Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25576
Title: สถานะการหีบห่อสินค้าประเภทอาหารในประเทศไทย
Other Titles: The packaging situation of food products in Thailand
Authors: ดารณี พานทอง
Advisors: สุรพัฒน์ วัชรประทีป
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Issue Date: 2522
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: “หีบห่อ” เป็นส่วนประกอบที่สำคัญยิ่งของผลิตภัณฑ์ โดยเฉพาะอย่างยิ่งสำหรับสินค้าประเภทอาหารซึ่งเป็นปัจจัยที่มีความจำเป็นต่อการบริโภคและใกล้ชิดกับการดำรงชีวิตของมนุษย์ หีบห่ออาหารได้รับการวิวัฒนาการมาเป็นระยะเวลายาวนาน เนื่องมาจาก ความเปลี่ยนแปลงของสภาพการดำรงชีวิตตลอดจนลักษณะการบริโภคของมนุษย์จนทุกวันนี้ความเจริญและวิวัฒนาการได้สร้างวิทยาการใหม่ๆ เกี่ยวกับหีบห่ออาหาร ที่ทำให้เราได้หีบห่อที่มีประสิทธิภาพสมบูรณ์ขึ้น และสามารถสนองประโยชน์แก่ทุก ๆ ฝ่ายได้มากขึ้น สำหรับประเทศไทย คำว่าหีบห่อดูเป็นสิ่งใหม่ต่อความสนใจของผู้บริโภคและคนไทยก็ยังไม่คุ้นเคยกับการคำนึงถึงบทบาทของหีบห่อที่มีต่อผลิตภัณฑ์ ตลอดจนคุณประโยชน์ของการใช้หีบห่อให้เป็นประโยชน์ต่อการพิจารณาเลือกซื้อสินค้า แม้ในบรรดาผู้ผลิตหรือผู้ที่เกี่ยวข้องในหน่วยงานราชการต่างๆ ก็ยังได้ดำเนินงานกันอย่างเต็มที่ เกี่ยวกับเรื่องนี้ ฉะนั้นทุกวันนี้ผู้บริโภคจึงต้องประสบปัญหา[นานัปการ]จากหีบห่ออาหารที่วางจำหน่ายอยู่ในท้องตลาด เช่น หีบห่อชำรุด, หีบห่อที่มีข้อความหลอกลวงหรือปราศจากข้อมูลรายละเอียดเกี่ยวกับสินค้าอย่างเพียงพอ ฯลฯ ปัญหานี้เป็นปัญหาที่ผู้บริโภคโดยทั่วไปจะประสบกันอยู่แทบทุกวัน และหากความบกพร่องของหีบห่ออาหารนั้นอยู่ในลักษณะที่จะก่อให้เกิดอันตรายต่อผู้บริโภคแล้วก็เท่ากับสะสมสิ่งที่เป็นโทษเพิ่มมากขึ้นทุก ๆ วัน แต่อย่างไรก็ตามเรื่องของการหีบห่ออาหารในประเทศไทยเราในปัจจุบันนี้ก็ได้เริ่มมีหน่วยงานหลายหน่วย ทั้งของรัฐบาลและเอกชน ที่เริ่มให้ความสนใจโดยหันมาส่งเสริมงานค้นคว้า และสนับสนุนการศึกษาหาความรู้เกี่ยวกับงานด้านนี้ ตลอดจนเริ่มมีการเผยแพร่ข่าวสารข้อมูลที่เป็นประโยชน์แก่ทั้งผู้ผลิตและผู้บริโภค การศึกษาค้นคว้านี้มีแนวโน้มที่จะเจริญรุดหน้าไปเรื่อย ๆ โดยเริ่มมีการประสานงานกันจากหลายหน่วย ๆ ฝ่ายการค้นคว้าเพื่อรวบรวมข้อมูลอันเป็นประโยชน์สำหรับออกเผยแพร่และให้คำแนะนำปรึกษาแก่บุคคลผู้สนใจ แต่เนื่องจากการดำเนินงานเป็นระยะเริ่มแรก ยังขาดแคลนทั้งงบประมาณ กำลังบุคคลากรและผู้เชี่ยวชาญ รวมทั้งความยากลำบากอันเกิดจากความไม่พร้อมของบุคคลทุก ๆ ฝ่าย ทั้งผู้ผลิต, ผู้บริโภค ฯลฯ งานด้านนี้จึงยังต้องประสบกับอุปสรรค[นานัปการ] การดำเนินการจึงต้องทำแบบค่อยเป็นค่อยไป แต่อย่างไรก็ตามก็มีแนวโน้มที่กล่าวได้ว่า จะสามารถพัฒนาให้เจริญก้าวหน้ายิ่งขึ้นในอนาคต ในด้านของผู้ผลิตที่จัดตั้งและดำเนินการเกี่ยวกับการหีบห่ออาหาร ทั้งที่ดำเนินการโดยตรง หรือทางอ้อมในประเทศไทยมีอยู่จำนวนมาก การคิดที่จะเปลี่ยนแปลงแนวความคิดหรือวิถีทางการดำเนินงานจึงจำเป็นต้องใช้เวลา ซึ่งในการนี้จะต้องประกอบด้วยความพร้อมของหลายฝ่าย จากการสัมภาษณ์ผู้ผลิตบางรายประกอบกับการสำรวจทัศนคติของผู้บริโภคพบว่า ยังมีปัญหาลาย ๆ อย่างที่ต้องแก้ไข แต่ทั้งผู้ผลิตและผู้บริโภคในปัจจุบันนั้น แม้ว่าจะยังไม่มีความคุ้นเคยกับชื่อของหีบห่ออาหาร หรือยังมองไม่เห็นความสำคัญเท่าที่ควร ก็มีแนวโน้มที่จะยอมรับในสิ่งที่ถูกต้องได้โดยไม่ยากนัก เนื่องจากผู้บริโภคเริ่มมีความรู้ความเข้าใจและเริ่มให้ความสนใจในสิ่งเหล่านี้บ้างแล้ว แต่สถานการณ์และปัจจัยแวดล้อมต่าง ๆ เท่านั้นที่ยังไม่อำนวยให้เท่าที่ควร ตลอดจนประกอบกับยังมีทัศนคติและแนวทางการปฏิบัติที่ยังยึดถือวิธีการเก่า ๆ ซึ่งหากได้รับการส่งเสริมสนับสนุน หรือแนะนำในทางที่ถูกที่ควร เหมาะสมกับเวลา ก็จะไม่เป็นการยากจนเกินไปที่จะปฏิวัติเปลี่ยนแปลงให้เกิดสิ่งใหม่ๆขึ้น ฉะนั้น ในวิถีทางที่จะดำเนินการแก้ปัญหา จึงจะต้องดำเนินการประสานงานกันระหว่างบุคคลทุก ๆ ฝ่าย อันได้แก่ หน่วยงานราชการ เอกชน รวมทั้งผู้ผลิตและผู้บริโภค นั่นคือ หน่วยงานรัฐบาลจะต้องพยายามดำเนินการอย่างจริงจัง และพยายามปรับปรุงทั้งทางด้านการส่งเสริมสนับสนุน, ด้านการสื่อสารให้ข้อมูลความรู้ แก่ทั้งผู้ผลิตและผู้บริโภค ขณะเดียวกันก็ดำเนินการอย่างเฉียบขาดและทันต่อเหตุการณ์ในการควบคุมมาตรฐานหีบห่ออาหาร เช่นเดียวกันทั้งผู้ผลิตและผู้บริโภคก็ต้องให้ความร่วมมือด้วยผู้ผลิตจะต้องคำนึงถึงผลประโยชน์ของส่วนรวม และพยายามศึกษาหาข้อมูลเพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการผลิตให้ดีขึ้น ส่วนทางด้านผู้บริโภคก็ต้องพยายามช่วยตัวเอง และรักษาผลประโยชน์ของตนเอง โดยการศึกษาหาความรู้ และเปลี่ยนแปลงทัศนคติหรือวิธีการที่ผิด ๆ พยายามติดตามข่าวสารที่เป็นประโยชน์แก่ตนเองในด้านการบริโภค และให้ความร่วมมือทางราชการในการดำเนินการกับผู้กระทำความผิด จากการศึกษาจึงสรุปได้ว่า การหีบห่ออาหารในประเทศไทยเราอยู่ในสถานะที่ยังต้องการปรับปรุง แก้ไขในสาระสำคัญหลาย ๆ อย่าง แต่ก็มีแนวโน้มที่จะกระทำให้สำเร็จได้ หากได้รับความร่วมมือจากทุก ๆ ฝ่าย ซึ่งในปัจจุบันก็เริ่มมีการดำเนินการจากหน่วยงานบางหน่วงบ้างแล้ว หากได้รับความสนใจร่วมมือกันอย่างจริงจังแล้ว คาดว่าประเทศไทยจะมีหีบห่ออาหารที่อยู่ในสภาวะที่สมบูรณ์ได้ในไม่ช้า
Other Abstract: "Packages" are inherent components of products, especially of food products which are factors essential to consumption and closely related to human existence. The developments of food packages stretch for back into history as a result of continuing changes in human civilization and consumption characteristics. Until the present day, progress and new developments have created new knowledge of food packages resolting in more efficient food packages which meet the needs of all concerned. In Thailand, the word "Package" seems to be relatively to consumers` interest. Thai people are not yet familiar with giving consideration to the role of packages in relation to food products, and the usefulness of packages in making their buying decisions. Even the producers and the various government functionaries concerned have not yet considered the matter seriously. Today, consumers are therefore faced with many problems of food packages on the market, as for example, damaged packages, false labelling or description, inadequate product descriptions etc. These are the problems which consumers generally face almost [every day], and if the deficiencies of food packages have characteristics which are dangerous to the consumers, the situation is tantamount to continual accumulation of substances harmful to human beings. However, with regard to the matter of food packages in Thailand today, many government and private organizations are beginning to show interest in food packages by promoting research works and giving support to educational pursuits in this field, as well as providing news and information which are useful to both the producers and consumers. the current trend suggest that these researchs and studies seem to be progressing through coordination of work efforts of the various organizations; useful information are being collected through researches, and these together with expert advices are being given to all interested interested Persons. However, because the work is still in a development stage, and lacking in budget, manpower and experts, which together with the difficulties [existing] from the fact that neither the producer, the consumer, nor anyone else are prepared, work in this field has met with numerous problems and has therefore been progressing rather slowly. However, there is a progressive trend with a good potential for future development. In Thailand there are many food package producers who are involved either directly or indirectly in the manufacture of food packages. Considerable time and preparation by many parties will therefore necessarily be required to change the ideas or methods of operation of these producers. From interviews with some of the producers and surveys of consumers' attitute, it was found that there are many problems that need to be resolved. Although presently the producers and the consumers are not familiar with the name of food packages or quite aware of their importance, they seem to accept easily enough what is right because the consumer are now beginning to understand and to take interest in this aspect of the matter however, the present conditions and other environmental factors are still a barrier. Furthermore, consumers still seem to be reluctant to forgo their ‘old’ attitudes and ‘old’ methods. If they were given the right support and the right advice at the the right time, it should not be too difficult to revolutionalize their ideas and to effect new developments. In the process of solving this problem therefore, all parties concerned, which include the various government offices, the private sectors, the producers and the consumers, must cooperate and coordinate their efforts. By this, it is meant that government offices will have to try to carry out their responsibilities seriously, to improve their role as promoter and supporter, and to improve their communication functions in providing data and knowledge to both the producers and consumers whilst at the same time they will have to act decisively and promptly in excercising control over the food package standards. Similarly, producers and consumers must also cooperate with the government offices. Producers must consider public interests, and must try to study the relevant data and information which will lead to increased production efficiency. Consumers must try to help themselves, and protect their own interests through private studies, forgo the old or faulty attitudes and methods, keep up to date on consumer’s news and to cooperate with the government offices in dealing with offenders. This thesis concludes that, the food packaging situation in Thailand requires improvements and correction in many important. areas, and that the trend indicates that these can be success-fully achieved if all parties concerned were to give their full cooperation; currently, work has already begun towards achieving the above objectives, and if full cooperation is obtained, Thailand can expect to have an ideal and complete food packaging situation in the near future.
Description: วิทยานิพนธ์ (พศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2522
Degree Name: พาณิชยศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: การตลาด
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25576
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Daranee_Pa_front.pdf727.36 kBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_ch1.pdf371.83 kBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_ch2.pdf1.09 MBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_ch3.pdf1.33 MBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_ch4.pdf1.87 MBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_ch5.pdf1.45 MBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_ch6.pdf480.08 kBAdobe PDFView/Open
Daranee_Pa_back.pdf3.44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.