Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/71067
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKitpramuk Tantayporn-
dc.contributor.advisorSungkom Jongpiputvanich-
dc.contributor.authorRadha Devi Bangdel (Shakya)-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2020-11-27T02:36:42Z-
dc.date.available2020-11-27T02:36:42Z-
dc.date.issued1996-
dc.identifier.isbn9746359029-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/71067-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1996en_US
dc.description.abstractThe study aimed to assess knowledge and practice of mothers on supplementary feeding in Harisiddi Village, Nepal 1996. Target population were mothers of children aged 6 months to 3 years. One hundred and twenty mothers were interviewed by trained interviewers using pretested questionnaire. Resuls of study showed that mothers’ incorrect knowledge was higher than correct on supplementary feeding age of child, and mothers did practice more inappropriately. In the type of supplementary food, correct understanding and practice was greater than incorrect. There was association between knowledge peas/beans and education at p-value. 02., and Practice of the first food local porridge and education was significant at P-value. 03. More mothers were aware of correct preparation of supplementary food and the right way of preparation was higher than the wrong. Understanding of preparing thick enough porridge and practice of semisolid food was influenced by mother’s age at P-value .05 and .02 respectively. Right concept of frequently feeding was found greater than wrong concept, and more mothers showed practice correct. Practice of two hourly feeding was associated with mother’s age at P-value .05. In three aspects of supplementary feeding, half of mothers exhibited correct knowledge and practice, and in one aspect it was less half. Recommendation: 1. Regular child nutrition education program targeting young mothers. 2. Encourage traditional positive concept and practice in new generation 3. More information about supplementary food types should be given to the older mothers (>30 yrs). 4. Increase local health care facilities. 5. Suitable media in teaching. 6. Low cost nutritious food should be included in nutrition education program. 7. National supplementary feeding guideline.-
dc.description.abstractalternativeการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินความรู้และการปฏิบัติด้านอาหารเสริมของมารดา ในหมู่บ้านฮาริดสิดดี ประเทศเนปาล พ.ศ.2539 โดยมีประชากรกลุ่มตัวอย่างเป็นมารดา ซึ่งมีบุตรอายุระหว่าง 6 เดือนถึง 3 ปี จำนวนรวมทั้งสิ้น 120 คน การเก็บข้อมูลใช้การสัมภาษณ์โดยผู้สัมภาษณ์ได้รับการฝึกอบรมก่อนปฏิบัติงาน และใช้แบบสอบถาม ซึ่งได้ทดสอบเรียบร้อยแล้ว ผลของการศึกษาพบว่าความรู้และการปฏิบัติของมารดาด้านการให้อาหารเสริมแก่เด็กเป็น ความรู้และการปฏิบัติแบบไม่ถูกต้องสูงกว่าแบบถูกต้อง ส่วนความรู้และการปฏิบัติเกี่ยวกับประเภทของอาหารเสริม เป็นความรู้และการปฏิบัติที่ถูกต้องมากกว่าไม่ถูกต้อง และพบว่าความรู้เกี่ยวกับอาหารประเภทถั่วมีความสัมพันธ์กับการศึกษา ที่ P-value .02 การให้ข้าวโอ๊ตต้มกับน้ำหรือน้ำนมเป็นอาหารเสริมอันดับแรก มีความสัมพันธ์กับการศึกษาอย่างมีนัยสำคัญที่ P-value .03 มารดาที่รู้จักการเตรียมอาหารเสริมอย่างถูกต้องมีมากกว่ามารดาที่รู้อย่างไม่ถูกต้อง และมีการปฏิบัติอย่างถูกต้องมากกว่าไม่ถูกต้อง ความรู้ความเข้าใจเกี่ยวกับการเตรียมข้าวโอ๊ตที่ข้นเพียงพอและการเตรียมอาหารประเภท กึ่งเหลวสัมพันธ์กับอายุของมารดา ที่ P-value .05 และ .02 ตามลำดับ ส่วนความคิดที่ถูกต้องเกี่ยวกับการให้ อาหารบ่อยๆ พบว่ามีมากกว่าความคิดแบบผิดๆ และมารดาได้ปฏิบัติอย่างถูกต้องด้วย ส่วนการให้อาหารทุก 2 ชั่วโมง สัมพันธ์กับอายุของมารดาที่ P-value .05 โดยสรุปมีมารดาจำนวนครึ่งหนึ่งที่แสดงว่ามีความรู้และการปฏิบัติที่ถูกต้อง ใน 3 ประเด็นของการให้อาหารเสริม และมีเพียงประเด็นเดียวที่มี จำนวนมารดาต่ำกว่าครึ่งหนึ่งที่มีความรู้ และการปฏิบัติอย่างถูกต้อง ข้อเสนอแนะะ 1 ควรจัดโปรแกรมโภชนาการสำหรับเด็กโดยมุ่งให้ความรู้แก่มารดาที่อายุน้อย อย่างสม่ำเสมอ 2. สนับสนุนให้คนรุ่นใหม่มีความคิดและการปฏิบัติที่ถูกต้องตามขนบธรรมเนียมที่มีมาแต่เดิม 3. ให้ความรู้เกี่ยวกับประเภทของอาหารเสริมแก่มารดาที่มีอายุมากกว่า 30 ปี ให้มากขึ้น 4. เพิ่มสิ่งอำนวยความสะดวกสำหรับการดูแลสุขภาพในท้องถิ่น 5. จัดให้มีสื่อการสอนที่เหมาะสม 6. โปรแกรมการให้ความรู้ด้านโภชนาการควรแนะนำอาหารทางโภชนาการที่ราคาถูก 7. ควรจัดทำแนวทางการให้อาหารเสริมในระดับชาติ-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectEnriched foodsen_US
dc.subjectMother and child -- Nepalen_US
dc.subjectอาหารเสริมen_US
dc.subjectมารดาและบุตร -- เนปาลen_US
dc.titleCommunity survey : knowledge and practice of mothers of children aged six-months to three years on supplementary feeding in Harisiddi Village, Nepalen_US
dc.title.alternativeการสำรวจชุมชน : ความรู้และการปฏิบัติด้านอาหารเสริมของมารดา ที่มีบุตรอายุ 6 เดือน ถึง 3 ปี ในหมู่บ้านฮาริสิดดี ประเทศเนปาลen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineHealth Developmenten_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorNo information provided-
dc.email.advisorSungkom.J@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Radha_de_front_p.pdf954.26 kBAdobe PDFView/Open
Radha_de_ch1_p.pdf741.68 kBAdobe PDFView/Open
Radha_de_ch2_p.pdf727.55 kBAdobe PDFView/Open
Radha_de_ch3_p.pdf921.62 kBAdobe PDFView/Open
Radha_de_ch4_p.pdf1.17 MBAdobe PDFView/Open
Radha_de_ch5_p.pdf746.39 kBAdobe PDFView/Open
Radha_de_back_p.pdf945.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.