Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23887
Title: การคั่วกาแฟในฟลูอิดไดซ์เบต
Other Titles: Coffee roasting in fluidized bed
Authors: สมหมาย ตรัยไชยาพร
Advisors: ชัยฤทธิ์ ลัตยาประเสริฐ
สมศักดิ์ ดำรงค์เลิศ
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Issue Date: 2528
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: วัตถุประสงค์หลักของงานวิจัยนี้คือ ศึกษาวิธีการคั่วกาแฟแบบใหม่โดยใช้ฟลูอิดไดซ์เบดในโครงการนี้ใช้กาซฟลูอิไดซ์เบดระบบปิดในการคั่วกาแฟตัวอย่างพันธุ์โรบัสตา และอราบิกา สภาวะของการทดลองคือ อุณหภูมิขาเข้าของอากาศ 230-260 ˚ซ. น้ำหนักของกาแฟในเบด เริ่มต้น 200-500 กรัม และอัตราการไหลของ[อา]กาศ 186-225 ม.³/ซม. (วัดที่ 25 ˚ซ.) ผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าเวลาที่ใช้ในการคั่วกาแฟคือ 2.6-15.8 นาที ปริมาณน้ำหนักกาแฟที่หายไปร้อยละ 14.70 – 19.58 ปริมาณสารที่ละลายน้ำได้เป็นร้อยละ 24.44 – 29.84 และ ประสิทธิภาพทางความร้อนของเครื่องคั่วกาแฟร้อยละ 3.35 – 17.69 การคั่วกาแฟในชั้นฟลูอิดไดซ์เบด ขึ้นอยู่กับอุณหภูมิขาข้าวของอากาศเป็นหลัก และอัตราการไหลของอากาศเป็นรอง กาแฟที่คั่วได้โดยวิธีนี้จะมีคุณลักษณะสม่ำเสมอ และคุณภาพที่ดีตลอดทั่วทั้งเบด
Other Abstract: The main purpose of this research is to study the new method of roasting coffee bean in the fluidized bed. A closed system of fluidized bed was used for roasting Robusta and Arabica coffee samples. The experiment was run at 230 to 260 ˚C of inlet air temperature, 200 to 500 grams of green coffee, and 186 to 225 m.³/hr. (measured at 25 ˚C) of air flow rate, The experimental results are shown that the roasting time: 2.6-15.8 minutes, weight loss: 14.70-19.58%, water soluble substance: 24.44-29.84%, and the thermal efficiency of the roaster: 3.35-17.69%. The coffee roasting in fluidized bed depends more on the inlet air temperature than the air flow rate. The coffee roasted by this method has an uniform characteristic and good quality in whole range of bed.
Description: วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2528
Degree Name: วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: วิศวกรรมเคมี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23887
ISBN: 9745649074
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sommai_tr_front.pdf12.39 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch1.pdf3.81 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch2.pdf17.55 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch3.pdf6.09 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch4.pdf3.15 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch5.pdf15.44 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch6.pdf14.39 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_ch7.pdf1.63 MBAdobe PDFView/Open
Sommai_tr_back.pdf16.03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.