Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/32377
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Surachai Pornpakakul | - |
dc.contributor.author | Luntharima Prommi | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.coverage.spatial | Thailand | - |
dc.date.accessioned | 2013-06-21T06:06:43Z | - |
dc.date.available | 2013-06-21T06:06:43Z | - |
dc.date.issued | 2010 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/32377 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2010 | en_US |
dc.description.abstract | Antimicrobial agents from Thai medicinal plants, Cleome viscosa Linn. and Gymnema griffithii Craib. fruits were investigated in this study. Leaves and stems, pods, roots and seeds of C. viscosa were collected from Nakornsawan and Ratchaburi and G. griffithii fruits were collected from Petchaburi. The hexane extract of pods, hexane extract of seeds and ethyl acetate of seeds from Nakornsawan showed antimicrobial activity at 50 μg/ml against Strephylococcus aureus with inhibition zones of 13, 11 and 9 mm, respectively. The hexane extract of pods from Nakornsawan and Ratchaburi also inhibited Propionibacterium acnes at 50 μg/ml with the inhibition zones of 15 and 13.5 mm, respectively. After partition of methanol extract of G. griffithii fruits by dichloromethane. The dichloromethane extract and residue of G. griffithii were tested for antimicrobial activity. The results showed that the residue could inhibit P. acnes and E. coli at 100 µg/ml. But the dichloromethane extract could inhibit P. acnes at 50 µg/ml while inhibited E. coli at 100 µg/ml. Isolation the antimicrobial compound from dichloromethane extract of G. griffithii fruits gave lupeol. Antimicrobial activity of lupeol was examined and it exhibited antimicrobial activity against E. coli and P. acnes with the minimum inhibition concentration (MIC) values of 25 and 50 μg/ml rescpectively. | en_US |
dc.description.abstractalternative | งานวิจัยนี้ศึกษาสารยับยั้งจุลินทรีย์จากพืชสมุนไพรไทยผักเสี้ยนผี Cleome viscosa Linn. และผลแตงแพะ Gymnema griffithii Craib. ใบและลำต้น ฝัก รากและเมล็ดของผักเสี้ยนผีนำมาจากจังหวัดนครสวรรค์และราชบุรี ส่วนผลของแตงแพะเก็บจากจังหวัดเพชรบุรี สารสกัดเฮกเซนจากฝัก สารสกัดเฮกเซนจากเมล็ดและสารสกัดเอทิลอะซิเตทจากเมล็ด จากจังหวัดนครสวรรค์ สามารถยับยั้ง Staphylococcus aureus ได้ที่ความเข้มข้น 50 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร โดยมีบริเวณการยับยั้ง 13, 11 และ 9 มิลลิเมตร ตามลำดับ นอกจากนี้ สารสกัดเฮกเซนจากฝักที่เก็บจากนครสวรรค์และราชบุรียังสามารถยับยั้ง Propionibacterium acnes ได้ที่ความเข้มข้น 50 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร โดยมีการบริเวณยับยั้งที่ปรากฏคือ 15 และ 13.5 ตามลำดับ หลังจากการสกัดสารสกัดเมทานอลผลแตงแพะด้วยไดคลอโรมีเทน ได้นำสารสกัดไดคลอโรมีเทนและส่วนที่เหลือมาทดสอบฤทธิ์ในการยับยั้งจุลินทรีย์ จากผลการทดลองพบว่า ส่วนที่เหลือสามารถยับยั้ง P. acnes และ Escherichia coli ได้ที่ความเข้มข้น 100 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร แต่สารสกัดไดคลอโรมีเทนสามารถยับยั้ง P. acnes ได้ที่ความเข้มข้น 50 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร ในขณะที่ยับยั้ง E. coli ที่ความเข้มข้น 100 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร จากการสกัดและแยกสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพของผลแตงแพะ สามารถแยก lupeol จากสารสกัดไดคลอโรมีเทน เมื่อนำ lupeol ที่แยกได้มาทดสอบฤทธิ์ต้านแบคทีเรียด้วยวิธี microdilution พบว่า lupeol มีฤทธิ์ต้านทานแบคทีเรีย E. coli และ P. acnes โดยมีค่า minimum inhibition concentration (MIC) เท่ากับ 25 และ 50 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร ตามลำดับ | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2010.1182 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Antibacterial agents | en_US |
dc.subject | Cleome viscosa L. | en_US |
dc.subject | Gymnema griffithii C. | en_US |
dc.subject | Plants, Useful | en_US |
dc.subject | Herbs -- Thailand | en_US |
dc.subject | สารต้านแบคทีเรีย | en_US |
dc.subject | ผักเสี้ยนผี | en_US |
dc.subject | ผลแตงแพะ | en_US |
dc.subject | ประโยชน์ของพืช | en_US |
dc.subject | สมุนไพร -- ไทย | en_US |
dc.title | Antibacterial agents from Cleome viscosa L. and Gymnema griffithii C. fruits | en_US |
dc.title.alternative | สารต้านแบคทีเรียจากผักเสี้ยนผี Cleome viscosa L. และผลแตงแพะ Gymnema griffithii C. | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biotechnology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | psuracha@chula.ac.th | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2010.1182 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
luntharima_pr.pdf | 4.38 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.