Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67483
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Sunanta Pongsamart | - |
dc.contributor.advisor | Vimolmas Lipipun | - |
dc.contributor.author | Naruphat Paphattarapong | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | - |
dc.date.accessioned | 2020-08-14T06:40:12Z | - |
dc.date.available | 2020-08-14T06:40:12Z | - |
dc.date.issued | 2005 | - |
dc.identifier.issn | 9741747527 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67483 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2005 | en_US |
dc.description.abstract | Polysaccharide gel (PG) from durian fruit-hulls at concentration 2.5% w/v have been demonstrated bactericidal activity, the present studies was to determine factors effecting the viscosity of PG. Divalent cations showed high effect on increasing PG viscosity. Organic solvents and humectants at higher concentration than 15% increase PG viscosity but paraben shows less effect. Phosphate buffer increases PG viscosity greatly, whereas citrate buffer slightly increases viscosity of PG dispersion. Screening test for antimicrobial activity of betel vine oil against 10 bacteria and 2 fungi was performed. The susceptibility test was determined by agar diffusion method. The zones of inhibition were obtained at the lowest concentration 0.08% v/v of betel vine oil against bacteria, Micrococcus luteus ATCC 9341, Bacillus subtilis ATCC 6633, Proteus vulgaris ATCC 13315, Pseudomonas aeruginosa ATCC 9721; and fungus, Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763; inhibition zone against Candida albicans ATCC 10230 was at 0.16%; and against Propionibacterium acnes ATCC 6919, Staphylococcus aureus ATCC 6538P, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028 and Klebsiella pneumoniae ATCC 10031 was at 0.31%. Broth macrodilution test was used to determine a quantitative antimicrobial activity of betel vine oil. Minimal inhibitory concentrations (MICs) of betel vine oil against tested microorganisms were in ranges 0.010 to 0.078% (v/v) and minimal bactericidal concentrations (MBCs) were at 0.020 to 0.156%. Antimicrobial PG gel preparations were formulated together with betel vine oil in order to obtain broader antimicrobial activity of the products. The formulation contained betel vine oil gave a satisfactory clear gel products. After stability tested by freeze-thaw cycle for 6 cycles, the products remain unchanged and the gel characteristics was the same as after freshly prepared. The antibacterial potential of the antimicrobial PG gel finished products which composed of PG and 1 or 2% betel vine oil was explored. The susceptibility test of the products was evaluated by agar diffusion method and broth microdilution method against bacteria, S. epidermidis, S. aureus and P, acnes, which cause skin infection and pimples. The results indicated that both antimicrobial PG gel products exhibited antibacterial activity against target bacteria. | - |
dc.description.abstractalternative | เจลพอลิแซ็กคาไรด์จากเปลือกทุเรียนในความเข้มข้น 2.5% ได้มีการศึกษาพบว่าฆ่าแบคทีเรียได้ ใน การศึกษาครั้งนี้ทำการประเมินผลของปัจจัยต่าง ๆ ต่อความหนืดของเจลพอลิแซ็กคาไรด์พบว่า อิออนที่มีประจุ บวกชนิด divalent ทำให้ความหนืดของเจลพอลิแซ็กคาไรด์เพิ่มขึ้นอย่างมาก ตัวทำละลาย และสารให้ความ ชุ่มชื้นที่ความเข้มข้นมากกว่า 15% ทำให้ความหนืดของเจลพอลิแซ็กคาไรด์เพิ่มขึ้น แต่สารกันบูดมีผลต่อความหนืดเพียงเล็กน้อย phosphate buffer ทำให้ความหนืดของเจลพอลิแซ็กคาไรด์เพิ่มขึ้นมากในขณะที่ citrate buffer ทำให้เจลพอลิแซ็กคาไรด์มีดวามหนืดเพิ่มขึ้นเล็กน้อย การศึกษาฤทธิ์การยับยั้งจุลินทรีของน้ำมันพลูต่อแบคทีเรีย 10 สายพันธุ์และยีสต์2 สายพันธุ์ โดยวิธี กัน agar diffusion พบว่าน้ำมันพลูที่ความเข้มข้นต่ำสุดที่0.08เปอร์เซ็นต์ ให้ inhibition zone เป็นวงใสมีขอบเขตที่คุมและชัดเจนบนอาหารวุ้นต่อ Micrococcus luteus ATCC 9341. Bacillus subtilis ATCC 6633. Proteus vulgaris ATCC 13315. Pseudomonas aeruginosa ATCC 9721 เละต่อ ยีสต์ Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763 ให้ inhibition zone ต่อยีสต์ Candida albicans ATCC 10230 ที่ความเข้มข้นของน้ำมันพูล 0.16 เปอร์เซ็นต์ และที่ความเข้มข้น 0.31 เปอร์เซ็นต์ต่อ Propionibacterium acnes ATCC 6919, Staphylococcus aureus ATCC 6538P. Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028 และ Klebsiella pneumoriae ATCC 10031 ทดสอบการยับยั้งจุลินทรีย์โดยวิรี broth macrodilution พบว่าค่าความเข้มข้นต่ำสุดของน้ำมันพลูที่สามารถยับยั้งการเจริญของเชื้อ (MIC)มีค่า 0.010 ถึง 0.078 เปอร์เซ็นต์ (v/v) และค่าความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถฆ่าเชื้อแบคทีเรีย(MBC) มีค่า0.020 ถึง 0.156 เปอร์เซ็นต์(v/v) การตั้งสูตรตำรับผลิตภัณฑ์ต้านสิวของเจลพอลิแซ็กคาไรค์ร่วมกับน้ำมันพูลเพื่อให้ได้ผลิตภัณฑ์ที่มีฤทธิ์ยับยั้ง จุลินทรีย์ได้กว้างขึ้น สูตรตำรับที่มีน้ำมันพลูเตรียมได้เป็นเจลที่มีลักษณะใสได้ผลิตภัณฑ์เจลเป็นที่พอใจ เมื่อผ่านการทดสอบความคงตัวโดยวีรี freeze thaw cycle ครบ6 รอบ ผลิตภัณฑ์เจลที่ได้มีความคงตัวที่ดี การตรวจสอบแสดงให้เห็นศักยภาพฤทธิ์ยับยั้งแบคทีเรียของผลิตภัณฑ์ด้านสิวของเจลพอลิแซ็กคาไรด์ ที่มีส่วนผสมของน้ำมันพลูดวามเข้มข้น 1 หรือ 2%โดยวิธี agar diffusion และ broth microdilution พบว่าผลิตภัณฑ์ที่เตรียมได้สามารถยับยั้ง S. epidermidis, S aureus และ P, acnes ซึ่งเป็นเชื้อก่อ โรคผิวหนังและสิว ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าผลิตภัณฑ์ยับยั้งจุลินทรีย์ของเจลพอลิแซ็กคาไรค์มีฤทธิ์ยับยั้ง แบคทีเรียเป้าหมาย | - |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Polysaccharides | en_US |
dc.subject | Durian | en_US |
dc.subject | Plant extracts | en_US |
dc.subject | Antibacterial agents | en_US |
dc.subject | โพลิแซ็กคาไรด์ | en_US |
dc.subject | ทุเรียน | en_US |
dc.subject | สารสกัดจากพืช | en_US |
dc.subject | สารต้านแบคทีเรีย | en_US |
dc.title | Antibacterial activity of anti-acne preparation of Polysaccharide gel from durian fruit-hulls | en_US |
dc.title.alternative | ฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรียของผลิตภัณฑ์ต้านสิวของเจลพอลิแซ็กคาไรด์จากเปลือกทุเรียน | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biomedicinal chemistry | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Naruphat_pa_front_p.pdf | Cover Abstract and Contents | 1.02 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naruphat_pa_ch1_p.pdf | Chapter 1 | 2.39 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naruphat_pa_ch2_p.pdf | Chapter 2 | 1.09 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naruphat_pa_ch3_p.pdf | Chapter 3 | 2.28 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naruphat_pa_ch4_p.pdf | Chapter 4 | 1.02 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naruphat_pa_back_p.pdf | References and Appendix | 2.97 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.