Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75414
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorChintana Saiwan-
dc.contributor.advisorTeeradet Supap-
dc.contributor.authorPanupat Suppaibulsuk-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College-
dc.date.accessioned2021-09-06T03:22:42Z-
dc.date.available2021-09-06T03:22:42Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75414-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2013en_US
dc.description.abstractOrganic diluents, i.e. 2-ethyl-1-hexanol, 1-octanol, 1-heptanol, 1-hexanol, and 1-pentanol, were used in the liquid-liquid extraction of heat stable salts (HSSs) in a monoethanolamine (MEA) solution used in the carbon dioxide absorption process. The HSSs aqueous solution consisted of 1,000 ppm of formate, acetate, oxalate, and glycolate. An equal volume of 1 M of extractant in different diluents to HSSs solution was mixed for complete separation. Analyses of the concentrations of HSSs in aqueous solutions were completed by using high performance liquid chromatography with an ultra violet detector. The extraction of HSSs without MEA solution revealed that, for the same carbon chain length, the extraction efficiency of 2-ethyl-1-hexanol was better than 1-octanol. The extraction efficiency decreased with decreasing of carbon chain length for formate, acetate, and glycolate. In the presence of MEA solution, the HSS extraction efficiency in every diluent at room temperature decreased with a small variation. The extraction of HSSs with MEA was independent of carbon numbers of diluents. The extraction efficiency does not change with increasing in extraction temperature.-
dc.description.abstractalternativeตัวทำละลายอินทรีย์ เช่น 2-เอทิล-1-เฮกซานอล 1-ออคทานอล 1-เฮปทานอล 1-เฮกซานอล และ 1-เพนทานอล ถูกใช้ในการสกัดเกลือเสถียรความร้อน (HSSs) ในสารละลายโมโนเอธาโนลามีน (MEA) ที่ถูกใช้ในกระบวนการดูดซึมก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์ด้วยวิธีสกัดของเหลวกับของเหลว สารละลายเกลือเสถียรความร้อนประกอบไปด้วย ฟอร์เมท, อะซิเตท, ออกซาเลท และไกลโคเลท ซึ่งแต่ละตัวมีความเข้มข้น 1,000 ส่วนในล้านส่วน ตัวสกัดละลายในตัวทำละลายอินทรีย์ถูกปั่นกวนกับเฟสของเหลว ทำปฏิกิริยากับสารละลายเกลือเสถียรความร้อนโดยใช้ปริมาตรเท่ากัน ความเข้มข้นของเกลือเสถียรความร้อนถูกวิเคราะห์โดยเครื่องแยกองค์ประกอบของเหลวสมรรถนะสูง (HPLC) ด้วยเครื่องตรวจจับอัลตราไวโอเลท การสกัดเกลือเสถียรความ ร้อนชนิดที่ไม่มีสารละลาย MEA แสดงให้เห็นว่าในตัวทำละลายที่มีความยาวสายโซ่เท่ากันประสิทธิภาพการสกัดของ 2-เอทิล-1-เฮกซานอล ดีกว่า 1-ออคทานอล อีกทั้งประสิทธิภาพการสกัดลดลงเมื่อจำนวนอะตอมคาร์บอนในสายโซ่ของตัวทำละลายลดลงสำหรับฟอร์เมท อะซิเตทและ ไกลโคลเลท ในส่วนของการสกัดเกลือเสถียรความร้อนในสภาวะที่มีสารละลาย MEA ที่อุณหภูมิห้อง พบว่าประสิทธิภาพลดลง โดยมีค่าเบี่ยงเบนในแต่ละข้อมูลเล็กน้อย และไม่ขึ้นกับจำนวนอะตอมคาร์บอนในตัวทำละลาย พบว่าประสิทธิภาพการสกัดลดลงเมื่อจำนวนอะตอมคาร์บอนในสายโซ่ของตัวทำละลายลดลง ประสิทธิภาพการสกัดไม่เปลี่ยนแปลงตามการเพิ่มอุณหภูมิเมื่อทำการสกัดเกลือเสถียรความร้อนด้วยตัวทำละลาย-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2013.2052-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectCarbon dioxide -- Absorption and adsorption-
dc.subjectAmines-
dc.subjectคาร์บอนไดออกไซด์ -- การดูดซึมและการดูดซับ-
dc.subjectเอมีน-
dc.titleEffect of organic diluents on separation of heat stable salts (HSS) generated during carbon dioxide absorption using amine solutionen_US
dc.title.alternativeผลจากการทำตัวละลายอินทรีย์ที่มีผลต่อการแยกเกลือสมุทรความร้อน ซึ่งเกิดกระบวนการดูดซึมคาร์บอนไดออกไซด์ด้วยสารละลายเอมีนen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePetroleum Technologyen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorNo information provided-
dc.email.advisorTeeradet.Supap@Uregina.ca-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2013.2052-
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Panupat_su_front_p.pdfCover and abstract974.01 kBAdobe PDFView/Open
Panupat_su_ch1_p.pdfChapter 1632.14 kBAdobe PDFView/Open
Panupat_su_ch2_p.pdfChapter 21.66 MBAdobe PDFView/Open
Panupat_su_ch3_p.pdfChapter 3693.59 kBAdobe PDFView/Open
Panupat_su_ch4_p.pdfChapter 41.24 MBAdobe PDFView/Open
Panupat_su_ch5_p.pdfChapter 5637.07 kBAdobe PDFView/Open
Panupat_su_back_p.pdfReference and appendix2.57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.