเซพเตอร์ต่างชนิดกัน เกิดเป็นผลิตภัณฑ์ร้อยละ 20 ถึง 85 และจากการศึกษาตัวกลางที่เกิดขึ้น พบว่าเป็น ไกลโคซิลคลอไรด์ ซึ่งถูกยืนยันโครงสร้างด้วยเทคนิค เอ็นเอ็มอาร์ สเปกโตรสโคปี-
dc.language.isoen-
dc.publisherChulalongkorn University-
dc.relation.urihttp://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2018.104-
dc.rightsChulalongkorn University-
dc.subject.classificationChemistry-
dc.titleGlycosylation of Thioglycosides with Bromodiethylsulfonium bromopentachloroantimonate as novel activator-
dc.title.alternativeไกลโคซิเลชันของไทโอไกลโคไซด์ด้วยโบรโมไดเอทิลซัลโฟเนียมโบรโมเพนตะคลอโรแอนติโมเนตเป็นตัวกระตุ้นชนิดใหม่-
dc.typeThesis-
dc.degree.nameMaster of Science-
dc.degree.levelMaster's Degree-
dc.degree.disciplineChemistry-
dc.degree.grantorChulalongkorn University-
dc.identifier.DOI10.58837/CHULA.THE.2018.104-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5872040023.pdf7.8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.