Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11220
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | เพียรพรรค ทัศคร | - |
dc.contributor.author | สุพะไชย์ จินดาวุฒิกุล | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย | - |
dc.date.accessioned | 2009-09-22T04:13:12Z | - |
dc.date.available | 2009-09-22T04:13:12Z | - |
dc.date.issued | 2540 | - |
dc.identifier.isbn | 9746315005 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11220 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วท.ม)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2540 | en |
dc.description.abstract | The allergy to soluble protein in latex gloves has become a serious concern. Therefore, a study has been carried out on protein leaching from the latex gloves with a hypothesis that there exists a certain quantity of soluble protein adhered to the glove surface. Given long enough a period of time, the protein can be leached out completely. When the leaching conditions are modified, i.e. increase the temperature of leaching liquid, expansion of glove surface and the use of base solution, results in the increase of protein removal. Hence the experiment has been conducted by varying the temperature of leaching liquid at 30, 50 and 70 ํC ; expansion of glove surface at 30, 40 and 50 cycles/minute ; and leaching liquid being distilled water and a sodium hydroxide solution at pH 11.3. The quantity of protein leached out is determined by a modified lowry method. From the studies, it has been observed that the quantity of protein leached out increases with temperature, and more with a base solution than distilled water. The expansion of glove surface enhances the leaching. The leaching exhibits an exponential relationship with time as followed : C(t) = CT(1-e-betat) where C(t) = protein leached out at a time (t), microgram CT = total soluble protein adhered on the glove surface, microgram beta = a constan t = the leaching time, minutes. | en |
dc.description.abstractalternative | การแพ้โปรตีนที่ละลายน้ำได้ในถุงมือยาง เป็นปัญหาที่สำคัญ จึงได้ศึกษาการชะล้างโปรตีนออกจากถุงมือยาง โดยมีสมมติฐานว่าที่ผิวของถุงมือยางมีโปรตีนที่ละลายน้ำได้ปริมาณหนึ่งซึ่งไม่ทราบค่าที่แน่นอน เมื่อให้เวลามากพอและภาวะในการชะล้างที่เหมาะสม กล่าวคือมีการเพิ่มอุณหภูมิของน้ำล้าง การขยายผิวถุงมือยาง และการใช้สารละลายด่างในการชะล้าง ก็จะทำให้ชะล้างโปรตีนออกมาได้ จึงทำการทดลองโดยแปรอุณหภูมิของน้ำล้างเป็น 30 50 และ 70 องศาเซลเซียส อัตราการขยายผิวถุงมือยาง 30 40 และ 50 ครั้ง/นาที น้ำที่ใช้ชะล้างโปรตีนแบ่งเป็นน้ำกลั่นธรรมดาและสารละลายด่างโซเดียมไฮดรอกไซด์ pH 11.3 วิเคราะห์ปริมาณโปรตีนที่ถูกชะล้างด้วยวิธีของลอว์รี ผลจากการศึกษาพบว่าเมื่ออุณหภูมิของน้ำล้างสูงขึ้นโปรตีนจะถูกชะล้างออกมาได้มากขึ้น สารละลายด่างสามารถชะล้างโปรตีนได้ดีกว่าน้ำกลั่น และการขยายผิวถุงมือยางจะส่งเสริมการชะล้างโปรตีนออกมาได้มากยิ่งขึ้น ลักษณะการชะล้างแสดงความสัมพันธ์ในรูป เอกซ์โพเนนเชียลกับเวลาดังนี้ C(t) = CT(1-e-betat) เมื่อ C(t) คือปริมาณโปรตีนที่ถูกชะล้างออกที่เวลาใดๆ (ไมโครกรัม) CT คือปริมาณทั้งหมดของโปรตีนที่ละลายน้ำได้ (ไมโครกรัม) beta คือค่าคงที่ t คือระยะเวลาที่ชะล้างโปรตีน (นาที) | en |
dc.format.extent | 790872 bytes | - |
dc.format.extent | 755443 bytes | - |
dc.format.extent | 1176392 bytes | - |
dc.format.extent | 821017 bytes | - |
dc.format.extent | 881836 bytes | - |
dc.format.extent | 736708 bytes | - |
dc.format.extent | 710916 bytes | - |
dc.format.extent | 938226 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | th | es |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.subject | ถุงมือยาง | en |
dc.subject | โปรตีน | en |
dc.subject | น้ำยาง | en |
dc.subject | การละลาย | en |
dc.title | ผลของการขยายผิวของถุงมือยางต่อการชะล้างโปรตีน | en |
dc.title.alternative | Effect of glove surface expansion of protein leaching | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต | es |
dc.degree.level | ปริญญาโท | es |
dc.degree.discipline | เคมีเทคนิค | es |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en |
dc.email.advisor | Pienpak.T@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Supachai_Ji_front.pdf | 772.34 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_ch1.pdf | 737.74 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_ch2.pdf | 1.15 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_ch3.pdf | 801.77 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_ch4.pdf | 861.17 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_ch5.pdf | 719.44 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_ch6.pdf | 694.25 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Supachai_Ji_back.pdf | 916.24 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.