Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12903
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Seni Karnchanawong | - |
dc.contributor.author | Jutamas Suppradid | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Graduate School | - |
dc.date.accessioned | 2010-06-16T04:04:53Z | - |
dc.date.available | 2010-06-16T04:04:53Z | - |
dc.date.issued | 2005 | - |
dc.identifier.isbn | 9745320269 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/12903 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2005 | en |
dc.description.abstract | To assess the cadmium distribution in soil, kale, and infiltrated water when irrigated with cadmium contaminated water at different concentrations. The sub objective was to assess crop safety under long term cultivation of kale. The irrigated water with eight cadmium concentrations: 0.010, 0.014, 0.023, 0.771, 1.291, 2.361, 5.531, and 7.982 mg/L were synthesized. Four rotations of kale (Brassica oleracea var. alboglaba) were consecutively grown in the same soil in eight laboratory-scale plot, diameter 1.0 m. and height 0.4 m. It was found that cadmium added was mainly adsorbed in soil while a small proportion absorbed in kale and infiltrated water. The infiltrated water had relatively low average cadmium concentrations 0.002-0.044 mg/L as compared with irrigated water. Based on Thailand drinking water standard, cadmium in irrigated water should not exceed 0.023 mg/L. The cadmium accumulation in kale was highest in root, stem, and leaf, respectively. The irrigated water with cadmium not exceeding of 0.023 mg/L is suggested based on crop safety (leaf and stem) of European Commission (EU) standard. | en |
dc.description.abstractalternative | ศึกษาหาการกระจายตัวและการสะสมของแคดเมียมในดินผักคะน้าและน้ำซึม เมื่อใช้น้ำที่มีการปนเปื้อนแคดเมียมที่ความเข้มข้นต่างๆ มาใช้ในการเพาะปลูก รวมทั้งศึกษาความปลอดภัยของพืช ในการเพาะปลูกระยะยาว น้ำรดที่ใช้ในการศึกษามีความเข้มข้นของแคดเมียม เท่ากับ 0.010, 0.014, 0.023, 0.771, 1.291, 2.361, 5.531 และ 7.982 มิลลิกรัมต่อลิตร ตามลำดับ พืชที่นำมาศึกษาคือ ผักคะน้า และมีการปลูกทั้งหมด 4 ครั้งต่อเนื่องในดินเดียวกัน ในแปลงทดลองเส้นผ่านศูนย์กลาง 1.0 เมตร สูง 0.4 เมตร จากผลการศึกษาพบว่า แคดเมียมมีการกระจายตัวและสะสมส่วนใหญ่ในดิน และในสัดส่วนเล็กน้อยในผักคะน้าและน้ำซึม ความเข้มข้นของแคดเมียมในน้ำซึมเฉลี่ย มีค่าน้อย (0.002 ถึง 0.044 มิลลิกรัมต่อลิตร) เมื่อเปรียบเทียบกับความเข้มข้นของแคดเมียมในน้ำรด แคดเมียมในน้ำรดไม่ควรเกิน 0.023 มิลลิกรัมต่อลิตร ถ้าต้องการน้ำซึมมีค่าอยู่ในมาตรฐานน้ำดื่มของประเทศไทย การสะสมของแคดเมียมในผักคะน้าพบมากที่สุด ในราก ใบ และลำต้น ตามลำดับ ผลการศึกษาพบว่า น้ำรดที่มีการปนเปื้อนของแคดเมียมไม่เกิน 0.023 มิลลิกรัมต่อลิตร สามารถนำมาใช้ปลูกผักคะน้าที่มีการปนเปื้อนในพืช (ใบและลำต้น) ไม่เกินมาตรฐานบริโภคของ European Commission (EU) | en |
dc.format.extent | 2428423 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1646 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Cadmium -- Environmental aspects | en |
dc.subject | Soil pollution | en |
dc.subject | Water -- Pollution | en |
dc.subject | Agricultural chemicals -- Environmental aspects | en |
dc.title | Distribution of cadmium in laboratory-scale kale cultivation irrigated with cadmium contaminated water | en |
dc.title.alternative | การกระจายตัวของแคดเมียมในแปลงทดลองปลูกผักคะน้า ระดับห้องปฏิบัติการเมื่อรดโดยน้ำปนเปื้อนแคดเมียม | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Science | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Environmental Management (Inter-Department) | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | seni@eng.cmu.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2005.1646 | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Jutamas_su.pdf | 2.37 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.