Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/16033
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Supason Wanichwecharungruang | - |
dc.contributor.author | Kanchamas Atikom | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2011-09-29 | - |
dc.date.available | 2011-09-29 | - |
dc.date.issued | 2009 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/16033 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2009 | en |
dc.description.abstract | In this work, separation and identification of anthocyanin from rice husk of Oryza sativa L. cv. Chainat1 was carried out. The combination of dichloromethane and ethyl acetate crude extracts was isolated by various chromatographic techniques. The isolation and the structure determination of these pink compound was performed as described previously. Compound 2 was indicated that it is one type of anthocyanin. Malvidin-3-rutinoside is a major pigment that give pink color in this compound. Malvidin-3-rutinoside and BHT showed the IC₅₀ value of 145 ± 30 and 11.6 ± 2.6 μg/ml, respectively. | en |
dc.description.abstractalternative | แยกและพิสูจน์เอกลักษณ์ของแอนโทไซยานินจากแกลบข้าวพันธุ์ชัยนาท 1 โดยนำส่วนสกัดไดคลอโรมีเทนและเอทิลอะซิเตทมาแยกด้วยเทคนิคโครมาโทกราฟี การพิสูจน์เอกลักษณ์ของสารแอนโทไซยานินที่ได้โดยใช้วีธีทางสเปกโตรสโกปี พบว่า มีสารแอนโทไซยานินประเภท malvidin-4-rutinoside เป็นสารหลักที่ให้สีชมพู (คิดเป็น 0.92% โดยน้ำหนัก) และสันนิษฐานว่า compound 2 น่าจะเป็นสารแอนโทไซยานินชนิดใดชนิดหนึ่ง และจากการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ พบว่า malvidin-3-rutinoside มีค่า IC50 เท่ากับ 145 ± 30 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ในขณะที่ BHT ให้ค่า IC₅₀ เป็น 11.6 ± 2.6 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร | en |
dc.format.extent | 3490006 bytes | - |
dc.format.mimetype | application/pdf | - |
dc.language.iso | en | es |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2009.1967 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en |
dc.subject | Anthocyanins | en |
dc.subject | Rice hulls | en |
dc.subject | Separation (Technology) | en |
dc.subject | Identification | en |
dc.title | Separation and identification of anthocyanin from rice husk of oryza sativa l. cv. Chainat 1 | en |
dc.title.alternative | การแยกและการพิสูจน์เอกลักษณ์ของแอนโทไซยานินจากแกลบข้าวพันธุ์ชัยนาท 1 Oryza sativa l. cv. Chainat 1 | en |
dc.type | Thesis | es |
dc.degree.name | Master of Science | es |
dc.degree.level | Master's Degree | es |
dc.degree.discipline | Biotechnology | es |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en |
dc.email.advisor | psupason@chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2009.1967 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kanchamas_At .pdf | 3.41 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.