Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84228
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Chavalit Ratanatamskul | - |
dc.contributor.advisor | Achara Chandrachai | - |
dc.contributor.author | Thammananya Sakcharoen | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Graduate School | - |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T10:06:34Z | - |
dc.date.available | 2024-02-05T10:06:34Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.uri | https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84228 | - |
dc.description | Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2020 | - |
dc.description.abstract | Urbanization leads to concerns about environmental impacts due to the increasing food waste and wastewater generation. The study aims to develop an innovative zero-waste system for food waste and wastewater management in the building using the combination of a single-stage anaerobic digester and the Moving Bed Biofilm Reaction-Membrane Bioreactor (MBBR-MBR). The comprehensive analysis for innovative zero-waste system development is conducted including (1) survey and interview the target market group (universities) to determine the factors affecting the intention to use the zero-waste system; (2) develop a zero-waste system prototype, and test operation for measuring the performances; (3) evaluate the system performance using life-cycle energy and GHG emissions; and (4) analysis of commercialization plan. The results show that the system's biogas production efficiency increase for co-digestion of food waste, vegetable waste, and wastewater sludge. The treated wastewater has passed the US-EPA reclaimed water quality standard. The system brings about carbon credits, fossil energy reduction, and economic performance. The zero-waste system can be a promising alternative for waste management. The value proposition, competitive advantage, market opportunity, and commercialization plan are analyzed to bring the innovative zero-waste system into business and society. | - |
dc.description.abstractalternative | การขยายตัวของเมืองนำไปสู่ความกังวลถึงผลกระทบสิ่งแวดล้อมที่เพิ่มขึ้นจากปริมาณขยะอาหารและน้ำเสียจากกิจกรรมต่างๆ แนวคิดซีโรเวสต์โดยมีพื้นฐานว่าของเสียมีมูลค่าและสามารถนำกลับมาใช้ประโยชน์จึงได้กำลังเป็นที่สนใจและถูกคาดหวังว่าจะเป็นทางเลือกเพื่อพัฒนาไปสู่เมืองที่ยั่งยืน การศึกษานี้ได้พัฒนานวัตกรรมระบบซีไรเวสต์สำหรับการจัดการน้ำเสียและเศษอาหารในอาคาร โดยการบูรณาการระหว่างบ่อหมักแบบไม่ใช้ออกซิเจนขั้นตอนเดียว และ Moving Bed Biofilm Reaction-Membrane Bioreactor (MBBR-MBR) การศึกษาเป็นการวิเคราะห์เชิงลึกเพื่อพัฒนานวัตกรรมระบบซีโรเวสต์ ประกอบด้วย (1) สำรวจและสัมภาษณ์กลุ่มตลาดเป้าหมาย (มหาวิทยาลัย) เพื่อประเมินถึงปัจจัยที่ส่งผลต่อความสนใจในการนำระบบซีไรเวสต์ไปใช้งาน (2) พัฒนาต้นแบบนวัตกรรมระบบซีโรเวสต์และเดินระบบเพื่อวัดประสิทธิภาพ (3) ประเมินประสิทธิภาพระบบซีโรเวสต์โดยใช้หลักการประเมินพลังงานและก๊าซเรือนกระจกตลอดวัฏจักรชีวิต และ (4) วิเคราะห์โมเดลธุรกิจและแนวทางการทำการค้าของระบบซีโรเวสต์ที่ถูกพัฒนาขึ้น ผลการศึกษาชี้ให้เห็นว่าระบบซีโรเวสต์มีประสิทธิภาพในการผลิตก๊าซชีวภาพที่สูงขึ้นจากหมักร่วมขยะอาหาร ผักผลไม้ และตะกอนจากระบบบำบัดน้ำเสีย ขณะที่น้ำเสียที่ผ่านระบบบำบัดยังผ่านเกณฑ์คุณภาพ US-EPA ในการนำน้ำกลับมาใช้งาน ระบบมีประสิทธิภาพด้านคาร์บอนเครดิตและลดการใช้พลังงานฟอสซิล และมีความคุ้มค่าทางเศรษฐศาสตร์ ระบบซีโรเวสต์จึงเป็นหนึ่งในทางเลือกของการจัดการของเสียสำหรับอาคาร การศึกษาได้วิเคราะห์และนำเสนอคุณค่า ความได้เปรียบทางการแข่งขัน โอกาสทางการตลาด รวมถึงจัดทำแผนการนำนวัตกรรมระบบซีโรเวสต์ที่พัฒนาขึ้นไปสู่ธุรกิจและสังคม | - |
dc.language.iso | en | - |
dc.publisher | Chulalongkorn University | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | - |
dc.subject.classification | Environmental Science | - |
dc.subject.classification | Water supply; sewerage, waste management and remediation activities | - |
dc.title | Innovative zero-waste system for building wastewater recycling and food waste management | - |
dc.title.alternative | นวัตกรรมระบบซีโรเวสต์สำหรับการรีไซเคิลน้ำเสียร่วมกับการจัดการเศษอาหารในอาคาร | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.degree.name | Doctor of Philosophy | - |
dc.degree.level | Doctoral Degree | - |
dc.degree.discipline | Technopreneurship and Innovation Management | - |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | - |
Appears in Collections: | GRADUATE SCHOOL - THESIS |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6087770620.pdf | 6.8 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.