Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70831
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Ubonthip Nimmannit | - |
dc.contributor.author | Naowarat Sananpanitchkul | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | - |
dc.date.accessioned | 2020-11-18T05:10:28Z | - |
dc.date.available | 2020-11-18T05:10:28Z | - |
dc.date.issued | 2002 | - |
dc.identifier.isbn | 9741713568 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70831 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2002 | en_US |
dc.description.abstract | D-panthenol microcapsules, widely used for topical cosmetic applications, were prepared by interfacial cross-linking protein with terephthaloyl chloride (TC). Factors affecting microcapsule formation such as types of proteins, concentrations of proteins, concentrations of cross-linking agent and stirring rate were investigated. Bovine serum albumin, ovalbumin and gelatin were studied. Microcapsules obtained from bovine serum albumin and ovalbumin were spherical with smooth surface while gelatin could not be retained as microcapsules. Bovine serum albumin (BSA) was selected for preparation of BSA-TC microcapsules. An increase in concentration of BSA increased the yield of microcapsules with a maximum at 70% when 20% w/v BSA and 5% w/v TC were used. The mean range of microcapsules diameter was between 91-377Um. When the stirring rate was increased to 11000 rpm, microcapsules became smaller with an average of 30 Um decrease in sizes. The condition for preparation of BSA-TC walled D-panthenol microcapsules was studied by varying concentrations of D-panthenol and BSA. It was found tha D-panthenol loading affected the physical appearances of microcapsules. The shape of BSA-TC walled D-panthenol microcapsules obtained was irregular with rough surface. However, they were stable and free flowing upon drying. The diameter was between 349-660 Um. The microcapsules yield was 80-90% and the highest entrapment of D-panthenol was 68.2% when D-panthenol was added at 13.3% w/v in 20% w/v in 20% bovine serum albumin solution. | en_US |
dc.description.abstractalternative | ดี-แพนทีนอลไมโครแปซูลเป็นที่นิยมใช้ในผลิตภัณฑ์เครื่องสำอาง สามารถเตรียมโดยวิธีอินเตอร์เฟเชียล-ครอสลิงค์โปรตีนกับเทเรพทโลอิลคลอไรด์ การวิจัยนี้ได้มีการศึกษาตัวแปรต่าง ๆ ที่มีผลต่อการเกิดไมโครแคปซูล เช่น ชนิดของโปรตีนที่ใช้ ความเข้มข้นของสารโปรตีน ความเข้มข้นของสารครอสลิงค์และความเร็วรอบในการเตรียม ชนิดของโปรตีนที่ใช้ในการศึกษาคือ โบวีนเซรัมอัลบูมิน โอวัลบูมินและเจลาติน พบว่า โบวีนเซรัมอัลบูมินและโอวัลบูมินสามารถเตรียมไมโครแคปซูลที่มีรูปร่างกลมและผิวเรียบ ในขณะที่เจลาตินไม่สามารถเตรียมไมโครแคปซูลได้ ดังนั้นโบวีนเซรัมอัลบูมินได้ถูกเลือกเพื่อใช้ในการเตรียมโบวีนเซรัมอัลบูมิน-เทเรพทโลอิลคลอไรด์ไมโครแคปซูลซึ่งพบว่าเม่อเพิ่มความเข้มข้นของโวนเซรัมอัลบูมินจะทำให้ได้ปริมาณไมโครแคปซูลที่มากขึ้นและสูงสุดที่ 70 เปอร์เซ็นต์ เมื่อใช้ 20 เปอร์เซ็นต์ ของโบวีนเซรัมอัลบูมินกับ 5 เปอร์เซ็นต์น้ำหนักโดยปริมาตรของสารเทเรพทโลอิลคลอไรด์ ขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางที่ได้อยู่ระหว่าง 91-377 ไมครอน การเพิ่มความเร็วรอบที่ 11,000 รอบต่อนาทีจะทำให้ขนาดของไมโครแคปซูลเล็กลงถึง 30 ไมครอน ในการเตรียมดี-แพนทีนอลไมโครแคปซูลนั้น การปรับเปลี่ยนความเข้มขันของดี-เพนทีนอลและโบวีนเซรัมอัลบูมินมีผลต่อคุณสมบัติทางกายภาพของไมโครแคปซูล พบว่าไมโครแคปซูลที่เตรียมได้ จะมีรูปร่างไม่กลม มีผนังหยาบแต่มีความคงตัวและมีการไหลอิสระที่ดี ขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางที่ได้อยู่ระหว่าง 349-660 ไมครอน ปริมาณไมโครแคปซูลที่เตรียมได้อยู่ระหว่าง 80-90 เปอร์เซ็นต์ และปริมาณของดี-แพนทีนอลในไมโครแคปซูลสูงถึง 68.2 เปอร์เซ็นต์เมื่อเตรียมโดยใช้ 13.3 เปอร์เซ็นต์ น้ำหนักโดยปริมาตรดี-แพนทีนอล กับ 20 เปอร์เซ็นต์ น้ำหนักโดยปริมาตรของโบวีนเซรัมอัลบูมิน | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Microencapsulation | en_US |
dc.subject | Albumin | en_US |
dc.subject | Bovine | en_US |
dc.subject | ไมโครเอนแคปซูเลชัน | en_US |
dc.subject | สารออกฤทธิ์ในเครื่องสำอาง | en_US |
dc.subject | อัลบูมิน | en_US |
dc.title | Microencapsulation of D-Panthenol retaining protein cross-linded with terephthaloyl chloride | en_US |
dc.title.alternative | ไมโครเอ็นแคปซูเลชันของดี-แพนทีนอลในโปรตีนครอสลิงค์กับเทเรพทโลอิลคลอไรด์ | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Pharmaceutical Technology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Ubonthip.N@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Naowarat_sa_front_p.pdf | หน้าปก บทคัดย่อ และสารบัญ | 987.51 kB | Adobe PDF | View/Open |
Naowarat_sa_ch1_p.pdf | บทที่ 1 | 636.06 kB | Adobe PDF | View/Open |
Naowarat_sa_ch2_p.pdf | บทที่ 2 | 1.37 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naowarat_sa_ch3_p.pdf | บทที่ 3 | 836.06 kB | Adobe PDF | View/Open |
Naowarat_sa_ch4_p.pdf | บทที่ 4 | 4.17 MB | Adobe PDF | View/Open |
Naowarat_sa_ch5_p.pdf | บทที่ 5 | 627.75 kB | Adobe PDF | View/Open |
Naowarat_sa_back_p.pdf | บรรณานุกรม และภาคผนวก | 2.26 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.