Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70951
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSupawan Tantayanon-
dc.contributor.authorPiyarat Reawraksa-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2020-11-24T07:13:49Z-
dc.date.available2020-11-24T07:13:49Z-
dc.date.issued1997-
dc.identifier.issn9746391283-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70951-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1997en_US
dc.description.abstractLDPE/tapioca starch blends at various composition were prepared and their properties, tensile strength and elongation at break, were investigated. In order to improve the mechanical properties of the blends, several compatibilizers i.e. glycerol monostearate, zinc stearate and epolene, were added at 1% by weight of total blend. The measurement of mechanical properties of each blend had been compared with corresponding LDPE/tapioca starch blend without the compatibilizer. The results had shown that the presence of glycerol monostearate or zinc stearate in the blends enhanced the mechanical strength much more than epolene and the one without compatibilizer. Particularly, the addition of epolene even decreased both tensile strength and elongation at break of the blends. In comparison with LDPE/corn starch blends, LDPE/tapioca starch blends at every composition had higher tensile strength and elongation at break in the presence of either glycerol monostearate or zinc stearate than LDPE/corn starch blends. By using scanning electron microscopic technic, it indicated that starch granules dispersed evenly in polyethylene matrix.-
dc.description.abstractalternativeโพลิเอทิลีนความหนาแน่นตํ่าผสมกับแป้งมันสำปะหลังด้วยส่วนผสมต่าง ๆ กัน สมบัติของของผสมเหล่านี้ ได้แก่ ความต้านทานแรงดึงและการยืดตัวเมื่อขาดได้ถูกตรวจสอบเพื่อปรับปรุงสมบัติเชิงกลของของผสม คอมแพตทิบิไลเซอร์หลายตัว ได้แก่ กลีเซอรอลโมโนสเตียเรต, ซิงค์สเตียเรต และ อีโพลีน ได้ถูกเติมลงไปใน ปริมาณ 1% โดยน้ำหนักของของผสม สมบัติเชิงกลของของผสมแต่ละส่วนผสมได้ถูกเปรียบเทียบกับส่วนผสมเดียวกันที่ไม่มีคอมแพตทิบิไลเซอร์ ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าเมื่อมีกลีเซอรอลโมโนสเตียเรตหรือซิงค์สเตียเรตในของผสมของโพลิเอทีลีนความหนาแน่นตํ่ากับแป้งมันสำปะหลัง ทำให้สมบัติเชิงกลมีค่าสูงกว่าเมื่อมี อีโพลีนและสูงกว่าของผสมที่ไม่ได้เติมคอมแพตทิบิไลเซอร์เลย โดยเฉพาะอย่างยิ่งการเติมอีโพลีนกลับทำให้ค่าความต้านทานแรงดึงและค่าการยืดตัวเมื่อขาดลดลง ในการเปรียบเทียบกับของผสมของโพลิเอทิลีนความหนาแน่นตํ่ากับแป้งข้าวโพดที่ผสมกลีเซอรอล โมโนสเตียเรตและซิงค์สเตียเรตในลักษณะเดียวกัน พบว่าของผสมของโพลิเอทิลีนความหนาแน่นตํ่ากับแป้ง มันสำปะหลังทุกส่วนผสม มีความต้านทานแรงดึงและค่าการยืดตัวเมื่อขาดสูงกว่าของผสมของโพลิเอทิลีนความหนาแน่นตํ่ากับแป้งข้าวโพดเมื่อมีกลีเซอรอลโมโนสเตียเรตหรือซิงท์สเตียเรตอยู่ ด้วยเทคนิคสแกนนิงอิเล็ดตรอน ไมโครสโครปีได้แสดงให้เห็นว่า เม็ดแป้งมันสำปะหลังและแป้งข้าวโพดกระจายตัวอย่างสมํ่าเสมออยู่บนโพลิเมอร์แมทริกซ์-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn University,en_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectPolyethyleneen_US
dc.subjectTapioca starchen_US
dc.subjectPlastics -- Biodegradationen_US
dc.subjectโพลิเอทิลีนen_US
dc.subjectแป้งมันสำปะหลังen_US
dc.subjectพลาสติก -- การย่อยสลายทางชีวภาพen_US
dc.titlePreparation of biodegradable plastic from low density polyethylene and tapioca starchen_US
dc.title.alternativeการเตรียมพลาสติกที่ย่อยสลายได้ทางชีวภาพ จากโพลิเอทิลีนความหนาแน่นต่ำกับแป้งมันสำปะหลังen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineEnvironmental Science (Inter-Department)en_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorSupawan.T@chula.ac.th-
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Piyarat_re_front.pdfCover and abstract295.4 kBAdobe PDFView/Open
Piyarat_re_ch1.pdfChapter 1128.27 kBAdobe PDFView/Open
Piyarat_re_ch2.pdfChapter 2181.75 kBAdobe PDFView/Open
Piyarat_re_ch3.pdfChapter 3146.92 kBAdobe PDFView/Open
Piyarat_re_ch4.pdfChapter 42.17 MBAdobe PDFView/Open
Piyarat_re_ch5.pdfChapter 574.53 kBAdobe PDFView/Open
Piyarat_re_back.pdfReference and appendix530.05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.