Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11857
Title: บรรจุภัณฑ์แบบดัดแปรบรรยากาศและเมทิลจัสโมเนตเพื่อลดอาการสะท้านหนาว และยืดอายุการเก็บมะเขือเทศ Lycopersicon esculentum mill.
Other Titles: Modified atmosphere packaging and methyl jasmonate to reduce chilling injury and extend shelf-life of tomato lycopersicon esculentum mill.
Authors: กิติพงศ์ อัศตรกุล
Advisors: อุบลรัตน์ สิริภัทราวรรณ
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: Ubonratana.S@Chula.ac.th
Subjects: อาหาร -- การบรรจุหีบห่อ
มะเขือเทศ -- การบรรจุหีบห่อ
เมทิลจัสโมเนต
Issue Date: 2549
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: การศึกษาผลของเมทิลจัสโมเนต (methyl jasmonate) และบรรจุภัณฑ์แบบดัดแปรบรรยากาศ (modified atmosphere packaging) ต่อการลดอาการสะท้านหนาวและยืดอายุการเก็บของมะเขือเทศ ทำโดยบรรจุมะเขือเทศพันธุ์ลูกท้อจากจังหวัดเชียงใหม่ในบรรจุภัณฑ์แอคทีฟ (FRESHPAC[superscript TM]) เก็บที่อุณหภูมิ 5 ํC ความชื้นสัมพัทธ์ 50% แบ่งงานวิจัยออกเป็น 3 ขั้นตอน ดังนี้ ขั้นตอนแรกเป็นการศึกษาความเข้มข้นของเมทิลโมเนตที่เหมาะสม ในการลดการเกิดอาการสะท้านหนาวของมะเขือเทศ โดยรมควันมะเขือเทศ ด้วยเมทิลจัสโมเนตความเข้มข้น 10[superscript -4] M (MJ 10[superscript -4] M) และ 10[superscript -5] M) เปรียบเทียบกับมะเขือเทศที่ไม่ผ่านการรมควัน (control) และบรรจุใน FRESHPAC[superscript TM] ภายใต้บรรยากาศปกติ จากการทดลองพบว่า MJ 10[superscript -4] M สามารถรักษาคุณภาพด้านความแน่นเนื้อ ปริมาณของแข็งที่ละลายน้ำได้ ค่า pH ปริมาณกรดที่ไตเตรทได้ในรูปกรดซิตริก เปอร์เซ็นต์การสูญเสียน้ำหนัก ค่า a*/b* และคะแนนด้านประสาทสัมผัส ได้แก่ การเกิดอาการสะท้านหนาว การเกิดตำหนิ การยอมรับด้านสี และการยอมรับโดยรวม ดีกว่าทรีตเมนต์อื่นๆ อย่างมีนัยสำคัญ (p [น้อยกว่าหรือเท่ากับ] 0.05) ตลอดระยะเวลาการเก็บรักษา MJ 10[superscript -4] M, MJ 10[superscript -5] M และ control มีอายุการเก็บประมาณ 6 4 และ 4 สัปดาห์ ตามลำดับ ขั้นตอนถัดมาเป็นการศึกษาผลของการดัดแปรบรรยากาศเริ่มต้นที่เหมาะสม ต่อการลดอาการสะท้านหนาวและคุณภาพของมะเขือเทศ โดยดัดแปรบรรยากาศเริ่มต้นภายในบรรจุภัณฑ์ 4 อัตราส่วนคือ 2.5%O[subscript 2]/2.5%CO[subscript 2]/95%N[subscript 2] (MAP1), 5%O[subscript 2]/5%CO[subscript 2]90%N[subscript 2] (MAP2), 7.5%O[subscript 2]/0%CO[subscript 2]/92.5%N[subscript 2] (MAP3), 2%O[subscript 2]/80%CO[subscript 2]/18%N[subscript 2] (MAP4) และ control ผลการทดลองพบว่า MAP2 สามารถรักษาคุณภาพด้านต่างๆ เช่นเดียวกับขั้นตอนแรกได้ดีกว่าทรีตเมนต์อื่นๆ อย่างมีนัยสำคัญ (p [น้อยกว่าหรือเท่ากับ] 0.05) ตลอดระยะเวลาการเก็บรักษา MAP1 MAP3 MAP4 และ control มีอายุการเก็บประมาณ 4 สัปดาห์ ในขณะที่ MAP2 สามารถยืดอายุการเก็บได้ถึงประมาณ 6 สัปดาห์ และขั้นตอนสุดท้ายเป็นการศึกษาผลของการใช้เมทิลจัสโมเนต (MJ 10[superscript -4] M) ร่วมกับบรรจุภัณฑ์แบบดัดแปรบรรยากาศ (MAP2) (MJ+MAP) ต่อการลดการเกิดอาการสะท้านหนาวและคุณภาพของมะเขือเทศ เปรียบเทียบกับมะเขือเทศที่ผ่าน heat treatment (HT), control และมะเขือเทศที่ไม่ใช้บรรจุภัณฑ์ (no pack) จากการทดลองพบว่า MJ+MAP สามารถรักษาคุณภาพด้านต่างๆ เช่นเดียวกับขั้นตอนแรกได้ดีกว่าทรีตเมนต์อื่นๆ อย่างมีนัยสำคัญ (p [น้อยกว่าหรือเท่ากับ] 0.05) นอกจากนี้ MJ+MAP ยังสามารถรักษาปริมาณกรดแอสคอบิกปริมาณไลโคพีน และลดการผลิตก๊าซเอทิลีนของมะเขือเทศได้ดีกว่าทรีตเมนต์อื่นๆ อย่างมีนัยสำคัญ (p [น้อยกว่าหรือเท่ากับ] 0.05) ตลอดระยะเวลาการเก็บรักษา และพบว่า HT, control และ no pack มีอายุการเก็บประมาณ 6 4 และน้อยกว่า 4 สัปดาห์ ตามลำดับ ในขณะที่ MJ+MAP สามารถเก็บได้นานถึง 8 สัปดาห์
Other Abstract: The effect of methyl jasmonate (MJ) and modified atmosphere packaging (MAP) on the reduction of chilling injury and the extension of shelf-life of mature green tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) were investigated. This study was separated into 3 parts including (1) determination of the optimum concentration of MJ (2) determination of the optimum modified atmospheric condition and (3) utilization of the optimum MJ combined with the optimum MAP to reduce chilling injury and extend shelf-life of tomato. Firmness, total soluble solid, pH, titratable acidity, weight loss, color and sensory evaluation (degree of chilling injury, defect, color and overal acceptance) were used to indicate the qualities of tomato and were monitored throughout the storage in all experiments. The optimum concentration of MJ was determined by vaporizing tomatoes with 10[superscript -4] M (MJ 10[superscript -4] M) and 10[superscript -5] M (MJ 10[superscript -5] M) before packaged in 8x11 in[superscript 2] FRESHPAC[superscritp TM] bags under atmospheric condition and stored at 5 ํC and 50% relative humidity (RH). Tomatoes without MJ treat were used as control. MJ 10[superscript -4] M showed significantly higher (p [is less than or equal to] 0.05) qualities and less (p [is less than or equal to] 0.05) chilling injury scores than MJ 10[superscript -5] M and control. Control, MJ 10[superscript -5] M and MJ 10[superscript -4] M could be stored for about 4, 4 and 6 weeks, respectively. To determine the optimum MAP, tomatoes were packaged under atmospheric air (control), 2.5%O[subscript 2]/2.5%CO[subscript 2]/95%N[subscript 2] (MAP1), 5%O[subscript 2]/5%CO[subscript 2]90%N[subscript 2] (MAP2), 7.5%O[subscript 2]/0%CO[subscript 2]/92.5%N[subscript 2] (MAP3) and 2%O[subscript 2]/80%CO[subscript 2]/18%N[subscript 2] (MAP4) and stored at 5 ํC and 50% RH. The qualities of tomatoes in MAP2 were significantly better (p [is less than or equal to] 0.05) and less (p [is less than or equal to] 0.05) chilling injury scores than other treatments. The results showed that tomatoes in MAP1, MAP3, MAP4 and control had shelf-life of about 4 weeks, while MAP2 can be kept for up to 6 weeks. In the final experiment, optimum MJ combined with MAP2, MJ+MAP, was used to reduce chilling injury and extend shelf-life of tomatoes and was compared with heat treatment (HT), control and no packed tomato (no pack). Tomatoes in MJ+MAP showed better qualities and less (p [is less than or equal to] 0.05) chilling injury scores than those in HT, control and no pack. Moreover, MJ+MAP could maintain ascorbic acid and lycopene content as well as reduce (p [is less than or equal to] 0.05) ethylene production better than other treatments. Control, HT and no pack could be stored for about 4, 6 and less than 4 weeks, respectively, while MJ+MAP could be stored up to 8 weeks.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2549
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: เทคโนโลยีทางอาหาร
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11857
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kitipong_As.pdf1.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.