Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/35245
Title: การศึกษาต้นทุนการผลิตลูกกุ้งก้ามกรามในจังหวัดฉะเชิงเทรา
Other Titles: A study of the cost of backyard hatchery for macrobrachium rosenbergii in cha- choengsao provices
Authors: เฟื่องเพ็ชร์ กลัดเนียม
Advisors: สมศักดิ์ ลิงหลกะ
นันทพร เลิศบุศย์
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Subjects: กุ้งก้ามกราม
ต้นทุนการผลิต
Issue Date: 2526
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: ในการทำวิทยานิพนธ์ฉบับนี้ ผู้วิจัยมีวัตถุประสงค์ที่จะศึกษาลักษณะทั่วไปของการผลิตลูกกุ้งก้ามกรามในครัวเรือน ปัจจัยและขั้นตอนในการผลิต ต้นทุนและการวิเคราะห์ต้นทุนการผลิต และปัญหาต่างๆ ในการผลิต ข้อมูลในการวิจัยเรื่องนี้ได้จากการสอบถามผู้ผลิตในครัวเรือนในจังหวัดฉะเชิงเทรา โดยคัดเลือกเป็นตัวอย่างจำนวน 4 ราย บางส่วนศึกษาค้นคว้าจากตำราและเอกสาร ผลการวิจัยพบว่า การผลิตลูกกุ้งก้ามกรามในครัวเรือนอาจจะผลิตไม่สม่ำเสมอต่อเนื่องตลอดปี ทั้งนี้เนื่องจากการขาดแคลนน้ำและความไม่แน่นอนของปริมาณผลผลิตที่ได้ ปัจจัยที่ใช้ในการผลิตลูกกุ้งก้ามกราม ได้แก่ ภาชนะต่างๆ ที่ใช้ในการเพาะเลี้ยง อุปกรณ์ในการเพาะเลี้ยงแม่พันธุ์กุ้ง อาหาร และแรงงาน ผู้ผลิตลงทุนในภาชนะที่ใช้พักน้ำเป็นจำนวนเงินมากกว่ารายจ่ายลงทุนประเภทอื่นๆ ต้นทุนการผลิตส่วนใหญ่ได้แก่ ค่าไรน้ำเค็ม ซึ่งมีประมาณร้อยละ 56.45 ของต้นทุนการผลิต นอกจากนี้ต้นทุนการผลิตลูกกุ้งก้ามกราม 1 ตัว โดยเฉลี่ยประมาณ 0.1532 บาท ประกอบด้วยค่าวัตถุดิบ 0.0971 บาท ค่าแรงงาน 0.0279 บาท และค่าใช้จ่ายในการผลิต 0.0282 บาท จากการวิเคราะห์ต้นทุนการผลิตทำให้ทราบว่า ต้นทุนการผลิตต่อลูกกุ้ง 1 ตัว จะลดลงได้หรือไม่นั้นขึ้นอยู่กับต้นทุนการผลิตและปริมาณลูกกุ้งที่ผลิตได้ ต้นทุนการผลิตต่อลูกกุ้ง 1 ตัว อาจจะลดลง ถ้าต้นทุนการผลิตรวมลดลงในอัตราที่มากกว่าอัตราการลดลงของปริมาณผลผลิตลูกกุ้งหรือต้นทุนการผลิตรวมลดลงโดยที่ปริมาณผลผลิตมีจำนวนเท่าเดิม หรือมีจำนวนเพิ่มขึ้น หรือในกรณีที่ต้นทุนการผลิตรวมเพิ่มขึ้นแต่ปริมาณผลผลิตลูกกุ้งที่ได้มีจำนวนเพิ่มขึ้นในอัตราที่สูงกว่าอัตราการเพิ่มของต้นทุนการผลิต ปัญหาสำคัญของผู้ผลิตลูกกุ้งก้ามกรามในครัวเรือนมีหลายประการ นอกจากการขาดแคลนน้ำและการที่คุณภาพของน้ำเปลี่ยนแปลงแล้วยังมีปัญหาการขาดแคลนแม่พันธุ์กุ้ง ปัญหาอัตราการรอดของลูกกุ้งต่ำ ปัญหาผลผลิตที่ได้ไม่สอดคล้องกับความต้องการของตลาดและเป็นผลผลิตที่ไม่สามารถรอการจำหน่ายได้ ดังนั้นโดยอาศัยผลการวิจัยครั้งนี้ พอจะเสนอแนะข้อปฏิบัติได้ดังนี้ ประการแรกผู้เพาะเลี้ยงลูกกุ้งก้ามกรามควรจะหาความรู้เพิ่มเติมแก่ตนเองเกี่ยวกับการผลิตและการตลาด ประการที่สอง ควรจะพยายามพิจารณาอย่างจริงจังในการจัดตั้งสหกรณ์ผู้เพาะเลี้ยงลูกกุ้ง เพื่อส่งเสริมความร่วมมือระหว่างสมาชิกในการกำหนดราคาขาย การตลาดและการแลกเปลี่ยนข่าวสารต่างๆ ประการที่สาม หน่วยงานรัฐบาลที่เกี่ยวข้องควรมีบทบาทมากกว่าที่เป็นอยู่ในการส่งเสริมอุตสาหกรรมการเพาะเลี้ยงลูกกุ้งก้ามกราม โดยการให้ความช่วยเหลือในด้านต่างๆ ได้แก่เงินกู้ระยะสั้น เงินกู้ระยะยาว โดยคิดดอกเบี้ยในอัตราต่ำ ให้ความช่วยเหลือด้านวิชาการและด้านการประชาสัมพันธ์
Other Abstract: The objectives of writing this thesis are to study the factors, stages, costs, general characteristics, and problems related to the backyard hatchery operations of the giant freshwater prawn (macrobra-chium rosenbergii). The data used in this study were obtained partially through personal interviews with four hatchery owners selected from the Cha-Choengsao Province, and partially from official records of relevant government agencies as well as private sources. The findings from this study are as follow. The production of juvenile prawns from the backyard hatcheries fluctuates greatly during the year due to water shortages and output variabilities. Various sizes and types of ponds, wells, and tanks for storing waters; equipment, gravid female prawn, feeds, and labor (household as well as hired) were the main input factors of hatchery operation. A larger proportion of investment went to the ponds, wells, and tanks. Brine shrimp (artemia salina) consisted of 56.45 per cent of total production costs. Production cost per unit of juvenile prawn was 0.1532 baht. The components of this cost were raw materials (0.0971 baht), labor (0.0279 baht), and production overheads (0.0282 baht). The cost analysis revealed that unit production cost of juvenile prawns was related to the total production costs and output quantity. The unit production cost would decrease if the decrease in the rate of total production costs is greater than the decrease in the rate of output quantity, or the output quantity increases or remains unchanged with the decreasing rate of total production costs, or the rate of total production costs increases less than the rate of output quantity increase. A number of important problems related to the hatchery operation were also discovered from this study. In addition to shortages of quantity as well as quality of water, the hatchery owners also frequently faced the problem of shortages of gravid female prawn for brooding, low survival rate of the juvenile prawn, disequilibrium of demand and supply conditions, and the highly perishable nature of the juvenile prawns which resulted in the sellers being at the mercy of the market conditions. Some practical recommendations are offered based on the research findings. Firstly, the hatchery owners should explore the means to increase their knowledge regarding production and marketing. Secondly, the prospect of establishing a hatchery owners’ co-operative to facilitate co-operations among the members in pricing, marketing and information exchanges should be seriously explored. Thirdly, the relevant government agencies should take a greater role in promoting the hatchery industry by giving more subsidies in the form of low-interest loans or credits both short or long term, extension services, and publicity services.
Description: วิทยานิพนธ์ (บช.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2526
Degree Name: บัญชีมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: การบัญชี
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/35245
ISBN: 9745623415
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fuangpet_kl_front.pdf8.06 MBAdobe PDFView/Open
Fuangpet_kl_ch1.pdf2.79 MBAdobe PDFView/Open
Fuangpet_kl_ch2.pdf16.34 MBAdobe PDFView/Open
Fuangpet_kl_ch3.pdf20.01 MBAdobe PDFView/Open
Fuangpet_kl_ch4.pdf11.11 MBAdobe PDFView/Open
Fuangpet_kl_ch5.pdf7.22 MBAdobe PDFView/Open
Fuangpet_kl_back.pdf4.19 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.