Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/29541
Title: การสกัดและการวิเคราะห์หาปริมาณไดออสพิรอลจากมะเกลือ (Diospyros mollis (Griff))
Other Titles: Extraction and assay of diospyrol from Diospyros mollis (Griff)
Authors: พัชรินทร์ เมทินีวงศ์
Advisors: เทพ เชียงทอง
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Issue Date: 2528
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: ศึกษาวิธีการแยกเอา diospyrol ซึ่งเป็นสารแสดงฤทธิ์ที่ใช้เป็นยาถ่ายพยาธิจาก ผลมะ เกลือ โดยให้ถูกออกซิไดส์น้อยที่สุด ซึ่งทำได้โดยนำเอาน้ำคั้นผลมะเกลือมากรองด้วยผ้าดิบ เติมกรดเกลือในสารละลายที่กรองได้เพี่อช่วยให้ตกตะกอน และนำไปอุ่นที่ 45-50° C สารจะเกิดการรวมตัวเป็นก้อน กรอง แล้วนำไปอบในตู้อบที่อุณหภูมิ 100° C เก็บสารที่ได้ในซองอลูมิเนียมที่ภายในเคลือบด้วยพลาสติกภายใต้บรรยากาศไนโตรเจน โดยวิธีนี้สารแสดงฤทธิ์จะ ลดลงไป 1 ถึง 6 เปอร์เซ็นต์ในช่วงระยะ เวลา 10 เดือน พร้อมกันนั้นศึกษาหาวิธีวิเคราะห์ ปริมาณของ diospyrol ด้วยวิธีต่าง ๆ วิธีที่เหมาะสมได้แก่ Potentiometric Titration ซึ่งใช้ได้ในทุกๆ สถานะที่ diospyrol ถูกออกซิไดส์ นอกจากนี้ได้ทำการเตรียม tetra-o- acetyl และ tetra-o- methyl derivatives เพื่อเป็นการยืนยันว่าสารที่แยกได้ diospyrol อยู่ด้วย โดยทำการเปรียบ เทียบข้อมูลทาง spectra และจุดหลอมเหลวที่ได้กับ รายงานที่มีอยู่ในวารสาร diospyrol ถูกออกซิไดส์เร็วมากในสารละลายด่าง
Other Abstract: This study related to the separation of an active ingredient diospyrol for using as a helminthicide, from Diospyros mollis (Griff) and to the process in order to minimize the oxidation of the active product during the operation and storage. It was achieved by filtration the aqueous suspension of the crushed fresh fruit of Diospyros mollis (Griff) through a cotton cloth, addition of hydrochloric acid to the filtrate for precipitation, heating at 45-50° c for promoting coagulation, filtration and drying the precipitate obtained in an oven at 100° c. The dried product was kept in an aluminum package with the plastic lining inside under the atmosphere of nitrogen. By this means, the percentage of active ingredient was decreased about 1 to 6 percent during a period of 10 months. In connection with this study, the methods for the quantitative analysis of diospyrol were investigated. The most appropriate method was found to be the potentiometric titration. This method was used for the determination of diospyrol at various states of oxidation. The presence of diospyrol in the product obtained was confirmed by preparing tetra-o-methyl and tetra-o-acetyl derivatives and comparing their spectral data and melting points with that were reported in literatures. The diospyrol was rapidly oxidized in alklaine solution.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2528
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: เคมี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/29541
ISBN: 9745645788
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Patcharin_ma_front.pdf6.01 MBAdobe PDFView/Open
Patcharin_ma_ch1.pdf6.61 MBAdobe PDFView/Open
Patcharin_ma_ch2.pdf22.42 MBAdobe PDFView/Open
Patcharin_ma_ch3.pdf4.45 MBAdobe PDFView/Open
Patcharin_ma_back.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.