Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/27203
Title: การผลิตแซนแทน กัม ด้วยเครื่องชีวปกรณ์แบบฟองอากาศจากสายพันธุ์คัดเลือก Xanthomonas campestris
Other Titles: Xanthan gum production by air bubble bioreactor from selectrd strain of Xanthomonas campestris
Authors: ศศิธร โชติศศิธร
Advisors: สัณห์ พณิชยกุล
สมศักดิ์ ดำรงค์เลิศ
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Issue Date: 2536
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: ทำการคัดเลือกสายพันธุ์ Xanthomonas campestris จาก Xanthomonas campestris NRRL-1459 เพื่อใช้เป็นหัวเชื้อในการผลิตสารโพลีแซคคาไรด์สูงและสม่ำเสมอ เมื่อทำการถ่ายเชื้อบนอาหารแข็ง (20 ครั้งทุก 14 วัน) พบว่า มีการแปรผันของขนาดโคโลนีที่เล็กว่าสายพันธุ์ดั้งเดิม โดยที่ขนาดของโคโลนีจะมีความสัมพันธ์กับการเจริญและการสังเคราะห์แซนแทน กัม การศึกษาเพื่อหาสูตรอาหารที่เหมาะสมในการผลิตแซนแทน กัม โดยเพาะเลี้ยง X. campestris ในอาหารเหลวที่มีแอมโมเนียมไนเตรดเป็นแหล่งต้นตอไนโตรเจนในระดับขวดเขย่า พบว่ากลูโคสเป็นแหล่งต้นตอคาร์บอนที่ได้ผลผลิตแซนแทน กัม สูงกว่าซูโครส อุณหภูมิที่เหมาะสมในการในการสังเคราะห์แซนแทน กัม คือ 30 ๐ซ. โดยที่ pH ของอาหารเลี้ยงเชื้อลดลงเล็กน้อย เมื่อเพาะเลี้ยงเชื้อที่มีขนาดโคโลนีใหญ่อาหารเหลวที่ประกอบด้วยกลูโคส 3% ไดโปแตสเซียมไฮโดรเจน ฟอสเฟต 0.4% และแมกนีเซียม 0.01% ที่ความเร็วรอบของการเขย่า 250 รอบต่อนาที พบว่าหลังจากบ่มเชื้อเป็นเวลา 96 ซม. ในส่วนน้ำของอาหารเลี้ยงเชื้อมีความหนืด 150 เซนติพอยซ์ และมีปริมาณแซนแทน กัม 38 กรัม/ลิตร เมื่อขยายขนาดการเพาะเลี้ยงเชื้อ X. campestris ในถังหมักเชื้อปฏิกรณ์ขนาด 2.5 ลิตร โดยให้อาหาศในอัตรา 1.6 v.v.m. พบว่าเชื้อสามารถผลิตแซนแทน กัม ได้ถึง 11 กรัม/ลิตร และค่าความหนืด 300 เซนติพอยซ์ และได้ปริมาณกรดไพรูวิด 10 มก./ล. การศึกษาสภาวะที่เหมาะสมในการตกตะกอนแซนแทน กัม จากอาหารเลี้ยงเชื้อ พบว่าการใช้โปแตสเซียมคลอไรด์ 5% และเอทานอลในอัตราส่วนต่ออาหารเลี้ยงเชื้อเท่ากับ 2:1 จะได้ปปริมาณแซนแทน กัม 6.5 กรัม/ลิตร
Other Abstract: Stock cultures of Xanthomonas campestris NRRL B-1459 were selected and propagated to assure consistent production and good yield of extracellular heteropolysaccharides. Under continuous subculture conditions (20 times within 14-day intervals), propagative maintenance on agar plate, variant typical colonied develop are smaller than the original parent strains. The colonial size characteristics were found correlated to the growth and gum production. Cultivation of selected isolated of X. campestris were carried out in a shake flask for further optimization to develop Xanthan gum production medium. Glucose supplemented as carbon source was high advantage over sucrose in the defined medium which ammonium nitrate was supplied as nitrogen sourse. The attainment of optimal temperature for the polysaccharide synthesis was established at 30๐C with slightly drop in medium initial pH. On the basis of 3% D-glucose, 0.4% dipotassium hydrogen phosphate, 0.01% magnesium sulfate at the shaking frequency of 250 rpm in psychrotherm incubater, the normal large colony type gives crude culture medium after 96 hrs of 150 centipoise (Cps.) medium viscosity with 38 gram per litre of Xanthan gum. The process of Xanthan gum production by selected X. campestris was investigated in the 2.5 litres air-bubble bio-reacter maintained with 1.6 V.V.M. air rate. In this condition 11 gram per litre of Xanthan gum 300 centipoise medium viscosity which contained 10 milligram per liter of pyruvic acid were obtained. The process for clarifying and precipitating the polysaccharide culture medium was also achieved by 5% KC1 and 2:1 ethanol-medium ratio which 6.5 gram per litre yields.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2536
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: เทคโนโลยีชีวภาพ
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/27203
ISBN: 9745831514
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sasitorn_ch_front.pdf5.34 MBAdobe PDFView/Open
Sasitorn_ch_ch1.pdf5.73 MBAdobe PDFView/Open
Sasitorn_ch_ch2.pdf4.13 MBAdobe PDFView/Open
Sasitorn_ch_ch3.pdf14.51 MBAdobe PDFView/Open
Sasitorn_ch_ch4.pdf4.88 MBAdobe PDFView/Open
Sasitorn_ch_back.pdf2.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.