Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66469
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Linna Tongyonk | - |
dc.contributor.advisor | Kaew Kangsadalampai | - |
dc.contributor.author | Umaporn Suweeraporn | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | - |
dc.date.accessioned | 2020-06-18T06:41:38Z | - |
dc.date.available | 2020-06-18T06:41:38Z | - |
dc.date.issued | 2005 | - |
dc.identifier.isbn | 9741433743 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66469 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 2005 | en_US |
dc.description.abstract | The possible modulating effect of some mushrooms namely: Agaricus bisporus (button, เห็ดกระดุม ), Lentinus edodes (Shiitake, เห็ดหอม ), Pleurotus ostreatus (Oyster เห็ดนางรม), and P.abalonus (Abalone เห็ดเป๋าฮื้อ), in 3 conditions (fresh, blanching and fermention) on mutagenicity induced by urethane in somatic mutation and recombination test in Drosophila melanogaster was investigated. Three day old trans-heterozygous larvae, obtained by mating virgin females of Oregon wing flare hair strain and males of multiple wing hair strain on standard medium, were transferred to sample medium and experimental medium (samples extracts plus urethane 20 mM) for the simultaneous feeding study. The virgin females and males designated in the pre-feeding study were mated on an experimental medium until the larvae were three-days old. Then they were transferred to positive medium and experimental medium as type II or I experiment respectively until they became adult flies. The round wings of all surviving flies were analyzed for the occurrence of mutant spots. It was found that all extracts were not toxic or mutagenic in both studies. In simultaneously feeding study. only fresh/fermented shiitake and fresh/ fermented oyster mushroom reduced number of induced wing spots while the other extracts showed no effect. In contrast, fresh and blanched button mushrooms increased number of induced wing spots. It was proposed that some compounds obtained from biochemical changes during fermentation might activate glutathione S-transferase activity or decrease the activity of cytochrome P-450 or lactic acid bacteria existed during fermentation process could retard the activity of any toxicants. Fermented mushroom extracts need to be clarified in further studies. Pre-feeding of three-day old larvae with fresh button mushroom in type II experiments and fresh/blanched oyster mushroom both types I and II experiment increased the frequency of mutant spots. The possible mechanism might be the stimulation of cytochrome P-450 or inhibition of detoxification enzymes. Interestingly. the antimutagenicity of all fermented mushrooms was shown in pre-feeding study. It was proposed that the extracts might activate glutathione-S-transferase activity or decrease the activity of cytochrome P-450 enzymes. | - |
dc.description.abstractalternative | ศึกษาผลของสารสกัดจาก Agaricus bisporus (เห็ดแชมปิญองหรือเห็ดกระดุม) Lentinus edods (เห็ดหอม), Pleurotus ostreatus (เห็ดนางรม) และ P.abalonus (เห็ดเป๋าฮื้อ) ต่อการเปลี่ยนแปลงฤทธิ์ก่อกลายพันธ์ซึ่งเหนี่ยวนำโดยใช้สารยูรีเทนในแมลงหวี่ (Drosophila melanogaster) ใน 3 สภาวะ คือเห็ดสด เห็ดลวก และเห็ดดอง การศึกษาผลของหนอนที่ได้รับสารพิษและอาหารพร้อมกัน (simultaneous feeding study) โดยการย้ายหนอนแมลงหวี่อายุ 3 วันที่ได้จากการผสมพันธุ์ระหว่างแมลงหวี่ตัวเมียสายพันธ์ Oregon wing hair flare กับแมลงหวี่ตัวผู้สายพันธ์ Multiple wing hair strain ในอาหารปกติ ไปเลี้ยงในอาหารตัวอย่างหรืออาหารตัวอย่างผสมกับยูรีเทนความเข้มข้น 20 มิลลิโมลาร์ ในขณะที่การศึกษาผลของหนอนแมลงหวี่ที่ได้รับอาหารตัวอย่างตั้งแต่แรกเกิด (pre-feeding study) ทำโดยแมลงหวี่ตัวเมียและตัวผู้ผสมกันในอาหารที่มีผลิตภัณฑ์จากเห็ดชนิดต่าง ๆเมื่อหนอนอายุครบ 3 วัน จึงย้ายหนอกไปเลี้ยงในอาหารปกติที่มียูรีเทน(การทดสอบแบบที่1) หรืออาหารตัวอย่างชนิดเดิมที่มียูรีเทน (การทดสอบแบบที่2) จนกระทั่งหนอนกลายเป็นแมลงหวี่จึงทำการวิเคราะห์ขนผิดปกติที่เกิดขึ้นบนปีกมน ผลการศึกษาพบว่าตัวอย่างที่เตรียมจากเห็ดชนิดต่าง ๆไม่มีพิษและฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ เมื่อผสมตัวอย่างในอาหารเลี้ยงแมลงหวี่พร้อมกับยูรีเทนมีเพียงสารสกัดเห็ดหอมลดและดอง, เห็ดนางรมสดและดองเท่านั้นที่สามารถทำให้การก่อกลายพันธ์ที่เกิดในแมลงหวี่ลดลงส่วนตัวอย่างอื่นไม่มีผลลดฤทธิ์ก่อการกลายพันธุ์ แต่เห็ดกระดุมสดและลวกมีผลเพิ่มฤทธิ์ก่อกลายพันธ์ที่เกิดขึ้นในแมลงหวี่ จากการศึกษานี้จึงอาจตั้งสมมติฐานได้ว่า ในการดองมีผลต่อการเปลี่ยนแปลงองค์ประกอบในเห็ดทำให้เกิดสารที่สามารถป้องกันการก่อกลายพันธ์โดยการกระตุ้นการทำงานของ glutathione-S-transferase หรืออาจทำให้การทำงานของ cytochrome P-450 ลดลง หรือเกิดจากผลของ lactic acid bacteria ที่เกิดขึ้นในกระบวนการดองที่มีผลในการทำลายสารพิษ ดังนั้นสารสกัดจากเห็ดดองจึงควรมีการศึกษาต่อไป ในการศึกษาผลของ Pre-feeding study สารสกัดเห็ดกระดุมสดในการทดสอบแบบที่ 2 และสารสกัดเห็ดนางรมสด/ลวกในการทดลองแบบที่ 1 และ 2 พบว่าตัวอย่างดังกล่าวแสดงคุณสมบัติร่วมสนับสนุนการก่อกลายพันธุ์ซึ่งอาจมีสาเหตุมาจากสารตัวอย่างไปมีผลต่อการกระตุ้นการทำงานของเอ็มไซม์ไซโตโครมพี 450 หรือยับยั้งการทำงานของเอมไซม์ทำลายสารพิษจึงมีผลต่อการเพิ่มฤทธิ์ของสารก่อกลายพันธุ์ สิ่งที่น่าสนใจคือเห็ดดองมีฤทธิ์ต้านการกลายพันธุ์ในทุกสารสกัด อาจเป็นผลจากการยับยั้งการทำงานของเอมไซม์กระตุ้นสารพิษหรือส่งเสริมการทำงานของเอมไซม์ทำลายสารพิษ | - |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1826 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Urethanes | en_US |
dc.subject | Mushrooms | en_US |
dc.subject | Mutagenesis | en_US |
dc.subject | Plant extracts | en_US |
dc.subject | ยูริเธน | en_US |
dc.subject | เห็ด | en_US |
dc.subject | ฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ | en_US |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en_US |
dc.title | Effect of some mushroom extracts on urethane induced somatic mutation and recombination in Drosophila melanogaster / Umaporn Suweeraporn | en_US |
dc.title.alternative | ผลของสารสกัดจากเห็ดบางชนิดต่อการเหนี่ยวนำการก่อกลายพันธุ์แบบ Somatic Mutation and Recombination ด้วยยูรีเทนในแมลงหวี่สายพันธุ์ Drosophila melanogaster | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science in Pharmacy | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Food Chemistry and Medical Nutrition | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Linna.T@chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | No information provided | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2005.1826 | - |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Umaporn_su_front_p.pdf | หน้าปก และบทคัดย่อ | 928.87 kB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_ch1_p.pdf | บทที่ 1 | 663.45 kB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_ch2_p.pdf | บทที่ 2 | 1.81 MB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_ch3_p.pdf | บทที่ 3 | 1.19 MB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_ch4_p.pdf | บทที่ 4 | 1.51 MB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_ch5_p.pdf | บทที่ 5 | 734.5 kB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_ch6_p.pdf | บทที่ 6 | 605.76 kB | Adobe PDF | View/Open |
Umaporn_su_back_p.pdf | บรรณานุกรม และภาคผนวก | 1.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.