Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25339
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorThongchai Chalermchaikit-
dc.contributor.advisorTanittha Chatsuwan-
dc.contributor.advisorAroon Bangtrakulnonth-
dc.contributor.authorJharuwan Pansung-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2012-11-22T08:54:54Z-
dc.date.available2012-11-22T08:54:54Z-
dc.date.issued2004-
dc.identifier.isbn9741759711-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25339-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2004en
dc.description.abstractSalmonella is a bacterial agents that can cause disease in human and animals so it is a public health and economic problem in Thailand. The epidemiological report of Salmonella Schwarzengrund from WHO National Salmonella and Shigella Center, the National Institute of Health, Department of Medical Science, Ministry of Public Health in the year 1999-2003 shown that the prevalent of Salmonella Schwarzengrund isolated from human was changed from 0.2% to 2.6% and the prevalent of Salmonella Schwarzengrund isolated from chicken meat was changed from 0.3% to 26%. So 300 isolates of Salmonella Schwarzengrund from infection in human and chicken meat were studied epidemiological typing by tested 12 antimicrobial drugs: Ampicillin, Chloramphenical, Ciprofloxacin, Gentamycin, Nalidixic acid, Neomycin, Streptomycin, Sulfamethoxazole, Sulfamethoxazole+Trimethoprim, Tetracycline, cefotaxime, and cefotaxime+clavalunic acid were utilized in the susceptibility test of Salmonella Schwarzengrund and all of these samples were compare DNA profile between Salmonella Schwarzengrund from infection in human and chicken meat in Thailand by using Pulse field gel electrophoresis (PFGE). This study concluded that Salmonella Schwarzengrund is a multidrug resistance and the range is increased every year. About PFGE patterns suggest that Salmonella Schwarzengrund isolated from human and chicken meat have had a high similarity more than 70% so it should be mentioned that the nature source of human Salmonella Schwarzengrund is a same clone with Salmonella Schwarzengrund isolated from chicken meat.The acknowledge from this research will lead to better understanding about epidemiology and transmission of Salmonella schwarzengrund isolated in Thailand.-
dc.description.abstractalternativeเชื้อซัลโมเนลล่าเป็นแบคทีเรียที่สามารถก่อโรคในมนุษย์และสัตว์ซึ่งเป็นปัญหาทั้งสาธารณสุขและเศรษฐกิจของประเทศไทย จากรายงานการเฝ้าระวังเชื้อซัลโมเนลล่าของกรมวิทยาศาสตร์การแพทย์กระทรวงสาธารณสุขพบว่าในช่วงปี พ.ศ. 2543-2546 เชื้อ Salmonella Schwarzengrund ที่แยกได้ จากผู้ป่วยมีความชุกเพิ่มขึ้นจาก 0.2% เป็น 2.6%และพบการปนเปื้อนในเนื้อไก่เพิ่มขึ้นจาก 0.3% เป็น 26% เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ทางระบาดวิทยาของ S. Schwarzengrund ที่เปื้อนในเนื้อไก่และแยกได้จากผู้ป่วย การศึกษานี้ได้ทำการทดสอบความไวรับของเชื้อ S. Schwarzengrund จำนวนทั้งหมด 300 ตัวอย่างที่แยกได้จากผู้ป่วยและเนื้อไก่ในประเทศไทยระหว่าง พ.ศ. 2543-2546 ต่อยาด้านจุลชีพ 12 ชนิดคือ: Ampicillin, Chloramphenical, Ciprofloxacin, Gentamycin, Nalidixic acid, Neomycin, Streptomycin, Sulfamethoxazole, Sulfamethoxazole+Trimethoprim, Tetracycline, cefotaxime, and cefotaxime+clavalunic acid รวมทั้งทำการเปรียบเทียบแบบแผนดีเอ็นเอด้วยวิธี Pulse field gel electrophoresis ผลการศึกษาพบว่าเชื้อ S. Schwarzengrund มีอัตราการดื้อต่อยาปฏิชีวนะสูงขึ้นในแต่ละปีรวมทั้งมีรูปแบบการดื้อต่อยาปฏิชีวนะหลายชนิดคล้ายคลึงกัน สำหรับแบบแผนดีเอ็นเอของเชื้อพบว่าเชื้อที่แยกได้จากผู้ป่วยและเนื้อไก่มีความใกล้เคียงกันมากกว่า 70% ดังนั้นเชื้อ Salmonella Schwarzengrund ที่แยกได้จากผู้ป่วยน่าจะมีแหล่งแพร่เชื้อมาจากเนื้อไก่ในประเทศไทยความรู้ที่ได้จากงานวิจัยอาจนำไปสู่ความเข้าใจเกี่ยวกับระบาดวิทยาและการแพร่กระจายของเชื้อ Salmonella Schwarzengrund.-
dc.format.extent2905969 bytes-
dc.format.extent1176184 bytes-
dc.format.extent350313 bytes-
dc.format.extent12159780 bytes-
dc.format.extent3661479 bytes-
dc.format.extent11892494 bytes-
dc.format.extent1680389 bytes-
dc.format.extent1016300 bytes-
dc.format.extent6832978 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherChulalongkorn Universityen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.titleComparison of antimicrobial resistance and DNA patterns of Salmonella Schwarzengrund isolated from human and chicken meat in Thailanden
dc.title.alternativeการเปรียบเทียบรูปแบบการดื้อยาและแบบแผนดีเอ็นเอของเชื้อ Salmonella Schwarzengrund ที่คัดแยกได้จากคนและเนื้อไก่ในประเทศไทยen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Sciencees
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplineMedical Microbiology (Inter-Department)es
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Jharuwan_pa_front.pdf2.84 MBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch1.pdf1.15 MBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch2.pdf342.1 kBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch3.pdf11.87 MBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch4.pdf3.58 MBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch5.pdf11.61 MBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch6.pdf1.64 MBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_ch7.pdf992.48 kBAdobe PDFView/Open
Jharuwan_pa_back.pdf6.67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.