Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/17556
Title: การควบคุมการเกิดตะกรันในเครื่องระเหยของเหลวดำ
Other Titles: Controlling scaling in black liquor evaporators
Authors: มนัญญา รุดดิษฐ์
Advisors: สุรเทพ เขียวหอม
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์
Advisor's Email: soorathep.k@eng.chula.ac.th
Subjects: เครื่องระเหยของเหลว
Issue Date: 2552
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: การเกิดตะกรันในเครื่องระเหยของเหลวดำ ทำให้ประสิทธิภาพในการระเหยของเครื่องระเหยลดลง ซึ่งส่งผลให้กำลังการผลิตและประสิทธิภาพการผลิตลดลง ตลอดจนการใช้พลังงาน เพิ่มขึ้นและสูญเสียโอกาสในการผลิตจากการหยุดการทำงานเพื่อทำความสะอาดเครื่องระเหย งานวิจัยนี้ได้หาปัจจัยที่มีผลกระทบและวิธีการควบคุมการเกิดตะกรันในเครื่องระเหยโดยทำการ วิเคราะห์หาปริมาณของโซเดียมซัลเฟต โซเดียมคาร์บอเนตและโซเดียมทั้งหมดในของเหลวดำ และคำนวณหาค่าวิกฤตของของแข็งในของเหลวดำ (Critical black liquor solid: critical BLS) นำค่าที่ได้จากการคำนวณมาเปรียบเทียบกับค่าขีดจำกัดการละลายของของเหลวดำที่เกิดตะกรัน จริง ผลจากการศึกษาพบว่าสมการอย่างง่ายซึ่งแสดงความสัมพันธ์ระหว่างค่าวิกฤตของของแข็ง ในของเหลวดำกับปริมาณของโซเดียมซัลเฟต โซเดียมคาร์บอเนตและโซเดียมทั้งหมดในของแข็ง ของของเหลวดำสามารถทำนายตำแหน่งการเกิดตะกรันได้ จากนั้นได้หาตำแหน่งที่เหมาะสมใน การเติมโซเดียมซีควิซัลเฟตและแอชเพื่อควบคุมการเกิดตะกรันในเครื่องระเหยของเหลวดำ
Other Abstract: Scale formation in black liquor evaporators decrease evaporation efficiency resulting in decreasing of production capacity, production efficiency. Moreover, it also leads to increasing of energy consumption and loss of production opportunity caused by stop production in order to clean the evaporators. This research studies important factors affecting scale formation and the method to control scale formation in black liquor evaporators by analyzing the amount of sodium sulfate (Na[subscript 2]SO[subscript 4]), sodium carbonate (Na[subscript 2]CO[subscript 3] ), and total sodium in black liquor and predicting the critical black liquor solid (critical BLS). The critical BLS obtained is compared with the solubility limits in black liquor. Results from the study shows that the empirical correlation between the critical black liquor solid and the concentrations of sodium sulfate sodium carbonate, and total sodium in black liquor can correctly predict the location where scale formation occurred. The best position to add sodium sesqui-sulfate and ash to controlling scaling in black liquor evaporators is then determined
Description: วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2552
Degree Name: วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: วิศวกรรมเคมี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/17556
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2009.87
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2009.87
Type: Thesis
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mananya_Ru.pdf1.5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.