Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68206
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAnuvat Sirivat-
dc.contributor.authorThawatchai Tungkavet-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College-
dc.date.accessioned2020-09-25T09:57:14Z-
dc.date.available2020-09-25T09:57:14Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68206-
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- Chulalongkorn University, 2010en_US
dc.description.abstractGelatin is a protein produced by the partial hydrolysis of a collagen extracted from bones, connective tissues, organs, and some intestines of animals. Gelatin has been widely used in the pharmaceutical and medical fields as sealants for vascular, a carrier for drug delivery, wound dressings, and an artificial muscle. In our work, gelatin films were prepared by the film casting method using water as the solvent. The electromechanical properties, thermal properties, and the degree of swelling were measured as the function of gelatin crosslinking ratio or the gel strength, temperature, frequency, and electric field strength. The high, medium, low, and the 3% crosslinked high gel strength gelatin films possess the storage modulus sensitivity values of 2.30, 2.16, 1.26 and 0.49 respectively.en_US
dc.description.abstractalternativeเจลลาตินเป็นโปรตีนที่ถูกผลิตจากการสกัดคอลลาเจนด้วยการทำปฏิกริยากับนํ้าที่มาจากกระดูก, เนื้อเยื่อ, อวัยวะ,และบางส่วนของลำไส้สัตว์ เจลลาตินถูกนำไปใช้ประโยชน์ในทางเภสัชกรรมและการแพทย์เช่น วัสดุอุดกันรั่วของสายน้ำเลือด, แคปซูลบรรจุยา, แผ่นปิดแผล,และกล้ามเนื้อเทียม ในงานนี้เราสนใจศึกษาเจลลาตินเพื่อประยุกต์เป็นวัสดุตอบสนองทางไฟฟ้า หรือกล้ามเนื้อเทียม เจลลาตินถูกเตรียมวัสดุด้วยการทำเป็นแผ่นฟิล์มโดยใช้น้ำเป็นตัวทำละลาย คุณสมบัติเชิงกลที่ตอบสนองทางไฟฟ้า, คุณสมบัติทางความร้อน,และ ระดับของการบวมน้ำจะถูกศึกษาจากปัจจัยต่าง ๆ เช่น ปริมาณการเชื่อมต่อของสายโซ่, ระดับความแข็งทางธรรมชาติของเจลลาติน, อุณหภูมิ, ความถี่,และความเข้มของสนามไฟฟ้า ซึ่งวัสดุเจลลาตินจะแสดงค่าของความแข็งที่เพิ่มขึ้นเป็น 2.30, 2.16, 1.26, และ 0.49 เท่าตามลำดับของแต่ละชนิดเจลลาตินคือ เจลลาตินที่มีความแข็งแรงในธรรมชาติระดับสูง, ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับกลาง, ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับต่ำ, และ ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับสูงที่มีการเชื่อมต่อสายโซ่ 3%en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.titleA study of electromechanical properties on gelatin at various gel strength as an actuator or an artificial muscleen_US
dc.title.alternativeการศึกษาสมบัติเชิงกลทางไฟฟ้าของการให้แรงแบบหมุนของวัสดุเจลลาตินen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePolymer Scienceen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorAnuvat.S@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Thawatchai_tu_front_p.pdf899.6 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch1_p.pdf641.07 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch2_p.pdf840.95 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch3_p.pdf698.99 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch4_p.pdf1.35 MBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch5_p.pdf616.34 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_back_p.pdf2.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.