Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72522
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSuwabun Chirachanchai-
dc.contributor.advisorRath Pichyangkura-
dc.contributor.advisorMartin, David C-
dc.contributor.authorDararat Mekkriengkrai-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College-
dc.date.accessioned2021-03-03T02:50:18Z-
dc.date.available2021-03-03T02:50:18Z-
dc.date.issued2000-
dc.identifier.isbn9743341692-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72522-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2000en_US
dc.description.abstractChitinase was prepared from bacteria, Staphylococcus species strain TU005 (E), found in Thailand soil. The activity was 18 mU/mg as determined by colorimetric assay at 37℃. Oligochitosan obtained from enzymatic degradation was found to be one-third of the starting chitosan as clarified by intrinsic viscosity. N-Phthaloylation at C-2 position was conducted to protect amino group. The compound showed the characteristic peaks of phthalimido group at 1714 and 1775 cm-1 by FT-IR. The product became well dissolved in DMF, DMSO, and pyridine. The precursor, O-tosylation of oligochitosan, was successfully prepared at room temperature under homogeneous system as confirmed from the tosyl peak at 817, 1599, and 1173 cm-1. The conjugation of long chain alkyl onto the precursors was prepared to obtain O-Lauryl-N-Phthaloyloligochitosan as evidenced from the significant peak at 2926 cm-1. The XRD patterns of these oligochitosan derivatives implied that the reaction decreased the crystallinity of the starting oligochitosan.en_US
dc.description.abstractalternativeไคดิเนสถูกเตรียมจากแบคทีเรีย Staphylococcus species strain TU005 (E ) ซึ่งพบในดินในประเทศไทย จากการตรวจวัดโดยวิธีคอลอริเมตริกที่อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียสพบว่ามีค่า แอคติวิตี้ 18 m U/m g โอลิโกไคโตแซนที่ได้จากการย่อยด้วยไคติเนสถูกพบว่ามีความหนืดเป็น 1 ใน 3 เท่าของไคโตแซนตั้งต้นจากการวัดค่าอินทรินสิกวิสคอสิตี้ ปฏิกิริยาพาทาโลอิลเลชั่น (N -P hthaloylation) ที่ตำแหน่งคาร์บอนตัวที่ 2 ได้นำมาใช้เพื่อปกป้องหมู่อะมิโนให้คงอยู่และพบว่าปฏิกิริยานี้ทำสำเร็จจากการตรวจสอบกลุ่มพาทาลิมิโด (phthalimido group) ที่ 1714 และ 1775 เลขคลื่นด้วย FT -IR . อนุพันธ์ที่ได้แสดงการละลายได้ดีในไดเมทิลฟอร์มามายด์ ไดเมทิลซัลฟอกไซ ด และ ไพริดีน ปฏิกิริยาโทซิลเลชั่น ของโอลิโกไคโตแซน (O-Tosylation of oligochitosan) ทำได้สำเร็จที่อุณหภูมิห้องกายใต้ระบบสารละลายโดยตรวจสอบจากกลุ่มโทซิล (tosyl group) ที่ 817, 1599 และ 1173 เลขคลื่น การศึกษาการผนวกโมเลกุลของอัลคิลที่มีสายโซ่ยาวทำโดยการเตรียมลิริลพาทาโลอิลโอลิโกไคโตแซน (O-Lauryl-N -P hthaloyloligochitosan) ซึ่งพบหมู่เมธิลีน ได้อย่างชัดเจนที่ 2926 เลขคลื่น ผลการวิเคราะห์ด้วย XRD ของอนุพันธ์โอลิโกไคโตแซนเหล่านี้แสดงว่าปฏิกิริยาการปรับแต่งอนุพันธ์โอลิไคโตแซนทำให้การจัดเรียงตัวเป็นผลึกของโอลิโกไคโตแซนตั้งต้นลดลงen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectChitinen_US
dc.subjectChitosanen_US
dc.subjectChitinaseen_US
dc.titleApproach for oilgochitosan via chitinase system and the chemical modificationen_US
dc.title.alternativeการพัฒนาโครงสร้างไคตินให้เป็นโอลิโกเมอร์ ด้วยกระบวนการย่อยด้วยเอนไซม์และการปรับโครงสร้างทางเคมีen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePolymer Scienceen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorSuwabun.C@Chula.ac.th-
dc.email.advisorRath.P@Chula.ac.th-
dc.email.advisorNo information provided-
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dararat_me_front_p.pdfหน้าปก สารบัญ และบทคัดย่อ830.48 kBAdobe PDFView/Open
Dararat_me_ch1_p.pdfบทที่ 1636.96 kBAdobe PDFView/Open
Dararat_me_ch2_p.pdfบทที่ 21.06 MBAdobe PDFView/Open
Dararat_me_ch3_p.pdfบทที่ 3834.91 kBAdobe PDFView/Open
Dararat_me_ch4_p.pdfบทที่ 41.8 MBAdobe PDFView/Open
Dararat_me_ch5_p.pdfบทที่ 5603.2 kBAdobe PDFView/Open
Dararat_me_back_p.pdfบรรณานุกรมและภาคผนวก750.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.