Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/28768
Title: Production of single cell protein from cassava by mixed culture of Endomycopsis fibuligera and Candida utills
Other Titles: การผลิตโปรตีนเซลล์เดี่ยวจากมันสำปะหลังโดยยีสต์ผสมระหว่าง Endomycopsis fibuligera และ Candida utilis
Authors: Le Hoang Trien
Advisors: Pienpak Tasakorn
Sumaeth Chavadej
Other author: Chulalongkorn University. Graduate School
Issue Date: 1994
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: A study on SCP production from cassava was performed in this research to find a suitable condition using Symba Yeast Process. For larger scale, experiments in a 60-litre tank were carried out to obtain essential data for process design aiming at low production cost and simple process rendering it suitable for developing countries. The cultivation of E. fibuligera and C.utilis using cassava as carbon source in a mixed culture has shown that E. fibuligera can produce amylase for starch hydrolysis yielding sugar. Glucose produced is utilized for cell synthesis as soon as it is formed. Since C. utilis is fast-growing, the process yields a product substantially of Candida yeast. The starch hydrolysis by such enzyme can be performed at low temperature (30°C) and does not demand a corrosion resistant materials for equipment. SCP can be obtained from dry cassava with a yield of 0.38 gram of dry biomass (33.8% protein content) per 1 gram of cassava. The process is as follows: dry cassava was ground to powder, dissolved in hot water at 35g/l then added 8.75 g of molasses and other nutrients. The cultivation was performed at room temperature (30°C) and pH 5.5 in a 60-litre tank equipped with two baffles and a shrouded six-flat-blade turbine at Reynolds number of 25,130 and aeration rate of 10.7 1/1 broth per hour. A starter of E. fibuligera 5097 was used at 8%v corresponding to the cell mass of 4.6 g/1. After 18 hour, C. utilis 5001 was added at 2 %v. Cell mass is finally harvested at the 39th hour of cultivation.
Other Abstract: ในงานวิจัยนี้ได้ศึกษาวิธีการหมัก เพื่อหาอัตราการผลิตโปรตีนเซลล์เดี่ยวจากมัน สำปะหลัง หาสภาวะที่เหมาะสมในการหมักแบบ Symba Yeast Process และทดลองการหมักในถังหมักขนาด 50 ลิตร เพื่อให้ได้ข้อมูลสำหรับใช้ในการขยายขนาด กระบวนการผลิตโปรตีนเซลล์เดี่ยวจากมันสำปะหลัง และหาวิธีการลดต้นทุนการผลิตเพื่อออกแบบกระบวนการผลิตที่เหมาะสมกับการใช้ในประเทศที่กำลังพัฒนาต่อไป เมื่อทำการเลี้ยงยีสต์ Endomycopsis fibuligera และ Candida utilis ร่วม กัน โดยใช้แป้งมันสำปะหลังเป็นองค์ประกอบหลัก E . ibuligera เป็นยีสต์ที่สามารถสร้าง amylase ซึ่งจะย่อยแป้งเป็นน้ำตาลกลูโกส ต่อจากนั้นน้ำตาลกลูโกส จะถูกยีสต์ c. utilis ใช้เป็นอาหารเพื่อการเจริญ เติบโต c . utilis มีอัตราการแบ่งเซลล์ที่สูงกว่า E. fibuligera ทำให้ผลผลิตสุดท้ายประกอบ ด้วยเซลล์ของยีสต์ c . utilis เป็นส่วนใหญ่ การย่อยสลายแป้งแบบนี้ สามารถทำได้ที่อุณหภูมิห้องคือประมาณ 30 ◦C ไม่มีการใช้อุปกรณ์ที่ต้องทนต่อกรด ที่อุณหภูมิสูง ในช่วงเวลาที่ทำการย่อยแป้ง ผลที่ได้จากการวิจัยแสดงว่า การผลิตโปรตีนเซลล์เดี่ยวจากมันสำปะหลังทำได้ดี โดยใช้มันสำปะหลังตากแห้งมาต้ม และละลายในน้ำ 35 กรัมต่อลิตร เติมกากน้ำตาล 8.75 กรัมต่อลิตร และสารอาหารเสริม หมักที่ pH 5.5 และอุณหภูมิ 30 °C ในถังกวนแบบมีครีบ 2 อัน ใช้ shrouded six-flat- blade turbine ที่ Reynolds number 25, 130 และอัตราการให้อากาศ 10.7 ลิตรต่อลิตรของสารหมักต่อชั่วโมง เริ่มโดย การเติมหัวเชื้อที่มี E. fibuligera 5097 ความเข้มข้น 4.5 กรัมต่อลิตร ลงไปในปริมาณ 8% ของสารหมัก หลังจากหมัก 18 ชั่วโมงก็เติมหัวเชื้อที่มี c.utilis 5001 เข้มข้น 4.5 กรัมต่อลิตร ลงไปในปริมาณ 2% ของสารหมัก หมักต่อไปอีก 21 ชั่วโมง จะได้ปริมาณโปรตีนสูงสุดที่ 4.6 กรัมต่อลิตร กล่าวคือได้ยีสต์แห้ง (โปรตีน 33.8%) 0.38 กรัมต่อมันสำปะหลัง 1 กรัม
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1994
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biotechnology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/28768
ISBN: 9745845035
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Lehoang_tr_front.pdf9.67 MBAdobe PDFView/Open
Lehoang_tr_ch1.pdf1.74 MBAdobe PDFView/Open
Lehoang_tr_ch2.pdf9.4 MBAdobe PDFView/Open
Lehoang_tr_ch3.pdf4.91 MBAdobe PDFView/Open
Lehoang_tr_ch4.pdf40.14 MBAdobe PDFView/Open
Lehoang_tr_ch5.pdf1.13 MBAdobe PDFView/Open
Lehoang_tr_back.pdf4.94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.