Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/36086
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPaisan Kittisupakorn-
dc.contributor.authorButsakon Siriburanon-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Engineering-
dc.date.accessioned2013-10-09T13:26:26Z-
dc.date.available2013-10-09T13:26:26Z-
dc.date.issued2007-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/36086-
dc.descriptionThesis (M.Eng.)-- Chulalongkorn University, 2007en_US
dc.description.abstractCleaning In Place (CIP), one of cleaning processes which is widely used in most food and beverage industrials, has been applied to clean raw materials and products remained in storage tanks, pipe lines and equipment because the CIP process provides reliable, fast and efficient cleaning without dismantling equipment. Although, the CIP cleaning process have been developed continuously to increase chemical and water saving, the real operations of these processes still have been considered as a large amount consumed water processes. This work studies process behaviors and optimizes to determine optimal draining ratio of the CIP cleaning chemicals in a dairy plant. To achieve these, mathematical models of the CIP process have been developed and data have been gathered from real plant. With these models, simulation study has been carried out to find out the dynamic behavior of the process with respect to the concentrations and contaminations in cleaning chemicals. The optimization problem has been formulated and solved using written programs based on MATLAB application program. According to the microbial data result, the used cleaning detergent, alkaline and acid, can be recycled. In the optimization approach, the optimal draining ratios have been obtained as 4.34% and 1.70% with 2 and 3 cycles/time draining time after 1 week pass for alkaline and acid respectively.en_US
dc.description.abstractalternativeกระบวนการทำความสะอาด CLEANING IN PLACE (CIP) เป็นกระบวนการทำความสะอาดภายในเครื่องจักร อุปกรณ์ และระบบท่อในระบบการผลิตซึ่งถูกใช้อย่างกว้างขวางในอุตสาหกรรมการผลิตอาหารและเครื่องดื่มเนื่องจากมีความสะดวกรวดเร็ว และมีประสิทธิภาพในการทำความสะอาดโดยไม่ต้องมีการรื้อถอน อย่างไรก็ตาม ถึงแม้ว่าโครงสร้างการของกระบวนการทำความสะอาด CIP ได้ถูกพัฒนารูปแบบเพื่อให้มีความประหยัดมากขึ้นอย่างต่อเนื่องเพื่อลดปริมาณการใช้สารเคมีและน้ำ ในการปฏิบัติงานจริงพบว่ายังมีการใช้สารเคมีและน้ำในปริมาณมากซึ่งเกิดจากหลายๆสาเหตุ งานวิจัยนี้ได้ทำการศึกษาพฤติกรรม และหารูปแบบและอัตราการทิ้งสารที่เหมาะสมสำหรับกระบวนการทำความสะอาด CIP ในโรงงานนม การได้มาซึ่งค่าที่เหมาะสมจำเป็นต้องทำการหาแบบจำลองทางคณิตศาสตร์ของกระบวนการทำความสะอาด CIP ซึ่งข้อมูลที่ใช้ในการหาแบบจำลองได้มาจากการเก็บข้อมูลการทำงานจริงในโรงงานและจากการทดลอง การศึกษาแบบจำลองทางคณิตศาสตร์ของกระบวนการทำความสะอาด CIP ทำให้ทราบการเปลี่ยนแปลงแบบพลวัตของความเข้มข้นของสารเคมีทำความสะอาดและปริมาณสารเจือปน ปัญหาการหาสภาวะที่เหมาะสมถูกกำหนดและทำการหาคำตอบโดยใช้โปรแกรม MATLAB จากผลการเก็บข้อมูลจากการทดลองพบว่าสารเคมีเบสและกรดที่ใช้ในการทำความสะอาดสามารถนำกลับมาใช้ใหม่ได้ ซึ่งจากผลการหาค่าสภาวะที่เหมาะสมพบว่าอัตราการทิ้งสารที่เหมาะสมที่สุดเท่ากับ 4.34% และ 1.70% ด้วยอัตราการทิ้งสารทุกๆ 2 และ 3 รอบการทำความสะอาดหลังจากการใช้งาน 1 สัปดาห์สำหรับขั้นตอนการทำความสะอาดด้วยเบสและกรดตามลำดับen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1601-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectการทำความสะอาด -- เครื่องมือและอุปกรณ์en_US
dc.subjectCleaning -- Equipment and suppliesen_US
dc.titleDevise of a Cleaning in Place (CIP) with a circulation process in a pasteurized milk tanken_US
dc.title.alternativeการออกแบบระบบการหมุนเวียนสำหรับกระบวนการทำความสะอาดภายในถังเก็บนมพาสเจอร์ไรส์en_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Engineeringen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineChemical Engineeringen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorPaisan.K@chula.ac.th-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2007.1601-
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Butsakon_si.pdf3.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.