Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/9896
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSupakanok Thongyai, M.L.-
dc.contributor.authorAunchana Chuenchaokit-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2009-08-10T10:21:46Z-
dc.date.available2009-08-10T10:21:46Z-
dc.date.issued1998-
dc.identifier.isbn9746396846-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/9896-
dc.descriptionThesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 1998en
dc.description.abstractThe properties of the blend systems of poly (bisphenol-A-carbonates) (PC) with two low molar mass thermotropic liquid crystals in cyclohexyl-biphenylcyclohexanes group (CBC33 and CBC53) at low concentration range of low molar mass liquid crystals were studied in this work. The blends were prepared by melt mixing at 3 different concentrations (0.25, 0.5 and 1 percent of liquid crystals). The shear viscosities of pure PC and their blends were investigated using a capillary rheometer and the glass transition temperatures were measured by Differential Scanning Calorimeter (DSC). Experimental results showed that the viscosity of the blends with only small weight fraction (1 percent) of low molar mass liquid crystals is about 90 percent lower than that of the pure polycarbonates. DSC thermograms also show the decreasing in the glass transition temperatures of PC. This indicates that low molar mass thermotropic liquid crystals can act as plasticizers for PC.en
dc.description.abstractalternativeงานวิจัยนี้ได้ทำการศึกษาสมบัติของพอลิคาร์บอเนต (PC) ที่ผสมกับผลึกเหลวมวลโมเลกุลต่ำในกลุ่มของ cyclohexyl-biphenylcyclohexanes คือ CBC33 และ CBC53 ในช่วงที่มีผลึกเหลวมวลโมเลกุลต่ำในปริมาณน้อย ของผสมจะถูกเตรียมขึ้นโดยวิธีการผสมแบบหลอม (melt mixing) ที่ความเข้มข้นต่างกัน 3 ค่า (0.25, 0.5 และ 1 เปอร์เซ็นต์) ทำการวัดค่าความหนืดของพอลิคาร์บอเนตและของผสมที่อุณหภูมิ 290 องศาเซลเซียส สมบัติแรงดึงจะถูกวัดโดยใช้เครื่องทดสอบแรงดึง และอุณหภูมิเปลี่ยนสถานะคล้ายแก้ว (Tg) จะถูกวัดโดย Differential Scanning Calorimeter (DSC) ผลการทดลองที่ได้แสดงให้เห็นว่า การเติมผลึกเหลวมวลโมเลกุลต่ำลงไปเพียง 1 เปอร์เซ็นต์ จะช่วยลดความหนืดของพอลิคาร์บอเนตลงได้ประมาณ 90 เปอร์เซ็นต์ นอกจากนี้สมบัติแรงดึงของของผสมก็ไม่เปลี่ยนแปลงไปจากพอลิคาร์บอเนตมากนัก กราฟที่ได้จาก DSC ยังแสดงให้เห็นถึงการลดลงของอุณหภูมิเปลี่ยนสถานะคล้ายแก้วด้วย ซึ่งสามารถสรุปได้ว่าผลึกเหลวมวลโมเลกุลต่ำชนิดเทอร์โมโทรปิกเป็นสารเติมหล่อง่าย (plasticizer) ของพอลิคาร์บอเนตen
dc.format.extent783357 bytes-
dc.format.extent718299 bytes-
dc.format.extent742960 bytes-
dc.format.extent954585 bytes-
dc.format.extent776399 bytes-
dc.format.extent1374195 bytes-
dc.format.extent706267 bytes-
dc.format.extent817319 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherChulalongkorn Universityen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.subjectPolycarbonatesen
dc.subjectLiquid crystalsen
dc.subjectViscosityen
dc.subjectThermotropicen
dc.titleEffects of thermotropic liquid crystals on properties of polycarbonatesen
dc.title.alternativeผลของผลึกเหลวชนิดเทอร์โมโทรปิกที่มีต่อสมบัติของพอลิคาร์บอเนตen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Engineeringes
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplineChemical Engineeringes
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
dc.email.advisortsupakan@chula.ac.th-
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aunchana_Ch_front.pdf765 kBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_ch1.pdf701.46 kBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_ch2.pdf725.55 kBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_ch3.pdf932.21 kBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_ch4.pdf758.2 kBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_ch5.pdf1.34 MBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_ch6.pdf689.71 kBAdobe PDFView/Open
Aunchana_Ch_back.pdf798.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.