Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67116
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ธรรมนูญ หนูจักร | - |
dc.contributor.advisor | ชัยโย ชัยชาญทิพยุทธ | - |
dc.contributor.author | ธนวรรณ ฉายวิริยกุล | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ | - |
dc.date.accessioned | 2020-07-17T02:08:13Z | - |
dc.date.available | 2020-07-17T02:08:13Z | - |
dc.date.issued | 2551 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67116 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2551 | en_US |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้ได้พัฒนาคะพิลลารีอิเล็กโทรฟอริซิสสำหรับแยกและวิเคราะห์ปริมาณสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่สนใจ เช่น ดาอิดซิน พิวราริน กวาวคูริน ดาอิดเซอิน และจีนิสเตอินในตัวอย่างหัวกวาวเครือขาว โดยศึกษาภาวะที่เหมาะสมของการแยกสารโดยการแปรเปลี่ยนความเข้มข้นของบอเรต ชนิดและปริมาณตัวทำละลายอินทรีย์และศักย์ไฟฟ้า พบว่าการแยกสารที่สมบูรณ์ที่ฐานพีกของสารฤทธิ์ทางชีวภาพที่สนใจทั้งหมดภายในเวลา 30 นาที เมื่อใช้บัฟเฟอร์ที่ประกอบด้วย 60 mM Na2B4O7 และ 15% v/v เมทานอล ศักย์ไฟฟ้าที่ใช้แยกสาร 25kV จากการตรวจสอบความถูกต้องของวิธีการที่พัฒนาขึ้นพบว่ามีความแม่นและความเทียงในระดับที่ยอมรับได้ ขีดจำกัดของการตรวจวัดของดาอิดซิน พิวราริน กวาวคูริน ดาอิดเซอินและจีนิสเตอินมีค่า 0.7, 0.2, 0.2, 0.1 และ 0.2 ppm ตามลำดับ เมื่อนำคะพิลลารีอิเล็กโทรฟอริซิสที่พัฒนาขึ้นนี้ไปวิเคราะห์ตัวอย่างหัวกวาวเครือขาวเปรียบเทียบกับไฮเพอร์เฟอร์มานซ์ลิควิดโครมาโทกราฟี พบว่าปริมาณวิเคราะห์ที่ได้มีค่าใกล้เคียงกัน | en_US |
dc.description.abstractalternative | Capillary electrophoresis (CE) was developed for the separation and quantitative determination of bioactive compounds of interest, such as daidzin (DZ), puerarin (P), kwakhurin (K), daidzein (D) and genistein (G), in Pueraria mirifica samples. The separation was optimized by varying borate concentration, type and concentration of organic solvent and applied voltage. The baseline separation of bioactive compounds of interest was achieved within 30 min using a running buffer containing 60 mM Na2B4O7 at pH 9.2, 15% (v/v) methanol and applied voltage of 25 kV. The validated method was found to give acceptable accuracy and precision. The limits of detection for DZ, P, K, D and G were obtain to be 0.7, 0.2, 0.2, 0.1 and 0.2 ppm, respectively. The amount of bioactive compounds of interest in Pueraria mirifica samples determined by CE was found to be in good agreement with that by high performance liquid chromatography. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.subject | สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพ | en_US |
dc.subject | กวาวเครือ | en_US |
dc.subject | คะพิลลารีอิเล็กทรอฟอเรซิส | en_US |
dc.subject | Bioactive compounds | en_US |
dc.subject | Pueraria | - |
dc.subject | Capillary electrophoresis | - |
dc.title | ปริมาณวิเคราะห์ของสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพในกวาวเครือขาว Pueraria mirifica โดยคะพิลลารีอิเล็กโทรฟอริซิส | en_US |
dc.title.alternative | Quantitative analysis of bioactive compounds in Pueraria mirifica by capillary electrophoresis | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต | en_US |
dc.degree.level | ปริญญาโท | en_US |
dc.degree.discipline | เทคโนโลยีชีวภาพ | en_US |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.email.advisor | Thumnoon.N@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | Chaiyo.C@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Thanawan_ch_front_p.pdf | หน้าปก บทคัดย่อ และสารบัญ | 1.13 MB | Adobe PDF | View/Open |
Thanawan_ch_ch1_p.pdf | บทที่ 1 | 841.64 kB | Adobe PDF | View/Open |
Thanawan_ch_ch2_p.pdf | บทที่ 2 | 1.22 MB | Adobe PDF | View/Open |
Thanawan_ch_ch3_p.pdf | บทที่ 3 | 891.37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Thanawan_ch_ch4_p.pdf | บทที่ 4 | 2.5 MB | Adobe PDF | View/Open |
Thanawan_ch_ch5_p.pdf | บทที่ 5 | 675.42 kB | Adobe PDF | View/Open |
Thanawan_ch_back_p.pdf | บรรณานุกรม และภาคผนวก | 890.45 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.